Szottyos lett a babkám. Mit ronthattam el?
Babkát sütöttem életemben először az alábbi recept alapján:
Minden flottul ment, egészen az utolsó lépésig, amikor a kész kalácsot meg kellett locsolnom cukorsziruppal. Már eleve szkeptikus voltam ezzel kapcsolatban, gondolván, hogy egy eleve tömény, édes kalácsot minek még pluszban cukrozni, azonban tekintve, hogy kivétel nélkül minden egyes babka-receptben írták ez a lépést, nem mertem kihagyni.
A kalács még enyhén meleg volt (locsolás után 30-40 percet vártam csak), amikor kivettem a kenyérformából és szeltem belőle. Ez lehetett a gond?
Írták ugyan, hogy kihűlve lehet csak szeletelni, de ez valóban ennyit számítana? Eleve alig tudtam kivenni, úgy elázott, elnehezül a plusz folyadéktól a tészta, s ahogy a tálcára helyeztem, még szét is nyílt középen a kalács.
Ráadásul, mint említettem, úszik az egész a cukorszirupban, tócsákban áll az alá helyezett sütőpapíron. Pedig a sütőből kivéve még szó szerint tökéletes volt. Egyáltalán megszívja ez magát reggelre? Mert a jelenleg tapasztaltak alapján nagyon úgy fest, hogy végig ilyen szottyos “kalácspuding”-szerű állaga lesz, holott tökéletesen vágható, szilárd kalácsot kellett volna kapjak.
Illetve, amire még gondolok, hogy talán nem sült át eléggé a tészta, viszont 180 fokos, előmelegített sütőben sült vagy 30-40 percig, plusz még kb. 5-8 percet bent is hagytam tűpróba után a kikapcsolt, de még meleg sütőben a biztonság kedvéért. Korábban már jártam úgy más kelt tésztával is, hogy többszöri alapos tűpróba alapján tökéletesen átsültnek bizonyult, egy-két helyen mégis nyers maradt legbelül. Lehet, hogy most is ez történt?
Vagy talán az lehetett a gond, hogy nem raktam a cukorszirupba mézet? Mert itt írtak ugyan írt bele, viszont én elhagytam, tekintettel arra, hogy egyfelől így is bőven elég édesnek véltem a kalácsot, másrészről pedig több másik receptben sem szerepel, mindenhol csak 1 dl víz plusz 10 dkg cukor szerepel, mint összetevő.
Mi lehetett a gond? Talán a jövőben ismét megpróbálkozok a recepttel, de ehhez arra kellene rájönnöm, hogy mit szúrhattam el a cukorsziruppal. Egyáltalán tényleg muszáj ezt még pluszban rálocsolni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!