Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem kel meg kb soha a...

Miért nem kel meg kb soha a tésztám?

Figyelt kérdés

Sem friss élesztővel sem a porélesztővel.

A frisset minden alkalommal felfuttatom, langyos tejben, kis cukorral.

A porosat csak ha a recept kéri.

Dagasztógépet használok, majd kézzel is átgyúrom.

Kicsit kiolajozom az edényt amit letakarok és meleg helyre helyezem 30-60p-et keleszteni de semmi :(

21 éves vagyok igyekszem helytállni egyedül a konyhámban de ez annyira a kedvemet szegi.

Segítsetek kérlek.



ma 13:39
 1/8 anonim ***** válasza:
0%

Próbáld meg kézzel dagasztani, ne géppel. És ne gyúrd, hanem dagaszd.

Kérj receptet olyantól, aki valóban rendszeresen süti az adott tésztát, ne netes receptből dolgozz.

ma 13:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
5%

Vegyél bio gabonát, búzát, termelőtől és saját magad őröld meg felhasználás előtt. (Van termelő, akitől kész örleményt is lehet venni.) Ha ilyenből csinálsz tésztát, az élesztős görcsölést elfelejtheted, mert kovásszal is kiválthatod azt.

Formakenyereket csinálok így magamnak és kézzel hozzá se kell érnem a tésztához. Egészséges a teljes kiörlésű kenyerem, minőségben ilyet boltban nem nagyon tudnék vásárolni.

ma 14:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Porélesztő nekem sem vált be, de friss élesztővel mindig megkelnek a tésztáim.

Mennyire meleg helyen keleszted? Nem túl meleg? Mert akkor konkrétan megsül az élesztő, nem megkel.


Vagy adj neki elég időt, akár 1,5-2 órát.


Sima bolti BL50 lisztből szoktam kelt tésztát készíteni, géppel dagasztva és gyönyörűen megkel, még sosem volt problémám a gép vagy a liszt miatt.

ma 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
73%

Túl sok helyen nem tudtál hibázni.

Ha az élesztő szavatossága nem járt le és ha az élesztő felfutott.


-Az fontos, hogy a tészta többi alapanyaga is szobahőmérsékletű kell, hogy legyen. (Legalábbis nagyon ajánlatos)

- Még egy apróság. Nem tudom mit sütöttél de gondolom tettél bele valamennyi sót mert az édes tésztákba is szoktak.

Ezt előszőr alaposan el kell keverni a liszttel és csak utána beletenni az élesztőt.

Tehát pl ha a lisztbe csinálsz egy krátert, beleöntöd a felfutott élesztőt és tejet és itt adod hozzá a sót is, akkor nagy rá az esély, hogy nem fog megkelni mert a só semlegesíteni tudja a gombákat.


Én gépet még sosem használtam, mindig kézzel gyúrom a tésztát de soha nem történt még olyan, hogy nem kelt meg.

ma 14:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
55%

Én csak friss élesztöt használok, ezerszer jobb, mint a szárított.

Ha elöre felfuttatod, akkor az élesztö aktív, az nem lehet a gond, hogy nem hat.

A probléma szerintem a kelesztésnél van, a legtöbb kelt tésztának legalább egy óra kell, a 30 perc egyértelmüen túl kevés.

A kelesztési höfok is lehet gond, egy 20 fokos helyiségben lassabban kel meg, viszont túl melegben (30 fok fölött) sokszor leáll a kelés. (A sokszor olvasható "tedd a readiátorra" sok esetben éppen emiatt nem müködik.

Nem írtad, hol és hogyan szoktad keleszteni, de feltehetöen csak túl rövid idöt adsz neki.

ma 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Friss élesztőt vegyél és ne legyen túl meleg a tej.

Sikerülni fog nyugi.

ma 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

A 4esnél van az igazság. Kb 17 éve sütök kelt tesztakat

- meg kell kelnie por es friss elesztovel is

- meg kell kelnie kezzel es geppel is

- meg kell kelnie a legolcsobb tescos lisztbol is



Ahol gond lehet

- túl forró vagy túl hideg helyre megy az eleszto. Megoldás: Minden legyen szobahős. Ha a konyhában keleszted es 22 fok alatt van, a kikapcsolt sutobe tegyel egy pohar forralt vizet es melle a tesztat. Az csinal meleg kozeget.

- ha nagyon nem kel meg akkor hagyd plusz egy orat. Ha csak siman lassan kel meg akkor a plusz egy ora segiteni fog. Lassan akkor kel ha keves a cukor amit az eleszto meg tus snni vagy tul hideg van

- ha valami tul forro akkor is.msghal az eleszto. Kezmelegnel semmi se legyen melegebb

- ha nem használsz glutent (tehat pl nincs benne finomliszt) akkor brutal nehezen kel meg

- ha tul suru a teszta akkor is lassan es nehezen kel meg. Nezz videot egy hasonlo receptrol h milyen allaga kell legyen (de akkor is meg kell kelnie ha suru csak lassabban)

- a só megöli az élesztőt. Pl ha felfutott akkor semmikepp se abba tedd a sot. Keverd el picit a losztben es ahhoz kepest masik oldalra tedd a felfutott cuccot.

- ha nincs semmi cukor a tesztaban akkor is lassabban kel meg. De ha felfut ez nem kene gond legyen.


- az nwm lehet h megkel csak nem veszed eszre? Fotozd le a tesztat mikor letakarod a keleszteshez, fel oranal meg egy oranal. Tutituti hogy nem nagyobb?



Batran kereshetsz privatban ha kell tovabbi segitseg. Sok sikert

ma 14:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

Én mindig friss élesztőt használok.

Vízzel/tejjel és cukorral felfuttatom.

A tésztát mindig géppel dagasztom, ha kész kicsit át gyúrom.

Az alapanyagok szobahőmérsékleten vannak előtte 1 órát. És 23-25 fokos a lakás, körbe-és le szoktam tekerni a tálat konyharuhával. Egy óra alatt gyönyörűen megkel a tészta mindig.

ma 15:33
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!