Sulis vizsgára valami jó piskótatesztás pudingos receptet ?





Trifle.
Klasszikus viktoriánus recept, ha gondolod lehet vele villantani.
Itt van hozzá egy régi régi kezdeti recept (ez kb az ottani Skanzen):
Viszont ebben csak két féle erős alkohol van, szóval iskolába nem biztos, hogy egy az egyben mehet.
Van benne piskóta, gyümölcs zselé, tejszínhab, és vanília puding. Lehet szépen prezentálni, de szétesni nem fog.
Ez pedig a meg egy megszokottabb modern recept.
És tippek arra, hogy hogyan prezentáld





Sulis vizsgán nem olyat kell, amit tanultatok?
Egyébként a sima gyümölcstorta hülyebiztos. Piskóta, puding, gyümölcs szép mintában, zselé.





"Sulis vizsgán nem olyat kell, amit tanultatok?"
Mesélhetnék, mekkora katasztrófa az egész oktatás, szó szerint semmit nem tanítanak nekik. Döbbenetes tudatlanság mellé adnak nekik papírt, és engedik ki őket a munkaerőpiacra.
De egyébként részben jogos a kérdés, mert van most az a trend, hogy maguknak kell összeállítani, miből akarnak vizsgázni, de ezeknek elvileg olyan ételeknek kell lenni, amiket a munkahelyükön csináltak.
Úgyhogy kérdező, nyugodtan noszogasd meg a gyakszi helyeden a "mester"-nek hazudott) szakácsot, hogy vagy tanítson meg egy ottani desszertre, vagy valami másra. Ezért van ott. Meg ezért dolgoztál a cégnek (majdnem) ingyen évekig, most ők is tehetnek valamit!
(Ez a másik gyönyörű része az oktatásnak. A nem létező elméleti oktatás mellett, a gyakorlati oktatás helyett az ingyen munkaerő kihasználása.
A MNGSZ régi mesterképzése megszűnt, helyette az EU által regionálisan kiadott mesterleveleket lehet megvenni, ebben a szakácstól kezdve a villanyszerelőig minden benne van, fix darabszámmal.
Aztán a tanuló foglalkoztatást, hozzákötötték ahhoz, hogy csak ott lehet tanuló, ahol van az étteremben mesterszakács.
Ezért (mivel egy alkalmazott leszámolhat) étterem tulajdonosok, jött-ment szakbarbár senkiházik, stb... vettek maguknak mesterlevelet.
Olyanok, hogy egy vajaskenyeret se bíznék rá, meg olyanok, akik eltévednének a konyhára menet közben, mert évek óta a konyhában se jártak.
És az ő dolguk a tanulók oktatása! :D
És úgy, hogy ha akarná se tudná jól csinálni, mert a gyakorlatnak kéne követni valami tantervet, vagy elméletet, összevissza csapongva, nincs értelme. Viszont tanterv, meg elmélet, az nincs. )
Úgyhogy sok sikert, kezd el masszírozni a gyakorlati oktatódat, mert ha amúgy se sikerül a süti, akkor nem azon kell agyalni, hogy mit csinálj, hanem azon, hogy hogyan, azt meg úgyis gyakorolni kéne!
Ja, amúgy volt olyan tanulóm, akivel pont a piskótáról beszélgettünk, és tök értelmetlen dolgokat kezdett el mondani, és akkor esett le, hogy nem is piskótáról beszél!!!
Kiderült, hogy a központi gyakszi helyen, az oktató, ezt a bögrés kevert tésztát tanította meg nekik, piskóta helyett, mert "azt nehezebb elrontani!"!!!
De nem mondta el, hogy az nem piskóta, elhitette, hogy az az!
Úgyhogy kedves kérdező, ezek után még az is kérdés, hogy amikor piskótáról beszélsz, valóban arról beszélsz e.
Nem irigyellek. Pláne, ha a szakmában akarsz maradni.
A kérdésre általánosságban válaszolva, ha minden szétesik, mindent csinálj masszívabbra. Csináld a piskótát 2,5-szörös liszttel, ne tegyél bele jilk pasztát, ha használsz sütőport, abból is csak minimálisat.
A pudingba tegyél több pudingport, már főzés közben is nagyon sűrű legyen, vagy ha nem adnak több pudingport, pótold keményítővel, vagy akár liszttel, vagy tegyél bele egyéb lékötőt, pl egy kis búzadarát, csak nem vidd túlzásba.
Gyümölcszselébe is tehetsz másfélszeres mennyiségű zselatint, ezeknek a gyümölcsfixeknek a gyári adagolása sok esetben rossz. Folyik, mint a fos. Tegyél még hozzá sima zselatint, ne foglalkozz vele, milyen sav milyen fehérjét bont, bont a lóf@szt, ezerszer csináltam már, teljesen stabil.
Ha a pudingba vajat kell keverni, de margarint adnak hozzá, akkor a teljesen puha margarint, nagyon óvatosan, fakanállal keverd bele! 1000-ből 1000 recept írja, hogy "habverővel keverjük habosra" , ez mind az 1000 recept szar. Valami hülye kitalálta, a többi meg másolja.
Ha egy margarint elkezdesz szétverni habverővel, szét fog esni a zsiradék, meg a víz része, egy híg löttyben úszkáló, ikrás fost fogsz kapni, amin semmi nem segít.
Vagy, a másik módszer: Amikor főzöd a tejet, már abba tedd bele a margarint, és eleve úgy főzd meg a pudingot!
Még akkor öntsd rá a piskótára, amíg nem köt meg! Ha hagyod kihűlni, akkor szét kell verned ahhoz, hogy rá tudd kenni. De ha szétvered az addig kialakult kötést, hidegen már sokkal nehezebben, és sokkal kevesebb kötés fog újra kialakulni! Sokkal masszívabb, ha a puding, eleve a piskótán köt meg!
A belefőzött vajjal, vagy margarinnal a legegyszerűbb, én minden héten csinálok így vagy 100 adagot, és mindig tökéletes. Tulajdonképpen csak így tökéletes.
Na jó, most már abbahagyom, van neked mestered, kap utánad a cég támogatást, dolgozzanak meg ők is a pénzükért!





Ha minden szétesik, csinálj pohárkrémet.
Amúgy sütsz egy alap olajos piskótát, főzöl egy sima vaníliapudongot (3 dl tejbs 40 gr keményítő vagy egy sárga krémet is csinálhatsz). Kihutod szobahosre. Szobahos vajat (15 deka) kihabosítasz porcukorral (10-20 deka, kóstolni kell), hozza a suru puding, atpasziroz h tuti ne legyen darabos.
Hozzarakhatsz egy 100 szazalekos gesztenyemaszat is es akkor gesztenyeszelet lesz (en egyetemen azzal vizsgaztam)
Utana mehet bele ruh vagy aroma
Es betoltod a piskotat
Kihult piskotalapot 4be vagod










#6, (4-es vagyok) ja, hát én abból indultam ki, hogy szakács vizsga, ("főzni és sütni is kell") mert ott is kell desszertet csinálni... Meg még előételt, vagy levest, főételt, körettel együtt, ha kell, akkor valami salátát, mártást, stb...
És erre az egészre van 4 óra!!! Szóval a desszertre mondjuk max. 1 óra! Gondolom, azért is kell valami ilyen egyszerű cucc.
Na gondold el, akkor egy ilyen ételsornak milyen alapanyag költsége van, ha azt otthon kéne gyakorolni...





Valóban, viszont ha otthon főz az ember, nem pont a vizsga menüt, csak simán a hétvégi ebédet, azért elég nagy rutint lehet felszedni. Az is gyakorlás. Ha csak heti egyszer az iskolában főz, meg krumplit pucol és répát kockáz a gyakorlati helyén, akkor bajban lesz. (Tudom , hogy elméletileg minden munkafolyamatba be kell vonni a tanulót, de gyakorlatilag az alja meló van rájuk bízva, ne kelljen valakinek folyton ott állni felettük, stb.) Azért írtam a cukrász sulit, mert azzal van némi second hand tapasztalatom, gondolom a szakács képzés is hasonlóan működik.
Az egyszerű sütit meg pont jól lehet otthon gyakorolni, piskóta és puding nem nagyon drága, annak bele kellene férnie, legalább egy kis adagban.
Mondjuk amíg a kérdező nem részletezi a szétesés okát és formáját, nem nagyon lehet neki segíteni így a drót másik végéről. Annyi jó tanácsot tudok adni, hogy azzal kezdje, ha van legalább 1-2 órája áthűlni a hűtőben, jobb sanszai vannak, hogy egyben marad, bármit is süt.





Puskótánál a sütő nagyon fontos, nagy különbségek lehetnek.
Ha megteheted, süss egyet otthon, egyet az egyik nagyinál, egyet a másiknál, a harmadikat a barátnődnél, biztos ami biztos.





Amerikai krémes
Dr.Oetker krémes por kell hozzá és habtejszín
Az alapja meg csokis kevert tészta
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!