Hogy tudok sűrűbb "szószt" csinálni a szimpla mezei pörköltnek?
A sűrű pörköltszaft praktikái:
-elegendő hagyma, amit csak szalmasárgára sütünk, majd egyszer kevés vízzel(pár kanál) visszafőzzük
-a paprikát csak harmad-fél fövésben tedd a húsra, akkorra a hús zsírjára sül, mintegy megpörkölődik
-elejétől rövid szafton kell főzni, a vizet csak kis mennyiségben, apránként add hozzá. Ha rögtön felöntöd egy liter vízzel, leveses, ízetlen lesz.
-öregebb állat húsa tovább fő, de ez ad sűrű szaftot, nem beszélve az ízéről
-ha víz helyett előre elkészített csontlét használsz, még jobb az eredmény
a liszt szórásról:elismeri a szakma, staubolásnak hívják, de ha a fentieket betartod, aranyló, sűrű, jóízű szaftot nyersz.
Zoli, Te mindig a nyomomban jársz:)))
üdv-előző-
Miután -arcoskodás nélkül- többek szerint kár lenne abbahagynom a pörköltfőzést, még írok róla. Imádok főzni, alkotásnak érem meg, a pöri a kedvencem, mind főzni, mind pedig enni. Emellett szívesen leállok galuskát szaggatni is.
Nem vitázni akarok, -hiszen az ízlés nem vitatéma- hanem 30 éves pörköltfőzési tapasztalatomat igyekszem megosztani másokkal,segítve ezzel a kezdők boldogulását is.
Na szóval.
A zöldpaprikával egyetértek. A paradicsom is belevaló, módjával, akár friss, akár lecsó. Ám csak a főzés vége előtt teszem bele, mert savasságánál fogva, nagyon késlelteti a fövést. Ugyanez a helyzet a száraz vörösborral is.
A pörkölt számomra csak füstölt szalonnán igazi, olyan kísérő ízt ad neki, hogy a Jóisten lenéz rá az égből.Amíg ő nézelődik, a kisült szalonna pörcöt jól megesszük, mintegy előételként. Na jó, egyszálbélűek zsíron is készíthetik. De olajon... merénylet!!
Azért írtam, hogy csak a főzés harmadánál adom hozzá az őrölt paprikát, mert a húst, nevéből adódóan meg kell pörkölni, kérget kell rá sütni. Ez előre paprikázva megég.
A csontléről. A pörköltet vízzel az igénytelenek öntik fel, kockából készült lével meg a lusta disznók, aki restek néhány száz forintos velőscsontból pompás csontlét főzni. Enélkül is jó, de nem tökéletes.
Ha valakinek a lelkébe gázoltam, bocsi, ez csupán az én véleményem.
Szívesen beszélgetek a másik "pasis" ételről, a halászléről is, vagy a lecsóról, vagy bármilyen általam ismert étekről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!