Kezdő házasszonyként mit főzzek karácsonyra?
Szerintem a rántott hús minden alkalomra megfelelő és nem bonyolult elkésziteni. Rizzsel, rizibizivel, valamilyen salátával.
Süteménynek, ha nem (csak) bolti bejglit szeretnél, a kókuszgolyó egyszerű, gyors és nagyszerű. Nem kell nyújtani, sütögetni...
Ilyet, hogy gyümölcsmártás, gesztenye, meg tökleves nem is hallottam még karácsonyra 😊😃
Például:
Fűszeres Steak burgonyát, sült tarját és párolt lilakáposztát
Tárkonyos csirkeragu leves
Marhapörköltet galuskával
Desszertnek:
Tiramisu, fanta szelet
Egyik sem, egy olyan dolog ami nagy tudást igényelne.
Én olyat választanék, ami mellett nem kell sokáig ott állni, és nem csak fissen kisütve jó. Tehát a rántott dolgokat hanyagolnám. Inkább az egybe sült húsok, pl. zsebes karaj, hústorta, töltött húsok. Mellé rizst és valamilyen salátát kínálnék pl. krumplisaláta, francia saláta, lencsesaláta. Ezek is előre elkészíthetők, jót tesz, ha állnak valamennyit, nem kell időre elkélszülniük, mint a krumplipürének (szerintem az is csak frissen az igazi).
A leves és desszert ötletek jól hangzanak.
Hahó, először is, sok sikert, menni fog.
Karácsonyi főzésnél egy dolog, hogy finom, ünnepi ételek legyenek, de ugyanakkor az se árt, ha nem töltöd a fél életedet a konyhában.
Ideális esetben a menü is finom, meg a család se csak a hátadat látja egész nap.
Én 22-23.án már elkezdem az előkészületet, meg egy csomó olyat főzünk ami pont úgy lett kitalálva, hogy békén kell hagyni a pitsába órákig 😆
Nálunk ami szokott lenni:
• Halászlé a dédnagymamám receptje alapján, kézzel gyúrt tésztával (a tészta-nem tészta dzsjihadot most ne kezdjük el légyszíves)
• Lassú tűzön, borban sült marha (vagy vadhús, ha kappk). Saláták, tepsis zöldségek a hús zsírjában. Töltelék.
• Sütik desszertnek
•Sajt-hideghús-gyümölcs-csomthéjas-forraltbor-keksz tál, amit lehet másnap csipegetni társasjáték vagy filmnézés közben.
Ebből amit 2-3 napra előre megcsinálok:
-Begyúrom a levestésztát, kiszaggatom, belisztezem, és megy száradni a hideg spájzban.
-Az összes süti eláll, szokott lenni skanzen mézes, bejgli, valami sós, pl túrós-köménymagos rúd
-A salátákhoz előre fel van darabolva minden, zipzáras zacskóban kimérve. 24.én belebprítom a lábasba, megpárolom, lecsepegtetem, rá a majonéz, nem kell vele pepecselni.
- A húst hidegen bepácolom éjszakára, Karácsonykor annyi van vele, hogy a Pataki tálat a hűtőből ki, a sütőbe be, aztán ott alacsony lángon 4-6 órát evan. Addig feldíszítjük a fát, kitakarítunk, kiöltözünk.
-Zöldségek dettó, be vannak fűszerezve, felaprítva, tepsiben, aztán csak átrakom őket a sütőbe ha a hús már 80% kész van.
-A hala(ka)t valaki más szerzi be, néha már a kádban úszkál(nak), vagy aznap jön vele valaki és már a piacon feldarabolták, pikkelyezték, kibelezték.
Neked az utólóbbi verziót ajánlom, én előre lerendezem a halasemberrel, hogy 24.ére szeretnék egy pontyot, 3 törpeharcsát így és így, kell az ikra meg a tej, lerakok előleget, és a párom csak megjelenik a kosárral, hogy akkor a Szabó rendelést vinném, ez és ez a telefonszám.
Ez így nekünk minden évben teljesen jól megy.
A zöldségeket kb ugyanígy, csak azt 23.án viszem. Szépen összerakja nekem a zöldséges, hány paradicsom, paprika, krumpli fog kelleni, petrezselyem zöld stb, és egy karton ládában én csak felmarkolom.
Így kevesebb a stressz, nekem is, és az árusnak se marad a nyakán a cucc.
Ja és a salátàk mindnpároltak, téliesek.
Francia saláta, diós-majonézes cékla, párolt lilakáposzta, krumpli saláta pl.
Én nem vagyok kezdő, de nem viszem túlzásba, ha vendégek jönnek karácsonyra, mert 3 gyerek mellett nincs kedvem azon idegeskedni, hogy el fogok-e készülni.
Én egészben sült csirkét szoktam, ennél egyszerűbb nincs és könnyű finomra elkészíteni.
Mellé mehet párolt lilakáposzta, félbe vágott fahéjas-mezes sült alma, a kozepen dióval. Krumplipüré.
Levesnek én gyümölcslevest szoktam, a fűszerezés miatt szerintem karácsonyi is és illik is a csirkéhez, ráadásul előző nap is elkészíthető.
De mehet egészben sült pecsenyakacsa is, nagyon finom gyömbérrel fuszerezve, ha rakeresel, sok receptet talalsz. Erdemes a véleményeket is elolvasni.
Mivel kezdő vagy, szerintem csak a legegyszerűbbekkel próbálkozz, pl.:
-Aszaltszilva krémleves
-Székelykáposzta vagy savanyúkáposzta ágyon sült csirkecomb hozzá tört burgonya, vagy rántott csirkemell tört burgonyával és őszibarack befőttel
-süteményt rendeld, ez a legegyszerűbb, Daubnernél isteni minden.
Az, hogy valaki kezdő, még nem jelenti azt, hogy nem tud követni egy receptet. Manapság már videóval illusztrált receptek vannak, megnézed háromszor, elovasod a kommenteket, mindent bevásárolsz, pontról pontra megcsinálod.
Az ilyen lassan készült dolgok, levesek elrontása nehéz. Általában minden hiba korrigálható, csak addsz hozzá vizet, átrakod másik làbasba, sokminden menthető
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!