Melyikkel egészségesebb sütni - főzni? Olajjal vagy disznó zsírral?
A zsír telített zsírsavakat tartalmaz, ami szív és érrendszeri problémák kialakulásához vezethetnek, egyáltalán nem egészséges, de kétségtelenül finomabb a vele készült étel, mint az étolajjal készült.
Ezzel szemben az étolaj telítetlen zsírsavak mellett rengeteg vitamint, antioxidánst tartalmaz. Elősegíti a sejtanyagcserét és nem hogy nem okoz rákot, egyenesen rák ellen jó anyagok vannak benne.
Én is zsírral főzök, de nálunk ez azért is alakult így, mert vágunk disznót. Az biztos, hogy jobb ízűek az ételek.
Régen is zsírral főztek.
Az miért érv, hogy régen is zsírral főztek? Tudjátok, mennyi volt "régen" az átlagéletkor? 20-assal kevesebb, mint most... Vajon mennyi ebből a zsír?
Egyébként szerintem mindkettő oké, de egyikből sem szabad túl sokat bevinni a szervezetbe.
Általános iskolában tananyag. Az omega3 és az omega6 miatt mindkettőt kell fogyasztani, de nagyobb részben étolajat, mert a zsírt magával a húsokkal elfogyasztjuk.
Nem véletlen, hogy orvosok megtiltják a zsír fogyasztását magas koleszterinnel, magas vérnyomással rendelkező embereknek.
valójában olajjal sokkal egészségesebb főzni.
itt is elsősorban az oliva (hidegen sajtolt) olajra gondolok.
a másik egészséges és az ételeknek nagyszerű ízt kölcsönző zsiradék a vaj. a Francia konyha pl szinte kizárólag vajat használ zsiradéknak. nyilván nem mindenki engedheti meg magának, de ez a legjobb választás.
A zsírt a helyén kell kezelni. Konfitálni pl zsírban kell, de egy palacsinta alá nem kennék sohasem zsírt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!