Kínai kelből mit készíthetek? Recept?
én ecetes salátás szoktam csinálni belőle mint fejessalátából, annyi az egész hogy vékonyra felszelem miután hosszában félbevágtam ecetes víz:fél liter víz 3kanál ecet 3kanál cuki, és én még szelek bele paradicsomot. nagy sikere szokott lenni főételek mellé
nagymamám főzeléket is csinál belőle azt még nem próbáltam
Rakott kínai kel
1 fej kínai kel, 1/2 kg sertéscomb, 30 dkg rizs, 2pohár tejföl, só, bors, pirospaprika, Vegeta.
A leveleire szedett és megmosott kínai kelt a forrástól számított 5 percig főzzük. Ugyanígy előre megfőzzük a rizst is. Kiolajozott tepsi alját kibéleljük a kínai kel felével, erre tesszük a tölteléket. Töltelék: a megfőzött rizshez hozzáadjuk a darált húst, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. Majd a töltelék tetejére borítjuk a kellevelek másik felét. A tejfölben elkeverjük a Vegetát és ezzel locsoljuk még sütés előtt, majd sütés közben legalább kétszer a rakott kínai kelt.
Kínai kel párizsiasan
1 fej kínai kel, 3 db tojás, liszt, só.
A kínai kelt megmossuk és leveleire szedjük. A tojásokhoz kevés lisztet teszünk, megsózzuk és ebbe mártjuk a leveleket. Forró olajban vagy zsírban hirtelen kisütjük.
Kínai kel narancslében
1 fej kínai kel, 2 sárgarépa, 1 hagyma, 1 citrom, 2-3 evőkanál borecet, 4 evőkanál olaj, cukor, só, 5 evőkanál narancslé.
A megmosott, lecsurgatott kínai kelt laskára vágjuk, ráreszeljük a hagymát és a sárgarépát. Összekeverjük és rácsavarjuk a citrom levét, majd enyhén megsózzuk. A zöldséget fél óráig pihentetjük. Addig kikeverjük az öntetet, amelyhez adunk borecetet, olajat, narancslevet és enyhén megcukrozzuk. Ráöntjük a zöldségekre és tálalásig jégbe hűtjük.
Kínaikel-főzelék.
1 kg kínai kelt külső leveleitől megtisztítunk, szeletekre vágunk, ugyancsak szeletelt burgonyát adunk hozzá. Köménymaggal, sóval, borssal ízesítve 10 perc alatt puhára főzzük. Világos, fokhagymás, paprikás rántással sűrítjük. Pörkölthússal, fasírttal fogyasztjuk.
A következő receptek amiket írok (odaírom a nevem több (8-10) személyre vannak) :
Kínaikel-krémleves
1 kg kínai kel, 0,08 kg liszt, 1 fej vöröshagyma, 0,2 lit. tejszín, só, bors,
szerecsendió.
A jól megmosott kínai kelt metéltre vágjuk és annyi hideg vízben, hogy éppen
ellepje, feltesszük főni, vöröshagymával, sóval ízesítjük. Ha megfőtt áttörjük
vagy turmixoljuk és tűzre visszatéve felforraljuk. Lisztből és tejszínből
készült habarással sűrítjük. Őrölt borssal és szerecsendióval
ízesítjük.(Dúsítását tojássárgájával közétkeztetésben nem javasoljuk). Pirított
zsemlekockával tálaljuk.
Kínai kel tojással
1,5 kg kínai kel, 0,20 kg hagyma, 0,2 lit. olaj, 10 db tojás.
A kínai kel tömör részéből készítjük. A karikára vágott hagymát az olajon átfuttatjuk, majd hozzáadjuk az ujjnyi vastag karikákra vágott kínai kelt és óvatosan kevergetve fedő alatt üvegesre pároljuk. Ha kész, egyenként ráütjük a tojásokat, enyhén megsózzuk és lefedve ízlés szerinti keménységűre sütjük.
(A végén a fedőt vegyük le, hogy a sárgája szépen megmaradjon, mint a tükörtojás sütésénél).
YZABELLA
Almás kínaikel töltve
Hozzávalók:
1 kg kínai kel
25 dkg pulyka darálthús
3 darab savanykás alma
2 evőkanál borecet
1 csomó petrezselyemzöld
1/2 bögre rizs
1 kis fej vöröshagyma
2 dl joghurt
1 darab tojás
só
olaj
kakukkfű
Elkészítése:
A reszelt hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a darálthúst, sóval, kakukkfűvel és petrezselyemmel ízesítjük, majd megpirítjuk. Közben a rizst félpuhára főzzük. Mikor mindkettő kihűlt, összekeverjük és egy egész tojást adunk hozzá. 8 nagy kellevelet forrásban levő sós vízbe mártunk, majd lecsöpögtetünk. Mély hőálló tál aljára tesszük a feldarabolt kel felét, megsózzuk és befedjük almaszeletekkel. A darálthúst beletekerjük a kellevelekbe és ráfektetjük az almaszeletekre, amit újra befedünk a maradék apróra vágott kellel megsózzuk és almaszeletekkel befedjük. A joghurtot 2 evőkanál borecettel és olajjal kikeverjük, majd ráöntjük a tetejére. A tálat befedjük, és forró sütőben kb. 25 percig sütjük.
ez már nem vonatkozik, de természetesen ez is elkészíthető több-kevesebb személyre...
Kínai keles, borsós, gombás ragu rizzsel
.
Ez volt a kedvencem még korábban, amikor öt évig vegetáriánus voltam. Azóta rájöttem, hogy nem tudok füstölt szalonna és füstölt kolbász nélkül élni. :))) Akkoriban még anya főzött - két-, sőt sokszor háromfelé. Ezt a receptet, ha jól emlékszem, valamelyik testkontrollos könyvből néztem ki, de most nem találom. Végül is így is elronthatatlan és nagyon-nagyon finom. Barna rizzsel az igazi (itt simával készült, de következőnek már barnával, és még MöCönek is jobban ízlett úgy).
Igazán egyszerű elkészíteni:
Csíkokra vágott hagymát kicsit olajon megpirítok, majd hozzáadom a szeletelt gombát, egy kis fagyasztott borsót és falatnyi darabokra vágott kínai kelt. Addig párolom, míg a zöldségek megpuhulnak. Közben só és bors kerül rá.
Rizzsel tálalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!