Hogy is vannak pontosan az arányok abban a linzertésztában, amely 3 összetevőből áll? Fehér finomliszt, vaj, porcukor.
Porcukorral kell mindenkepp.
3 liszt 2 vaj 1 porcukor
Pl 300-200-100
A vaj legyen hideg es apro kockara vagott. Eloszor morzsolni kell, utana gyurni. Az elejen nem akar majd osazeallni hanem a kez melege pont annyira melegiti fel a vajat hogy osszealljon. Turwlemjatek.
En szoktam tenni 1 tojas sargajat 360 liszthez. De ez elhagyhato. Nekem ugy jobban tetszik az állaga
1-es vagyok.
Inkább csak sárgája.
Először a száraz összetevők:
3 rész liszt, 2 rész porcukor, esetlegesen kakaópor, ha kakaós tésztát akarsz, és egy kis sütőpor. Ezt jól összekevered.
Utána mehet bele a "nedves" összetevők:
Vaj, (vagy margarin) hidegen!! Én ezt nagy lyukú reszelőn szoktam belereszelni, közben a reszeléket gazdagon lisztezem a tálban lévő (fent leírt) keverékkel. Így sokkal gyorsabban eloszlik benne egyenletesen a vaj.
Aztán tojás sárgája, a fehérjét félrerakom. Kb. 30 deka lisztenként 1 sárgája. És tejföl, sok esetben ahhoz, hogy összeálljon, kell egy kis tejföl, valaki kefírt, vagy joghurtot szereti, mert annak a savasságától jobban dolgozik a sütőpor. Valaki egy kis tejet tesz bele, de abból tényleg nagyon kicsi kell.
Ezt összegyúrás közben érzed, hogy kíván e még egy kis tejfölt, ahhoz, hogy összeálljon.
(Vaníliás cukrot, meg cirtomhéjat is lehet bele tenni, nyilván annyival kevesebb porcukor kell)
Ahogy összeállt, tedd hűtőbe, vagy fagyasztóba.
Közben kapcsold be a sütőt, sütőporos tésztának mindig alaposan előmelegített sütő kell.
A tepsit én le szoktam fújni formaleválasztó sprével, igazából kivajazhatod, (vaj, liszt) de alapvetően ez egy zsíros tészta, szóval elvileg minden előkészítés nélkül mehet a tepsibe a tészta, nem fog leragadni, én csak biztosra szoktam menni, de elhagyható.
Utána lisztezett felületen kinyújtod a tésztát tepsi méretűre, felcsavarod a nyújtófára, és beleengeded (kicsavarva) a tepsibe.
Utána jó sűrűn megszurkálod villával, hogy a gőzök távozni tudjanak, különben felpúposodik az egész.
Utána mehet a sütőbe.
A legtöbb feltét, vagy töltelék ugyanis elég vizes, ami elvizesítené a tésztát, ha nyersen tennéd rá, plusz lenyomja, lehűti, elzárja a sütő hőjétől. Elősütés nélkül az alsó lap tömör, "szalonnás" lesz.
Ezért az alsó lapot érdemes elősütni.
Ha feljött a tészta, a szélén már van egy kis színe, akkor jó.
Kiveszed a sütőből, vársz, amíg kicsit kifújja magát, mert ilyenkor még érzékeny, és a súlytól könnyen összetömörödik.
Ha kicsit hűlt, mehet rá a töltelék.
A megmaradt tojásfehérjét meg rákenheted pl. a felső lapra, vagy ha csinálsz rá rácsot, akkor arra, vagy belekevered a töltelékbe, az is fog rajta egy kicsit.
Ha tömör felső lapot csinálsz, azt is sűrűn meg kell szurkálni sütés előtt! És utána mehet vissza a sütőbe, és készre sütöd.
Linzer/pite tésztában nincs sütőpor! Csak minimisat kell emelkednie es azt megteszi ha hidegen volt beledolgozva a vaj.
Citromhéjtól, vanílias cukortól tényleg jobb lesz.
Hagyományos linzertésztában nincs tejföl. Nincs semmilyen nedvesség. Akkor lesz omlós ha csak liszt-vaj-porcukor
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!