Ti mit főztök karácsonyra?
Nálunk mindig más van. Tavaly gorgonzolás fehérboros burgonyakrémleves volt, a második diós grillezett kecskesajt rukkolasalátával, erdei gyümölcsös öntettel, friss gyümölcsökkel, málnás balzsamecettel, desszertnek mascarponés pohárkrém meg a karácsonyi sütik. Hogy idén mi lesz még nem tudom.
Az biztos hogy karácsonykor nem készítenék sima unalmas hús/zöldséglevest meg rántott vackokat
Halászlé
Rántott karaj, csirkemell, sajt, gomba, karfiol, hal, cukkini
Töltött dagadó
Sült tarja, csirkecomb
Majonézes kukorica, francia saláta, cékla, uborka
Párolt rizs, sült krumpli, krumplipüré
Muffin, mákos, diós őzgerinc, naszuk szelet, linzer, kókuszgolyó, tiramisu, brownie
Közel 20-an leszünk, emiatt ennyi kaja, mindenkinek csomagolunk, stb.
Nálunk szenteste hal van, általában grillezve, tavaly lazacfilét sütöttem mandulával, vöröstonhalból steaket citromos-gyömbéres mártással, vörösborban párolt aszaltszilvával, borleves volt előtte. A családnak a szüleimnél karácsonykor főztünk egy nagy fazék töltött káposztát, gesztenyés-aszaltszilvás tejszínes pulykaragu, szuvidált vörösboros marhapofa és rántott csirke (utóbbi az unokaöcsémnek, ezt szereti a legjobban) volt még, többféle körettel, salátával, savanyúval. 12-en vagyunk, ha mind összejövünk.:-) Idén halfüstölőben készítek el többféle halat, azt még nem találtam ki, milyen mártást, salátát/köretet adjak mellé, levesen is gondolkozom.
Sütinek méteres kalács és bejgli mindig van, ezt elosztjuk, ki mit süssön nagy tételben, így egyszerűbb. Valamilyen mandulás sütit is tervezek, vagy marcipánosat, és banános-karamellás sajttortát, mert szülinapot is ünneplünk. Mézeskalácsból asztaldíszt szoktam sütni.
Nálunk szenteste halászlé és rántott hal van tartárral és krumplipürével.
Karácsony napján pedig gesztenyével töltött pulyka gombás rizs és sok savanyúság plusz halászlé.
Ez minden évben bevált.
Nem nagyon tudom még mi lesz :) De nálunk minden évben valami új van, nem "megszokott" ételek. Szenteste 3 vagy 4 fogásos menü van mindig.
Sütiből van csak olyan, ami állandó - püspökkenyér, linzer, hókifli :)
Az elmúlt 1-2 évben húsleves + sertés/marha pörkölt volt + sertés sült
Most a leves után inkább hurka-kolbász-pecsenye párolt káposztával, esetleg egy fazék húsos káposztát gondolok. Meg előtte való napokban akarok kocsonyát is főzni, abból is biztos lesz még karácsonyra is.
Mi van ha...???
Te is főzöl csülökből kocsonyát, a sovány részét kockára vágva, kis maffinos tálkákba adagolva lével együtt megaltatod. Persze a zsírját leszedve, és ezt hideg előételként... Lehet hogy hülye ötlet, de talán még eredeti is lenne egy szűk családi körben??? :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!