Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogy tudok sűrűbb "szószt"...

Hogy tudok sűrűbb "szószt" csinálni a szimpla mezei pörköltnek?

Figyelt kérdés
2011. jan. 17. 20:07
1 2
 11/16 doboszoli ***** válasza:

A sűrű pörköltszaft praktikái:

-elegendő hagyma, amit csak szalmasárgára sütünk, majd egyszer kevés vízzel(pár kanál) visszafőzzük

-a paprikát csak harmad-fél fövésben tedd a húsra, akkorra a hús zsírjára sül, mintegy megpörkölődik

-elejétől rövid szafton kell főzni, a vizet csak kis mennyiségben, apránként add hozzá. Ha rögtön felöntöd egy liter vízzel, leveses, ízetlen lesz.

-öregebb állat húsa tovább fő, de ez ad sűrű szaftot, nem beszélve az ízéről

-ha víz helyett előre elkészített csontlét használsz, még jobb az eredmény

a liszt szórásról:elismeri a szakma, staubolásnak hívják, de ha a fentieket betartod, aranyló, sűrű, jóízű szaftot nyersz.

2011. jan. 18. 06:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim ***** válasza:

Zoli, Te mindig a nyomomban jársz:)))

üdv-előző-

2011. jan. 18. 07:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 anonim ***** válasza:
Egyetértek Zolival! Viszont én a hagymát - pörkölt alá - mindig karikára szelt zöldpaprikával együtt teszem fel. Egyrészt az íze miatt, másrészt ekkor biztos, hogy a pörköltnek szaftja lesz és nem leve.
2011. jan. 18. 13:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 anonim ***** válasza:
Sir Butcher-nek! Kérded:miért nem lehet a pörköltbe tejföl?Azért,mert ha Csirkepörköltbe a szakács tejfölt tesz akkor az étlapon az már úgy van kiírva-Csirkepaprikás. Tehát az már nem pörkölt. Nem így van?
2011. jan. 18. 16:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 anonim ***** válasza:
Ne sajnáld a hagymát! Olajon dinszteld meg, húzd le a tűzről. Tedd bele a pirospaprikát, a húst, a sót és keverd össze. Ezután visszateheted főni. Először víz nélkül, fedő alatt, míg levet nem enged, de ne égjen oda. Vegyél egy üveg lecsót, amiről öntsd le a paradicsom levet és a sűrűjét daráld össze. Ezt öntsd a pörköltre és engedd fel annyi vízzel, hogy a húst elfedje. Tegyél bele 2 pörköltszaft kockát és lassú tűzön, fedő nélkül időnként megkeverve (inkább az edényt rázva) addig főzd, míg a hús puha nem lesz. Ha szárnyasból csinálod ne tegyél bele más fűszert, csak elízesíti.
2011. jan. 18. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 doboszoli ***** válasza:

Miután -arcoskodás nélkül- többek szerint kár lenne abbahagynom a pörköltfőzést, még írok róla. Imádok főzni, alkotásnak érem meg, a pöri a kedvencem, mind főzni, mind pedig enni. Emellett szívesen leállok galuskát szaggatni is.

Nem vitázni akarok, -hiszen az ízlés nem vitatéma- hanem 30 éves pörköltfőzési tapasztalatomat igyekszem megosztani másokkal,segítve ezzel a kezdők boldogulását is.

Na szóval.

A zöldpaprikával egyetértek. A paradicsom is belevaló, módjával, akár friss, akár lecsó. Ám csak a főzés vége előtt teszem bele, mert savasságánál fogva, nagyon késlelteti a fövést. Ugyanez a helyzet a száraz vörösborral is.

A pörkölt számomra csak füstölt szalonnán igazi, olyan kísérő ízt ad neki, hogy a Jóisten lenéz rá az égből.Amíg ő nézelődik, a kisült szalonna pörcöt jól megesszük, mintegy előételként. Na jó, egyszálbélűek zsíron is készíthetik. De olajon... merénylet!!

Azért írtam, hogy csak a főzés harmadánál adom hozzá az őrölt paprikát, mert a húst, nevéből adódóan meg kell pörkölni, kérget kell rá sütni. Ez előre paprikázva megég.

A csontléről. A pörköltet vízzel az igénytelenek öntik fel, kockából készült lével meg a lusta disznók, aki restek néhány száz forintos velőscsontból pompás csontlét főzni. Enélkül is jó, de nem tökéletes.

Ha valakinek a lelkébe gázoltam, bocsi, ez csupán az én véleményem.

Szívesen beszélgetek a másik "pasis" ételről, a halászléről is, vagy a lecsóról, vagy bármilyen általam ismert étekről.

2011. jan. 18. 19:08
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!