Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen ételekre emlékeztek,...

Milyen ételekre emlékeztek, amelyeket jellemzően óvodában ill. általános iskolában kaptatok a menzán?

Figyelt kérdés
Persze a szocializmus és a kapitalizmus konyhája eltérő, de úgy tapasztaltam, hogy a kilencvenes évek és a kétezres évek menzájában is sok a különbség. Példának okáért, én a kétezres évek elején voltam óvodás ill. általános iskolás. Nálunk a menzán pl. abszolút nem emlékszem olyan hagyományos ételekre, mint a pörkölt vagy a paprikás krumpli. Pörkölt helyett a különböző tokányokat nyomatták unásig, nem is nagyon szerette senki. Főzelékeket elég sűrűn kaptunk, erre a legjellemzőbb feltét a fasírt volt, vagy esetleg egy-egy főzelék esetében feltétként előkerült a sertéspörkölt. Természetesen az olyan menzaslágerek, mint a főtt csirkecomb meggymártással búzadarával, vagy a paradicsomos-krumplis valamilyen hús nálunk is rendszeresek voltak. Az én generációm már egy némiképpen újabb vonalas étkeztetésben részesült, mert ha nem is gyakran, de időnként kaptunk pizzát, hamburgert és gyrost, és ha jól emlékszem elég sok mirelit húst is. Tízórai-uzsonna esetében nekünk a zsíroskenyér már teljesen kimaradt, ami érdekesség, hogy amíg általánosban rendszeresen szendvicset kaptunk, addig óvodában (a legtöbbször) valamilyen kenyeret. Ez lehetett cukros túrós, borzas (reszelt trappistával szórt margarinos kenyér), májkrémes vagy vajkrémes. Felvágottakra nem is nagyon emlékszem, kivéve a tavaszi vagdaltra, amit fura mód nagyon szerettünk.

szept. 2. 21:08
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
89%

A 10-es válaszból kifelejtettem a palóclevest és a tejbegrízt.

Amúgy a Junior Vendéglátóipari Vállalat szállította ezeket az ételeket.

A kínálatnak a felét ma is szívesen megenném. Már csak azért is, mert némelyiket nem lehet házilag reprodukálni.

szept. 2. 22:41
 12/31 anonim ***** válasza:
100%
10: az én emlékeimben az ivólé sűrűbb jóval, kb olyan sűrű mint az őszilé. De a szilva dominált benne.
szept. 2. 22:43
 13/31 anonim ***** válasza:
89%

Én 97-ben kezdtem az iskolát. Pár étel megmaradt. Általánosban a Junior főztjét ettük. Amit azóta is keresek, az az ivólé. Szerintem valami porból csinálták, de végigkóstoltam a Bolero italporokat és egyik sem olyan. Pedig tök jól jönne egy tényleg finom italpor pl. erdei túrákon.

Gyümölcsleves, amit szinte csak én ettem, a többiek undorítónak találták, talán a szétfőtt szilvák miatt. Általában a levesek nem voltak népszerűek, kivéve a frankfurtit.

A milánói makaróni nagy kedvenc volt. Piskóta csokiöntettel, mindig hatalmas piskótakockát kaptunk. Amit nem szerettem, az a Budapest-ragu és a kelkáposzta főzelék volt.

Szerintem nem főztek túl jól, de aztán gimiben már a Pensió látta el a sulit, az már tényleg pocsék volt. Szerintem ott vizezték a kaját.

szept. 2. 22:53
 14/31 A kérdező kommentje:
Igen, közben nekem is beugrott a frankfurti leves, a gyümölcsleves és a paradicsomleves, az nagy sláger volt. Természetesen mi is kaptunk ehetetlen ízű állagú főzelékeket (legtöbbször a lencse és a szárazbab volt kifejezetten undorító, pedig ezeket normálisan elkészítve szeretem). Illetve még a magyaros burgonyaleves volt amit sokat kaptunk. Menza sajátosság volt még a sült csirkecomb rizibizivel, ez is olyan menü volt, ami legalább havonta 1x, de volt, hogy többször is szerepelt az étlapon. Fura mód nekem a milánói/bolognai nem rémlik, de biztosan kaptunk. Főleg azt nézve, hogy a milánói makaróni a magyar közétkeztetés találmánya.
szept. 3. 00:31
 15/31 anonim ***** válasza:
100%

Gulyásleves, tejbegríz klasszikus.

De a káposzta salátának utánozhatatlan illata volt.

szept. 3. 08:12
 16/31 Metionin ***** válasza:
100%

90-es vagyok, oviban a sok főzelék, mócsingos hús, a meggyszószos csizmatalp állagú hús krumplival, tejbegríz, a milánói makaróni maradt meg, meg a levesek, főleg a köménymagleves, amiben sosem volt semmi, csak később tudtam meg, hogy pirított kenyeret szoktak bele rakni. Tízóraira a száraz kiflik, a picike darab sajt, a kockasajt aminek csak a felét kaptuk meg, a "kakaó" ami tej volt pár szem kakaóporral. Uzsonnára májkrémes kenyér de aki nem aludt rendesen, pucér kenyeret kapott. Saláta, gyümölcs és desszert sosem volt, csodálkozva olvasom.

A suliban szerencsére nem kellett menzáznom, a gimiben pedig nagyon jó volt a kaja, saját konyhája volt. Amikor kórházban voltam, akkor asszociáltam arról a kajáról az ovis kajákra, hasonlóan borzalmasak voltak.

szept. 3. 10:18
 17/31 anonim ***** válasza:
100%
Néha volt sült hal, vagyis hekk. Arra azért emlékszek, mert imádtam a halat, de otthon nem ehettem a bigott vallásos családom hülye elvei miatt.
szept. 3. 10:53
 18/31 anonim ***** válasza:
77%

89-es születésű vagyok.

Oviban kakaó volt a tízórai mellé (azt nagyon szerettem, pedig nem szeretem a kakaót), meg valamilyen kenyér. Az ebéd - aki nem ette meg, abba beleerőszakolták...

Suli: 5-es koromban lettem menzás.

Amit utáltam: a pörköltnek csúfolt mócsingos hús (pfuj), az édes cukros paradicsomleves, meg olyan sós sárgaborsó, hogy hányinger, ja és az elmaradhatatlan "zöldségleves" - a 3 szem répával :D

Amit szerettem: milánói, ananászos csirke (ritkán), tejbegríz (már nem ennék ilyet "ebédre", mert full nem laktató), néha volt rizibizi meg hús, és a főzelékeket tolták agyonlisztezve :D

szept. 3. 11:28
 19/31 anonim ***** válasza:
77%
30-35 éve uzsonnára vajas-mézes kenyeret is kaptunk időnként. Azt ma már el nem tudom képzelni, hogyan tudnák kigazdálkodni az iskolai konyhán a szűkös keretből.
szept. 3. 13:27
 20/31 anonim ***** válasza:
77%
10-11-es: mi az, amit a felsorolásodból nem lehet házilag repordukálni? Mert szerintem mind elkészíthetö otthon is minden nehézség nélkül.
szept. 3. 17:06
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!