A sertéspörkölthöz előtte a húst át kell főzni?
Zsír hagyma paprika paradicsom piros paprika. Ebbe bele a hús. Kis só
Víz és megfozod
Hát a pörkölthöz minek is kéne átfőzni a húst a folyamat megkezdése előtt?
Kap az elég hőt...Először az apróra vágott hagymát,fokhagymát zsiradékon megfonnyasztja az ember aztán mehet rá a hús.Majd néhány perc után a fűszerek.Só,Kömény,bors,majoránna ,pirospaprika,sűrített paradicsom vagy hámozott..Ennyi.
Alapvetően:
Olajon (vagy szalonnán, zsíron) üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd beletesszük a pirospaprikát, hogy az olaj oldja a piros színt (de ne égessük meg, mert akkor keserű lesz). Rögtön a paprika után mehet bele a nyers, kockákra vágott hús, kevergetve pirítjuk, majd ha nem ereszt elég levet akkor kevés vízzel készre pároljuk. Ez a pörkölt.
Ha tejfölt vagy tejfölös habarást is teszünk bele akkor paprikás.
Ha tejfölt nem, de zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, krumpli) teszünk hozzá akkor gulyásról van szó, a gulyáshoz illenek a további fűszerek, különösen a kömény.
Apró módosítások ínyenceknek (különösen ha vaddisznóból készül):
a kezdetben a meleg olajba tett apróra vágott hagyma mellé tehetünk apróra vágott zöldpaprikát, gombát, esetleg köménymagot is. A köménymagot a hagyma előtt is bele lehet szórni és kicsit kipattogtatni. Később a hússal együtt kerülhet bele nagyon kevés paradicsom. Tört fokhagymát tehetünk bele a legvégén ha már teljesen kész és lezártuk a főzést, de még forró az étel. Van aki frissen tört borsot vagy apróra vágott (esetleg szárított) zöldfűszereket (majoranna, bazsalikom, borsikafű) szór rá a végén vagy a közepén. Illetve lehet a főzés során a hús párolásához víz helyett kevés vörösbort is használni, bár az inkább a marhához illik, sertéshez sem rossz.
9# Annyiba beleszólnék hogy az olaj épp hogy nem oldja a pirospaprikát!
A paprika zsírban oldódik, és lesz szép színe!
És a paprikás részben igaz hogy azért az mert habarva van! De nem pörkölik és azért is paprikás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!