Egészségesebb oliva olajban sütni-főzni, mint napraforgó olajban?
Nem egészségesebb. A hidegen sajtolt pedig büdös,és rossz ízű az étel.
Főzéshez egészségesebb a zsír,és az étel is sokkal jobb ízű tőle. Olajat csak akkor használok,ha bő zsiradékban kell sütni valamit.
" Abból indultam ki, hogy az olivaolaj nyersen fogyasztva egészséges."
Ez egy rossz kiindulási alap.
Miért lenne egészséges?
Elvileg, (alig kimutatható mennyiségben) valamivel több antioxidánst tartalmaz, ill. többféle többszörösen telítettlen zsírsavat, mint a napraforgóolaj.
De ahhoz, hogy ennek gyakorlati hasznát is tudd venni, literszámra kéne vedelni minden nap. (ezzel párhuzamosan beállni ultramaratonistának, ha nem akarsz 2 hónapon belül gurulni)
Azzal, hogy sütsz benne, meg azzal főzöl, semmivel nem vagy beljebb, mint ha akármilyen növényi olyajjal főznél.
(ill. a mogyoróolaj, és a repce ritkább anyagokat tartalmaz, azok valamivel értékesebbek)
Ráadásul a napi néhány liter olivaolaj, kizárólag az extraszűz olajra vonatkozik. Amire nincs ráírva, hogy extraszűz, az kb. 3 kilométerről látott olajbogyót.
A zsír egészségesebb????? Nahát, én nem úgy tudom.
Telített, telítetlen zsírsavakról, stb.. hallottatok-e már?? Ajánlom kérdező, a cikk végigolvasását :)
Abban viszont nagyjából egyetértek, hogy olajban SÜTNI nem túl egészséges dolog, az lenne a legoptimálisabb, ha majd' mindent párolnánk. De hát én nem tudnék lemondani pl. a sült csirkemellről :)
Ja, egyébként nem célom meggyőzni senkit zsír kontra olívaolaj (stb..) ügyben, nekem aztán édesmindegy ki mivel "táplálja" a szervezetét.
Bocsi, ha hülye volt a stílusom, nem akarok "bántani" senkit sem!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!