Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Milyen ételekre emlékeztek,...

Milyen ételekre emlékeztek, amelyeket jellemzően óvodában ill. általános iskolában kaptatok a menzán?

Figyelt kérdés
Persze a szocializmus és a kapitalizmus konyhája eltérő, de úgy tapasztaltam, hogy a kilencvenes évek és a kétezres évek menzájában is sok a különbség. Példának okáért, én a kétezres évek elején voltam óvodás ill. általános iskolás. Nálunk a menzán pl. abszolút nem emlékszem olyan hagyományos ételekre, mint a pörkölt vagy a paprikás krumpli. Pörkölt helyett a különböző tokányokat nyomatták unásig, nem is nagyon szerette senki. Főzelékeket elég sűrűn kaptunk, erre a legjellemzőbb feltét a fasírt volt, vagy esetleg egy-egy főzelék esetében feltétként előkerült a sertéspörkölt. Természetesen az olyan menzaslágerek, mint a főtt csirkecomb meggymártással búzadarával, vagy a paradicsomos-krumplis valamilyen hús nálunk is rendszeresek voltak. Az én generációm már egy némiképpen újabb vonalas étkeztetésben részesült, mert ha nem is gyakran, de időnként kaptunk pizzát, hamburgert és gyrost, és ha jól emlékszem elég sok mirelit húst is. Tízórai-uzsonna esetében nekünk a zsíroskenyér már teljesen kimaradt, ami érdekesség, hogy amíg általánosban rendszeresen szendvicset kaptunk, addig óvodában (a legtöbbször) valamilyen kenyeret. Ez lehetett cukros túrós, borzas (reszelt trappistával szórt margarinos kenyér), májkrémes vagy vajkrémes. Felvágottakra nem is nagyon emlékszem, kivéve a tavaszi vagdaltra, amit fura mód nagyon szerettünk.

szept. 2. 21:08
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
100%
én kerek 90-es születésű vagyok, ehhez képest kell elképzelni a sulis menzát szóval inkább új vonal talán, de nekem nem túl jól főző szülő miatt több főétel is itt került megismerésre. uzsonna pedig egy olyan kategória amit kizárólag itt ettem és otthon sosem mint tojáskrémes és húskrémes kenyér, túrókrémes kalács. és volt két favorit nagyon ritkán, egyik a hotdog, egy olyan finom virslivel amit soha utána nem tapasztaltam hiába kértem itthon, a másik pedig a pizza amit szintén semmi nem közelített meg, (pedig talán akkor már csináltunk ilyen retro borzadály kecsapos alapú házipizzát otthon)
szept. 2. 21:34
 2/31 anonim ***** válasza:
88%
ja és később olyannal is találkoztam bújva a régi menzaételeket ami a közelemben sosem volt, pl. a pirított dara mint köret no way. a rizst, krumplit mindig hozzánkcsapták
szept. 2. 21:36
 3/31 anonim ***** válasza:
95%

Mindenfajta "tokány". Miota elhagytam a gimit a családban a szó is le van tiltva.

98as vagyok

Ezen kivul milanoi makaroni, spenot tojassal, tokfozelek porkolttel, piskota csokiontettel, borsofozelek, paradicsomos kaposzta, zsiros mocsinggomboc (husgomboc paradicsommartasdal es krumplival), grizes vavy dejós vagy mákos tészta, lebbencs leves. Hirtelen ennyi

szept. 2. 21:42
 4/31 anonim ***** válasza:
88%

Jujj, a lebbencsleves már a kilencvenes évek elején is borzalta a kedélyeket. Nagyon sokáig nem bírtam ránézni sem, csak arra emlékeztem, hogy utálom. Aztán egyszer a legjobb barátnőméknél bandáztunk, és azt főzött az anyukája. Azóta szeretem :)

A nővérem a spenóttal elborzasztott, de én úgy voltam vele, hogy majd én ha odakerülök, jól megmutatom, hát mi az egy főzelék, mit finnyáskodik... Teszem hozzá, hogy otthon sosem volt, és az oviból nem is rémlik :D

Oké, felnőtt fejjel szeretem a spenótos cuccokat, de a nagy majd én megmutatomból nem lett persze semmi :D

szept. 2. 21:48
 5/31 anonim ***** válasza:
100%
Nekem oviból a halas-vajas kenyér maradt meg, azt szerettük.
szept. 2. 21:59
 6/31 anonim ***** válasza:
100%
A hatvanas-hetvenes években jártam általános iskolába Szerbiában. Hát csak a kenyerekre emlékszem: lekváros kenyér, zsíros kenyér, margarinos kenyér (mézzel vagy anélkül), májkrémes kenyér, bundás kenyér, néha fánk.... Abban az időben nálunk csak uzsonna volt az iskolában. Rémlik valami tejberizs (vagy dara) is, de nem vagyok benne biztos. A forró tejet utáltam, a tea meg borzasztóan édes volt .....
szept. 2. 21:59
 7/31 anonim ***** válasza:
84%
Csak arra a fura húsra a darával meg azzal szósz valamivel
szept. 2. 22:22
 8/31 anonim ***** válasza:
77%
Ivólé, és valamiért oviban néha tejeskávé is volt (de esélyes hogy gabonakávé volt). A májkrémet a margarinos kenyér tetejére kenték. 80as vagyok
szept. 2. 22:22
 9/31 anonim ***** válasza:
74%
Az én emlékeim jóval korábbiak. Összességében pocsék volt, nekem különösen, mert a családomban mindenki nagyon jól főzött, különösen anyai nagymamám. Amire leginkább emlékszem, az a sárgaborsó volt, leves vagy főzelék formájában, meg azt hiszem, valami híg sóskaleves. Brrr... Nem is ettem ott sokáig.
szept. 2. 22:29
 10/31 anonim ***** válasza:
100%

1990-es évek első fele és közepe, Budapest.

Annyira sokféle étel volt, hogy felsorolni sem tudnám mindet.

De azért megpróbálom felidézni.

Húsleves, tojásleves, gyümölcsleves, lebbencsleves, frankfurti leves, zöldségleves, paradicsomleves.

Paradicsomos káposztafőzelék, zöldborsófőzelék, zöldbabfőzelék, tökfőzelék, babfőzelék, sárgaborsófőzelék, lencsefőzelék, spenótfőzelék, sóskamártás (húshoz), krumplifőzelék, kelkáposztafőzelék.

Krumplis tészta, káposztás tészta, grízes tészta, mákos tészta, diós tészta, lekváros derelye, túrógombóc, piskóta kakaós öntettel, aranygaluska sodóval.

Rizses hús, pásztortarhonya, milánói makaróni, székelykáposzta, borsos tokány, sertéspörkölt, sült csirkecomb, resztelt máj, rántott karaj, rántott hal, natúr szelet meggyszósszal, vasi pecsenye.

Köretként főtt krumpli, rizs, különböző tészták (a szarvacska és a copfocska van meg, a penne és hasonlók még a kanyarban sem voltak)

Savanyúság: csemegeuborka, cékla, csalamádé

Desszertnek gyümölcs és időnként sütemények voltak. (krémesek és fánk is)

És szinte minden sós ételhez volt kirakva kenyér. Úgynevezett ivólé is volt időnként, ami a mai 10-20 százalékos gyümölcsitaloknak felel meg.

szept. 2. 22:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!