Hogyan készül a régi somogyi paraszti étel, a "száraz borsó" (ami valójában nem borsó hanem bab)?
Belső somogyiak előnyben (hiszen arrafelé/nekik "a bab is borsó"... :-) )
Egy régi paraszti ételről beszélek, 1920-s korosztály és azelőttiek készítették. Annyit "sejtek" róla hogy sült szalonna zsírjába beletörték az előfőzött (???) valamilyen babot. (Őrölt pirospaprika volt még benne, hogy mást is raktak -e bele (és ha igen, mit) azt nem tudom.) Rántást, habarást nem csináltak, ez nem egy főzelék állagú étel, hanem "száraz", ha kézzel vettél ki belőle miután elkészült, meg tudtad formázni gombóccá. Gyermekkoromban ettem ilyet, nagyon tápláló. Szalonnával/füstölt kolbásszal ették, kenyeret lehetett- de nem volt szükséges mellé fogyasztani.(Ez volt az egyik olyan étel, amit anno vittek magukkal mikor mentek a mezőre dolgozni.)
Ha valaki tudja a pontos receptjét - vagy van idősebb ismerőse aki tudja - akkor kérem segítsen.
Felénk igen hasonló étel volt, tört bab néven.
A babot elöször megfözték, másik edényben hagymát pirítottak, ahogy a pörkölthöz szokás, pici vízet tettek hozzá, hogy a hagyma megpuhuljon valamennyire, amikor a víz elpárolgott, beletették a megfött babot és fözökanállal nagyjából összetörték. Nem teljesen síma pép lett, de nem is maradtak benne egész babszemek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!