Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit főztök Karácsonyra?

Mit főztök Karácsonyra?

Figyelt kérdés
tegnap 14:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
88%
Vendégségben leszünk végig, semmit nem főzök - csak sütünk sütit amit vihetünk magunkkal.
tegnap 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
80%
A nagy K betűt főzöm meg a karácsony szóból. Én ezeket tervezem az utolsó hétre: székelykáposzta, tojásos hokkedli, lecsó, túrós csusza, csontleves
tegnap 14:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjából azt, amit máskor is szoktam hétvégén, pl húsok, köretek, csak nagyobb mennyiséget, hogy ne kelljen 26-án se nekiállnom, hanem elég legyen három napra, és a család minden tagja találjon kedvére valót.

Újjal nem kísérletezek.

Pl. lesz karaj, mézzel és mustárral, majonézes krumplisalátával, de ezt máskor is elég gyakran készítek.

Süteményt pedig már rendeltem, csak el kell menni érte 24-én.

tegnap 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
85%
Még nem tudom, hogy fogok e főzni, lehet nem is leszünk itthon.
tegnap 14:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Csak 24-én estére főzök, a többi napokon megyünk a családhoz.

Rántott harcsafilét tervezek francia salátával, desszert gesztenye püré.

Igyekszem gyorsan készíthető, egyszerű ételt készíteni, utána 2 napig úgyis tömve leszünk :D

tegnap 14:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Szenteste: rántott hal, joghurtos krumplisaláta.

25-26: cukkinikrémleves, kakaspörkölt nokedli, uborkasaláta, Csáky rostélyos, rizzsel.

4 személyre főzök, nem lesz vendég.

Süti: bejgli, meggyes-pudingos süti.

tegnap 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
100%
Halászlé, fácánleves, szűzpecsenye, lazac.
tegnap 17:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
14%

A hagyományos magyar étel Szenteste: bableves, mákosguba. A hal csupán 19. sz-i német hatás.

Az advent szigorú böjti időszak volt a katholikusoknál, ami csak az éjféli misével (a Kisjézus megszületésével) ért véget. Húst csak az éjféli miséről való hazatértükkor ettek ismét: lehet ünnepelni, megszületett "Jézuska".

Száz éve viszont már így alakult a karácsonyi menüsor:

Szenteste: aszaltszilvaleves vagy halászlé, rántotthal burgonyasalátával, mézes mákosguba (láthatólag itt megmaradt a felszínen a böjti hagyomány, hiszen a hal is böjti ételnek számít, így a halászlé már ekkor felváltotta a bablevest, valamint a mákosguba is tartja még magát, ami a hagyományos népi böjti menü emléke).

Nagykarácsony (25-e) ebéd: borleves zsemlyekockával vagy húsleves lúdgége tésztával, gesztenyével töltött pulyka vagy töltött káposzta, diós és mákos bajgli.

Karácsony másnaptya (26-a): gombakrémleves, töltött káposzta, aprósütemények.

Történetileg nézve az aszaltszilvaleves, a töltött káposzta, a mákosguba paraszti hagyománynak számított. A borleves, a rántott ponty városi jövevények. A pulyka angol hatás...

tegnap 21:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
76%
Más kategóriában is van olyan válaszoló, aki minden kérdéshez odamásolja ugyanazt a litániát. De miééért?
tegnap 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
69%

Nyolcas, az azért ugye megvan, hogy kisjézus amúgy mellesleg nyáron született? 🤣


Kérdező: sült oldalas két napra, nasinak sült rák. Leves - ez opcionális.


Sütemény nem lesz - vagy csak valami sós rágcsa. Édes nem.

tegnap 21:41
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!