Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Halászlét csinálok, és egy...

Halászlét csinálok, és egy kis segítség kéne! (? )

Figyelt kérdés

Halászlét csinálunk a haverokkal, most ott tartunk, hogy a hal darabkái hagymával, a halászlékocka behelyezése után forr a fazékban. Meddig kell ezt forralni? És meg kell(ett volna) pirítani a hagymát még előtte?


Bocsi, de nem igazán értünk hozzá, csak kifogtunk egy nagy pontyot tegnap, és kitaláltuk, hogy csinálunk belőle halászlét :D


2011. márc. 28. 09:34
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Jól csináltad eddig! Csak legyen sok hagyma, valamennyi só és törtpaprika is benne, ha csípősen szeretitek, most azt a paprikát is tedd bele! Kb. 4-5 órát főzd (a levét pótolni kell közben) kis lángon, éppen csak pöcögjön, ne forrjon teljes erőből. Arra vigyázz, hogy mindig legyen rajta elég víz, ez fogja adni az "alaplé" nagyobbik részét.


Tehát főzöd kb. 12-ig, fél egyig! Utána előveszel egy nagyobb edényt, ráteszed a húsleves-szűrőt és merőkanállal raksz bele 1-2 kanál megfőzött alaplét, a merőkanál hátuljával alaposan átpaszírozod rajta. Ami a szűrőben marad, még ne dobd rögtön a szemétbe, mert ha kiderül, hogy nem kellő alapossággal paszíroztad át, a halászléd nem lesz kellő sűrű. Paszírozás közben is önthetsz még rá a megfőzött alapléből, a lényeg, hogy a paszírozás végén csak a tiszta, húsmentes szálka maradjon, azt már kidobhatod. (Egyébként az egész műveletnek ez a legstrapásabb része)


Ha ezzel megvagytok, öntsd akkora lábasba, amibe az egész bele fog férni, önts az alapléhez annyi vizet, hogy az majd elég legyen az összes halhoz. Ha felforrt, kóstold meg :só, ha kell és még egy kis törtpaprika (általában ekkor megy bele a szinező paprika), rakd bele a halszeleteket és lassú tűzön kb. 20 percig főjön. Ekkor már csak nagyon óvatosan mozgasd a fakanállal a halszeleteket, a tetején a paprika habját evőkanállal tudod úgy bele-kevergetni, hogy a halszeleteket nem bolygatod meg. A 20 perc alatt a hal is megfő, és az utólag belerakott törtpaprika is.


Mi (Tisza mellett, a dél-Alföldön) így csináljuk.

A szegedi halászlé ettől kicsit eltér, a bajai pedig nagyon eltér.

2011. márc. 28. 09:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm! :) Rengeteget segítettél, hogy ilyen részletesen leírtad! :D


Akkor megpróbáljuk így elkészíteni, és további szép napot kívánunk! :)

2011. márc. 28. 09:59
 3/5 anonim ***** válasza:
El ne sózd! Jó étvágyat!
2011. márc. 28. 10:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Nagyon finom lett! köszi :)


Mindenki azt mondta, hogy el ne sózzam, erre olyan rohadt sótlan lett, hogy teáskanállal raktuk bele a sót a végén :D

2011. márc. 28. 13:10
 5/5 anonim ***** válasza:
Első vagyok! Egészségetekre! Bele tenni lehet sót, kivenni nekem még nem sikerült. De gyakorlat teszi a mestert! Legközelebb jó lesz.
2011. márc. 28. 16:48
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!