Mit tudok főzni mára a következő hozzávalókból, ha savanyúkáposztát is szeretnék belerakni?
Füstölt szalonna kockára vágva, kisütni.Zsírban hagymát dinsztelni.Kiszedni mindkettőt persze tálba.A zsírban cikkekre vágott burgonyát félig megsütni, majd a sav.káp.jól kimosni vízben, lecsurgatni, és megpárolni a zsírban.A zsír ne legyen sok.Jó ha van főtt vízben főtt rizs is.
Egy tepsibe rétegezve összerakni:Rizs,hagyma, szalonna,kolbászkarikák,burgonya,káposzta.Meglocsolni tejföllel, és lerben összesütni kb.40 perc alatt fólia alatt.
A tarjàt megsütheted kàposztàval római tàlban.(ha van)
Én mindig abban sütöm a káposztàs dolgokat.
Sertés tarja savanyúkáposzta ágyon
Egy közepes tepsit vékonyan kikenek
sertészsírral, majd rászórok
kb 50 dkg savanyú káposztát (ha túl savanyú, átmoshatjuk, ha nem elég fűszeres, azt pótolhatjuk). Rászeletelek 2 fej vöröshagymát, több gerezd fokhagymát, majd ráfektettem a
sóval, borssal fűszerezett tarja szeleteket.
( lehet őket jó "sűrűn" rakni, mert úgyis összesülnek) ezek tetejére teszek egy kis húsos füstöltszalonnát, néhány karika füstölt kolbászt, hogy ne száradjon ki a hús. A tepsit fóliával lefedve 150 fokos sütőbe teszem egy órára, majd a fóliát levéve bő fél órát sütöm 200 fokon. Tört krumplival tálalom.
Én levest csinálnék, így:
A káposztát külön feltenném főni, kevés vízben. A tarjából levágnék kb. 30 dkg-ot, felkockáznám, a többit eltenném szűkebb napokra. Füstölt szalonnát kisütnék, a zsírjában hagymát párolnék, rádobnám a kockára vágott tarját, ha jó a hagyma, megszórnám pirospaprikával és felönteném. Fűszerezném sóval, borssal, ételízesítővel, babérlevéllel, köménymaggal, borsikafűvel, esetleg még lestyánnal. Úgy 40 perc fővés után hozzátenném a kockára vágott zöldségeket és a karikára vágott kolbászt. Ezeknek még kb. 30 perc fővés kell. Ha a zöldség már majdnem megfőtt, összekeverném a már megpuhult káposztával, és ekkor tenném bele a kockára vágott paprikát és paradicsomot, illetve ha van, fokhagymát is. Ha van, gerslit is főznék bele (azt már az elején, a felöntéskor bele lehet tenni), és tejföllel tálalnám.
- Húsos káposztát:
A tarját kockára vágod, és felteszed pörköltnek, egy kis felszeletelt füstölt kolbász, valamennyi füstölt szalonna felkockázva /csíkozva/ is mehet bele.
Közben a káposztát egy kicsit átmosod, ha nagyon savanyú, amikor a hús félfövésben van, a levét meghígítod, bele a káposztát. Ha az is megfőtt, paprikás rántással felengeded, tejfölt is szoktam bele. Van aki csak a tányéron levő adagra teszi a tejfölt. Van, aki rizst is főz bele. Ízlés dolga, el nem rontja, de ez esetben nem biztos, hogy kell a rántás.
- A zöldségek így megmaradnak, lehet belőle a szalonna-kolbász másik részének felhasználásával vegyes serpenyős egytálétel.
Vagy ezt csinálod meg ma, és a húsos káposzta-ötlet marad másik napra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!