Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Besamel helyett mit?

Besamel helyett mit?

Figyelt kérdés

Rakott karfiolt akarnék készíteni, de a besamelt valamivel helyettesíteni kell.

Az eredeti receptben - amit már sokszor készítettem - az összerakott karfiol + egyéb tetejére besamel kerül, ez a sütés során kicsit "habosabb", lazább lesz, és nem csak a tetején marad, hanem az alkatrészek közé is bekerül.

Az aktuális probléma, hogy besamelt nem használhatok egészségügyi okokból, a tej, vaj nem használható (Meg tojás, tejföl, sajt sem), ezért keresek valami megoldást, amivel hasonlóval tudnám helyettesíteni.

Kérem, mindenki tekintsen el a besameltöl, nem azt akarok készíteni más alapanyagokból, hanem valamilyen krémes-tésztás-levegös valamit.

Azt is tudom, lehetne mást fözni, de nem ez a kérdés!

Aki tud használható tippeket adni, annak megköszönöm!

#besamel helyett
jan. 24. 20:30
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

13-as: igenm nekem is írt, elég trágár stílusban.

14-es: ahogy írtam, egy csomó mindent nem ehetek (többek közt tejfölt sem), a kérdésem a besamel helyettesítése volt, nem az, hogy milyen recept szerint készítem a karfiolt és hogy ez szerinted rakott-e vagy sem. (Felénk besamellel készítik, nem tejföllel és nem igazán rétegezik. De nem is ez a kérdés.

Néhányan felfogták, mit szeretnék, és tudtak értelmesen válaszolni, nekik még egyszer köszönöm!

jan. 25. 10:54
 12/15 anonim ***** válasza:
33%

"(Felénk besamellel készítik, nem tejföllel és nem igazán rétegezik)"

Tehát nem rakott karfiol a kerdes. Konkrétan MIT szeretnél kesziteni????

jan. 25. 10:57
 13/15 A kérdező kommentje:

Teljesen mindegy, minek nevezed vagy én minek nevezem!

Nálunk EZ a rakott karfiol.

De a kérdés továbbra sem ez, ezt nem tudom, miért nem tudod felfogni!

Az egyetlen kérdés, MIVEL LEHET a besamelt jellegében helyettesíteni. Ha kovászos uborkát akarok vele készíteni, annak sincs jelentösége a kérdés szempontjából, az CSAK a besamelre vonatkozik!

jan. 25. 11:06
 14/15 anonim ***** válasza:
52%

Nos, ha elarulod MIT akarsz készíteni, akkor lehet javaslatot tenni.

A besamel egy vaj-tej-liszt alapú mártás. Tejet, vajat és ezek növényi helyettesítőit nem akarod használni, ergo marad a liszt belőle. Csinalhatsz rántást a lisztből olajjal.

Hameg VALAMI MÁRTÁST keresel, akkor nem ártana tudni, konkrétan mi az az étel, amit tervezel csinálni. Nem, a leirtak szerint nem rakott karfiol, hanem valami karfiolos étel, aminek nálatok egy másik összetevője a besamel, de a többi része nem ismert. Tésztárol is írtál, tehát annak alapján lehet éppen karfiolos lasagne is, amit nálatok rakott karfiolnak hívnak.

Kérlek áruld el, MIT SZERETNÉL KESZITENI, és akkor kapsz hozzá segítséget is

jan. 25. 11:18
 15/15 A kérdező kommentje:

Sikerül nagyjából, amit szerettem volna.

A 3-as ötlete alapján föztem egy nagyobb krumplit, egy kis rózsa karfiollal összetörtem, tettem bele só-bors-szerecsendió-köményt, egy csapott kanál lisztet, és 1 evökanál olajat. Ezt a karfiol fözölevével simára kevertem, hoyg egész sürü masszát kapjak.

A blansirozott karfiol-rózsákat (meg pár brokkolirózsát) egy jénaiba tettem, rásimítottam a krumplimasszát és sütöben 200 fokon megsütöttem.

Az eredmény ízre kifejezetten jó lett, egyedülöi probléma az volt, hogy ahol a krumpliréteg vastagabb volt, ott nem pirult meg eléggé, ami föleg optikailag volt valamennyire probléma.

Szóval még egyszer köszönöm az ötletet, legközelebb kicsit jobban figyelek, hogy a krumplis réteg vékonyabb legyen, akkor még jobb lesz.

Meg azoknak a válaszolóknak is köszönöm hogy idöt szántak a kérdésemre, akik értelmesen válaszoltak, és megpróbáltak segíteni.

jan. 25. 14:33
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!