Milyen ételekre emlékeztek, amelyeket jellemzően óvodában ill. általános iskolában kaptatok a menzán?
Figyelt kérdés
Persze a szocializmus és a kapitalizmus konyhája eltérő, de úgy tapasztaltam, hogy a kilencvenes évek és a kétezres évek menzájában is sok a különbség. Példának okáért, én a kétezres évek elején voltam óvodás ill. általános iskolás. Nálunk a menzán pl. abszolút nem emlékszem olyan hagyományos ételekre, mint a pörkölt vagy a paprikás krumpli. Pörkölt helyett a különböző tokányokat nyomatták unásig, nem is nagyon szerette senki. Főzelékeket elég sűrűn kaptunk, erre a legjellemzőbb feltét a fasírt volt, vagy esetleg egy-egy főzelék esetében feltétként előkerült a sertéspörkölt. Természetesen az olyan menzaslágerek, mint a főtt csirkecomb meggymártással búzadarával, vagy a paradicsomos-krumplis valamilyen hús nálunk is rendszeresek voltak. Az én generációm már egy némiképpen újabb vonalas étkeztetésben részesült, mert ha nem is gyakran, de időnként kaptunk pizzát, hamburgert és gyrost, és ha jól emlékszem elég sok mirelit húst is. Tízórai-uzsonna esetében nekünk a zsíroskenyér már teljesen kimaradt, ami érdekesség, hogy amíg általánosban rendszeresen szendvicset kaptunk, addig óvodában (a legtöbbször) valamilyen kenyeret. Ez lehetett cukros túrós, borzas (reszelt trappistával szórt margarinos kenyér), májkrémes vagy vajkrémes. Felvágottakra nem is nagyon emlékszem, kivéve a tavaszi vagdaltra, amit fura mód nagyon szerettünk.szept. 2. 21:08
31/31 A kérdező kommentje:
Igen, a rántott hal most beugrott nekem is, mivel én halimádó vagyok, azt is szerettem. Szerintem is tőkehal vagy hekkfilé lehetett. De érdekes, a menzán hogy maradt egyben a szelet? :D Amit ma lehet kapni a boltokban akár mirelit hekk vagy mirelit tőke, kiolvasztás után hullik az összes darabjaira, annyi víz van benne. Nagy ritkán marad egy szép szelet egészben.
szept. 5. 00:43
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!