Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Gluténérzékenyek! Ti milyen...

Katona Dius kérdése:

Gluténérzékenyek! Ti milyen ételeket szoktatok általában főzni/enni?

Figyelt kérdés

Glutén és tej érzékeny vagyok pár éve (vagyis régebb óta, de pár éve derült ki). Mivel emiatt elég behatárolt a felhasználható alapanyagok listája (és mert sajnos elég válogatós vagyok) néha igazi kihívás kitalálni, mit főzzek. Húsokból csak a csirkát és a setést eszem meg, a gluténmentes tésztákat nem szeretem. A rizst és a krumplit szoktam váltogatni, illetve a húsokat. Nem vagyok nagy leveses, azt ritkán főzök. Próbálom variálni, hogy mikor van sült, főtt, rántott hús, illetve néha csinálok főzeléket is, hogy legyen egy kis változatosság, és ne is mindig ugyanaz legyen. De néha már igazi kihívás, hogy mi legyen az étel, mert már lassan ráunok mindenre.

Ti miket szoktatok főzni/rendelni?

tegnap 22:13
 1/4 anonim ***** válasza:
44%

Mindent.

Unalmas már, hogy minden gyerek autista és minden felnőtt gluténérzékeny.

Nem jön más a divatba? Ennyire jó üzlet a gyártóknak?

Ti se vagytok már ezzel egyediek, lassan az az egyedi, aki eszik mindent rendesen.

tegnap 22:48
 2/4 A kérdező kommentje:

Én biztos nem akarok emiatt egyedi lenni :D

Nem vicces egy gluténgörcs. Sajnos tény, hogy egyre többen érzékenyek valamire.

Hidd el, énis ennék már egy jóféle igazi hamburgert vagy pizzát, mert amentes verzió borzalmas. De az a szenvedés, ami utána jön, nem ér annyit.

tegnap 23:07
 3/4 anonim válasza:
100%

Szia Kérdező!

Nagyon sajnálom a helyzetedet, és egyben nagyon megértő vagyok, hiszen nekem zsír- és cukorszegény, illetve leginkább mentes diétát kell tartanom. Illetve nemrég tudtam meg, hogy én szintén tejérzékeny vagyok, most pedig már nem is tudom, hogy hogyan főzhetek, süthetek, ha már a tej sem alkalmazható, semmilyen formátumban. Esetleg tudsz néhány ötletet mondani, hogy hogyan helyettesíted a tejet? Azt nagyon megköszönném. Illetve láttam ezeket a vegán sajtokat (sajtot nagyon szeretem), de sok bennük a zsír, illetve a mesterséges elkészítése, ami még ott van, és az nem a legjobb a másik diétámra nézve:/

Egyébként igen, mi is nagyon szívesen ennénk néha egy mcdonalds-ot, ahogy a többi ember is, és erre nem válasz, -sőt engem egyenest kiakaszt - a környezettől a “jajj ettől a kevéstől, még senkinek nem lett baja!” Meg a “kibírod. Egyszer simán ki lehet bírni, nem?” Meg a “hisz ez csak egy műbalhé”. Nem, ez nem műbalhé, komoly gond mind, amit diétával orvosolnak, tartanak kordában, és a “kevéstől” is rosszul lesz az ember.

ma 00:12
 4/4 A kérdező kommentje:

Én a sajtot és egyéb tejterméket növényi tejjel helyettesítek, bár ez a te szempontodból nem hiszem, hogy alkalmazható.

Igen amúgy, a kicsi is tud jó sok bajt okozni. Ha megennék egy fél zsömlét, 2 napos hányás, hasmenés lenne a vége, illetve 2 napig tartó kibírhatatlan görcsök. De olyan szinten kibírhatatlan, hogy semmilyen görcsoldó vagy fájdalomcsillapító nem enyhíti le annyira, hogy ne akarjak megőrülni.

Ha tejérzékeny vagy, akkor a gyógyszerekre is nagyon figyelj oda, nem lehet bármit szedni. A gyógyszerek (legyen az akár fájdalomcsillapító, akár étrendkiegészítő, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vagy akár megfázásra valami forró italos cumó) jó részében van laktóz, szóval abból sem lehet csak úgy bármit beszedni. Előre járj utána, hogy milyen gyógyitalok, fájdalomcsillapítók meg egyebek olyanok, ami tejmentes, hogyha bármit szedni kell, akkor ne akkor kelljen utána járogatni a dolognak.

Plusz esetemben még a glutén miatt is bajos, hogy milyen gyógyszert szedek be, mert az is van párban. Tavaly valamelyik pezsgótablettával jártam meg.

ma 00:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!