Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kis nosztalgia. Ha azt mondom,...

Doboszoli kérdése:

Kis nosztalgia. Ha azt mondom, ZSÍROSKENYÉR, (így egybe írva), kinek mi jut róla eszébe?

Figyelt kérdés
2011. márc. 25. 18:11
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
100%

A gyerekkorom kísérője, hol szerettem, hol útáltam.a nagyinál még cukros zsíroskenyeret is ettünk:))

aztán a sajnálatos szűkös évek, amikor anyukám majdnem miden nap azt csomagolt tízóraira. bevallom, volt, hogy szégyelltem, az "elit" osztálytársak szalámis zsömléje mellett...

aztán volt a napközis zsírosdeszka,újhagymával .

A rövid kronológia vége, hogy most imádom a jó fokhagymás pecsezsírt melegen tunkolva, de hidegen kenyérre kenve is.

És persze egy kis erős paprikával.

üdv.

2011. márc. 25. 19:26
 22/38 anonim ***** válasza:
91%
Lilahagymával isteni!!! Nekem egy konkrét élményem ugrik be, amikor egy koncerten majd' éhenhaltunk, és megláttunk egy zsíroskenyeres standot, amit gyorsan betámadtunk:)
2011. márc. 25. 19:51
 23/38 anonim ***** válasza:
34%

19:05-ös és követői:) Nem akarok ebbe nagyon belemenni, meg hát nem is válasz ez a kérdésre, úgyhogy bocsi:)

Igen, a növényeknek is vannak "érzései", vagy inkább érdekes reakciói bizonyos dolgokra, és ez azzal magyarázható, hogy reagálnak bizonyos ingerületekre, megvannak ehhez a kezdetleges anyagaik. És itt a hangsúly a kezdetlegesen van. Az evolúciós listán jóval az állatok alatt vannak, főleg, mivel ha húsevésről beszélünk, akkor legtöbbször emlősökről van szó, amely ugyebár a legfejlettebb csoport az élőlények között.

A növényeknek nincs idegrendszerük, nincs öntudatuk, ellentétben az állatokkal, akik a szó szoros értelmében (eszközök nélkül is)könnyen mérhető érzelmekkel reagálnak a környezetre.

És nem hülyék, sokszor már napokkal a leölés előtt megérzik a vesztüket - például a sertések -, és ebből kifolyólag elkezdenek szorongani, félni. És itt a legnagyobb gond, mivel gondoljatok bele, hogy milyen anyagokat(hormonokat, vegyületeket) termel közben a szervezetük, főleg amikor már ott tart a dolog, hogy össze-vissza rángatják szegény állatot, és már halálfélelme van. Ugyanúgy mint az embernél, ha stressz- ill. pánikhelyzetbe kerül. És ezeket az anyagokat a hússal/vérrel mindennel együtt mi (pontosabban a húsevők) ugyanúgy bejuttatjuk a szervezetünkbe a finom rántott husival és tatárbifsztekkel együtt, és Isten tudja, milyen hatással van a szervezetre.

Nálam ez az elsődleges dolog, ami miatt simán le tudtam mondani a húsfogyasztásról. Rosszul vagyok a gondolattól, hogy olyan "valamit" egyek meg, ami anno élt és érzett, és azért kellett olyan félelmeket megélnie, hogy én jól érezzem magam a vasárnapi ebéd után. Nem beszélve arról, hogy míg mi itt nyugaton tök jól élünk, a világ népességének 2/3-a meg folyamatosan éhezik.

Tényleg bocs a kitérőért, de ezt le kellett írnom:) Csak azért, hogy legközelebb ne ezzel érveljetek a húsevés mellett. 18:52-es voltam amúgy.

És még valami: Nem igazán értem, hogy miért lettem így lepontozva előbb, én ugyanúgy a kérdésre válaszoltam, mint ti. Nekem ez jut eszembe róla. Szóval elég nagy bunkóság volt tőletek. Persze ezt csak annak mondom, akire vonatkozik:)

2011. márc. 25. 21:16
 24/38 anonim ***** válasza:
39%
Ne rinyálj vega, és főként ne reklámozd magadat!
2011. márc. 25. 21:37
 25/38 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy régebben a nagymamámnál egy csomó zsíros-cukros kenyeret ettem. :)) De már nem ettem vagy 10 éve semmilyen zsíros kenyeret...
2011. márc. 25. 21:46
 26/38 anonim ***** válasza:
100%

Dédi mindig főzött be télire paradicsomot levesnek,meg töltött paprikának,de sosem érte meg,hogy töltött paprika legyen belőle,mert zsíros kenyérrel toltam lefele :D

Télre sose maradt.

2011. márc. 25. 22:01
 27/38 anonim ***** válasza:
100%

jóóó kis lilahagyma egy kis zsíros, sós karéj kenyéren, mellé pedig Karcsibácsi hideg (agyon vizezett :P ) söre :D

egy álom volt :)

2011. márc. 25. 22:41
 28/38 anonim ***** válasza:
100%
kifelejtettem: pirospaprika porral megszórva!!!
2011. márc. 25. 22:42
 29/38 A kérdező kommentje:

Nos végigolvastam a kommenteket. Szándékosan nem írtam előre semmit, nem akartam befolyásolni a válaszokat.

Látom, hozzám hasonlóan sok mindenkinek a gyerekkora jut eszébe.(50 vagyok)

Amikor még nem volt "meki",energiaital,de volt házi zsír, málnaszörp szódával, meg csatos Bambi.

Drága nagyanyám 3-4 kilós házikenyerei,(hetente egyszer sütött)körbeszelve, megzsírozva, és ahogy valaki írta a kertből választott paradicsom, azon melegen, porosan hozzá. Kedden volt kenyérsütés. Mindig megérte az előző heti, úgyhogy a friss kenyeret nem szegték meg. Azzal a magyarázattal, hogy betegek leszünk a meleg kenyértől. Kutya fülét, el kellett fogyni az előzőnek. Nagyanyám úgy hidalta át a problémát, hogy mindig sütött egy kilós-másfeles ún. "vakarót", amit az egész kenyerek kiszakítása után a dagasztó teknőben összekapart tésztából sütött, a kemence szájában elhelyezett piros kisfazékban. Vártuk mint a mannát, és amikor elkészült, mama csak úgy kés nélkül, forrón széttördelte,kiosztotta, erre csorgattuk kanállal a jó ikrás házi zsírt,(gazdagabb időszakban liba, netán kacsazsírt). A hagymát almaként haraptuk hozzá, könnyesre csípte a szemünket, a zsír a könyökünknél folyt.

A focimeccsről, határjárásból izzadtan, fáradtan, bogánccsal teli megérkezve, egy ilyen szelet zsíroskenyeret elmajszoltunk a teraszon, és usgyi tovább.

Érdekes volt, hogy óvodában a kocsikenőcsön kívül mindent kentek a kenyerünkre, uzsonnára, reggelire, de zsíroskenyér soha nem volt. Talán mert a szegénységet szimbolizálta sokak szemében.

Hát, köszönöm a válaszokat, jó volt emlékezni. Amúgy a kérdés apropóját az adta, hogy valamelyik éjjel álmodtam

erről az időről. Ültünk a teraszon zsíroskenyeret falatozva...

2011. márc. 26. 05:31
 30/38 anonim ***** válasza:
100%

még valami eszembe jutott. talán mások is emlékeznek rá.

a "kommunista szombatok " reggelijei:)))

házipálesz, zsíroskenyér , újhagyma, retek, aztán vidáman imitáltuk tereprendezésnek nevezett munkát.

a raktárból kivételezett vadiúj munkavédelmi kesztyűk többe kerültek, mint az általunk létrehozott "új érték".

fiatalok voltunk, bulira vettük az egészet.

üdv.

2011. márc. 26. 05:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!