Savanyúkáposztát ki csinált már házilag?
#2
A szálas ( vagy másnéven gyalult savanyúkáposzta) érdekelne, nem a fejes.
Én minden évben csinálok, de mivel ketten vagyunk a párommal, beföttes üvegben egy-egy étkezésre elegendö adagokban.
A leszeletelt káposztát besózom - 1 kg káposzta, 1 dkg só - , összegyúrom és csavaros tetejü üvegekbe szorosan benyomkodom. Rétegenként teszek rá füszereket - szemesbors, babér, köménymag -, amíg az üveg tele lesz.
Müanyag fóliával letakarom és rácsavarom a tetejét. az üvegeket tepsibe állítva egy hétig-tíz napig a konyhában tartom, amíg megindul az erjedés - ezért kell a tepsi is, mert kifut valamennyi leve. tána hüvös helyre (spájz) teszem, amikor a káposzta szine megváltozik, akkor jó.
Ennek a módszernek az is elönye, hogy a káposzta nem tud ellágyulni, nem kell semmit gondozni, amikor szükséges, csak kibontok egy üveget és máris tudom fözni.
Nem, utána még kell egy-két hét.
Ha gyorsan akarod, akkor csinálhatod ugyanúgy, mint a kovászos uborkát, csak az nem áll el, viszont három-négy nap múlva jó.
Írtam, akkor lesz jó, amikor a káposzta szine megváltozik.
Konkrét idötartamot nem lehet mondani, mert a höfoktól is erösen függ, meg a káposztától is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!