Túrogombócot 1 éve nem ettem hogy készül? Még nem csináltam egyszer sem. Nehéz?
Szia! Nálam pont ma volt ebédre! Előző nap egy kis tálkában fél kiló túrót össze keversz 4 tojással, s másfél bögre grízzel, kis reszelt citromhéj ha van, 1-2 vaníliás cukor, s 2 evőkanál sima cukor. Jól összekavarod, folpackal lefeded, s mehet a hűtőbe, másnap délre jól megdagad a gríz, s nem fog szétfőni.
Másnap forrásban lévő vízbe, vizes kézzel dió nagyságú golyókat formálsz, bele dobálod, s 10 percig főzöd.
Míg fő, addig kb. 5 evőkanál olajat megmelegítessz egy serpenyőbe, majd rá öntessz másfél bögre zsemlemorzsát, s addis sütöd, míg arany sárga nem lesz. Erre szeded ki a gombócokat, s majd óvatosan megrázogatod hogy mindenütt morzsás legyen. Nagyn könnyű elkészíteni. A lényegye hogy előző nap este kavard össze, akkor nem fő szét!
Túrógombóc recept
Kategória:
Egytálételek
Hozzávalók:
75 dkg túró,4 e.tojás, 14 dkg búzadara,10 dkg zsemlemorzsa,3-4 dkg vaj (kevés olaj is lehet),pici só.
Ízlés szerint tejföl,vagy p.cukor a tetejére
Elkészítés:
A túrót áttörjük,a 4 e.tojást keverjük bele,majd a búzadarát és pici sót is adjuk hozzá.Kis ideig állni hagyjuk,majd vízbe mártott kézzel kis gombócokat formálunk belőle,és gyengén sós,bő,forró vízben főzzük.Mérsékelt tűzön (kb.8-10 perc),amíg a gombócok fel nem jönnek.Szűrőkanállal kiszedjük őket,majd vajas pirított morzsába forgatjuk.(Kevés olajban is meg lehet pirítani a zs.morzsát.)Tejföllel meglocsolva tálaljuk.Aki édesen szereti,az porcukorral hintse meg,de össze is lehet keverni a cukrot a pirított zs.morzsával és abban forgatjuk meg a gombócokat.
Elkészítési idő: 30 perc
Túrógombóc - ahogy nagymamám készítette
Hozzávalók:
# 1/2 kg tehéntúró
# 2 db tojás
# 1 bögre búzadara (A pöttyös bögrével mérve. Ha olyan nincs a háztartásban,
# akkor bármilyen 2,5-3 dl-es bögre megteszi!)
# só,
# Ízesétéshez:
# kevés olaj,
# zsemlemorzsa,
# porcukor,
# tejföl
Elkészítése: Keverjük össze a túrót a tojásokkal, a pöttyös bögrében mért búzadarával, és csipetnyi sóval. A búzadarának időre van szüksége, hogy jól
megszívja magát, ezért mielőtt a gombócokat kifőzzük, legalább 5-6 órával korábban keverjük be az alapanyagokat. Formázzunk -ízlés szerinti méretű- gombócokat, majd forró vízben főzzük ki. A golyók méretétől függően 7-10 perc alatt készül el. Közben, (ha szeretjük) készítsük el az olajon pirított zsemlemorzsát, úgy, hogy kevés olajat felforrósítunk, majd annyi morzsát adunk hozzá, ami jól felszívja azt. Enyhén, vagy közepesen megpirítjuk, és a kifőzött, leszűrt gombócra hintjük. Ízesítéshez tejfölt, és porcukrot is
kínálunk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!