Huslevest szeretnek kesziteni, de hogyan alljak neki?
Veszel egy nagy fazekat, és bele teszed a megmosott húst (csirke, tyúk, sertés húsos csont, stb...), a zöldségeket (krumpli, sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, vöröshagyma, fokhagyma), a fűszereket (só, szemes bors, vegeta, kurkuma) és felteszed főni annyi hideg vízbe, amennyi levest szeretnél. Lassú tűzön kell főzni, épp csak hogy gyöngyözzön a teteje. A habot nem szoktam leszedni még akkor sem ha gusztustalan, mert a végére úgyis eltűnik, és abban vannak az ízanyagok. Mikor a hús megfő, készen van.
A sokféle zöldséget akkor is tedd bele ha nem szereted, mert azoktól lesz finom, max a végén kidobod. Én a kutyának szoktam adni :-)
Anyósom isteni finom húslevest csinál, és ő úgy kezdi, hogy a sárgarépa szeleteket kis olajon megpirítja, utána teszi bele a többi cuccot. De mikor én ezt kipróbáltam, sült répa ízű lett a levesem, nem tudom mit rontottam el :-)
Koszi a valaszokat, nagyon aranyosak vagytok!!!!!
Igy nem is tunik neheznek, hus es zoldsegek, es foni hagyni. Holnap vagy hetfon fozok, puszi!
Nagyon fontos a sorrend! Elősször felteszed a húst vagy a csontot főni (mindig hideg vízzel öntöd fel!)! Majd elkezd szépen habozni és forrni, ekkor a habot leszeded róla és lehalkítod alatta a gázt! Fontos, hogy ilyenkor amikor már felforrt, ne forrald tovább, csak szép lassan hagyjad főni! Ha tovább forralod vagy nem szeded le róla a habot, akkor zavaros lesz! Ha tyúkot főzöl, elősször kb. 1 órát hagyjad magába főni, mert ha rögtön az elején beleteszed a zöldségeket, azok szétfőnek, de a hús meg még addigra nem lesz puha!
Én úgy szoktam, hogy felteszem hideg vízbe a csontot vagy a húst, megvárom még felforr, lehabozom, teszek bele sót, ételízesítőt, borsot, kurkumát, szerecsendiót, leveskockát 1-et, vagy 2-őt a mennyiségtől függően, egy hagymát jó alaposan megmosok (nem kell megpucolni), azt is beleteszem, nyáron egy fehérpaprikát is dobok bele! Ha öreg tyúkot főzök, akkor csak jóval később teszem bele a zöldségeket. Elősször a répát, zellert, karalébét, petrezselyem gyökeret. Tehetsz bele káposztát is egy negyed fej kb. elég, ezt spárgával kösd össze, mert főzés közben különben szétesne! A krumplit csak a vége felé szoktam beletenni, annak elég 20-30 perc és puha is.
Ha készen van, kiszedem a zöldségeket és a húst vagy a csontot, majd a levét leszűröm és úgy tálalom.
Nekem furcsa volt, hogy senki sem írta, hogy le kell habozni a húslevest! Nálam ez alapvető, persze vannak olyanok, akik nem habozzák le, de szerintem így az igazi és így gusztusosabb is!
Jó étvágyat hozzá!
"Nekem furcsa volt, hogy senki sem írta, hogy le kell habozni a húslevest! Nálam ez alapvető, persze vannak olyanok, akik nem habozzák le, de szerintem így az igazi és így gusztusosabb is!"... azért nem írtuk, mert nem kell lehabozni, illetve valaki írta, hogy ő azért nem habozza le, mert úgyis elfőli a habját. Magam is ezt tapasztalom. A titka, hogy teljesen kislángon, "lassútűzön" bugyogás nélkül kell főzni, és a végén kristálytiszta, aranylósárga levest kapunk, ami abszolút "gusztusos":)))
F
Ízlés dolga, én így tanultam az édesanyámtól, de ezért kellett lepontozni???
Mindenki úgy készíti el, ahogy szereti, de én el nem tudnám képzelni, hogy amikor pl. karajcsontot főzök és a tetején vastagon van a hab, hogy azt rajtahagyjam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!