Kicsírázott krumplit tényleg nem szabad már megenni?
Hát mi évtizedek óta megesszük, és még élünk.
Lehet, hogy csak szerencsénk volt?! :)
Gyermekeim! Nem gyilkos galóca. Nem kapsz a torkodhoz az első falat után. Nem fogsz lila füstöt lehelni. Nem fordulsz le a székről.
A lakásban, kertben is sokféle mérgező növény van. Ezek sem gyorsan ölők.
A kicsírázott burgonya elfogyasztása után nem kell gyorsan végrendelkezni, de nem egészséges. Hosszú távon okozhat bajt.
Annyi igaz, hogy a burgonyaféléknek van méreganyaga, a szolanin, ami a krumlinál a csírákban, és a külső felületen (héj) koncentrálódik.
Nem igaz, hogy a kicsírázott krumplit már nem szabad megenni, le kell törni a csírákat, meghámozni a krumplit, úgy megfőzni, megsütni.
A gond inkább az, hogy a csírák a gumókból kivonják a tápanyagot, a nagyszüleim veremben tárolták a zöldségeket, ha a krumpli elkezdett csírákat növeszteni, átválogatták az egész készletet, a csírákat letördelték, ha volt olyan, ami már láthatóan értékvesztett volt, azt nem is tették vissza, nehogy elrontsa a többit.
Mikor lesz még új krumpli?
Addig az ó krumplit kell beosztani, a rokonodat kérdezd meg, milyen az a krumpli, amelyik tavasszal nem csírázik.
Van olyan, sajnos egyre több... léteznek csírázásgátló vagyszerek, amit az élelmiszeripar előszeretettel használ is.
Az azzal kezelt krumpli akkor sem csírázik ki, ha elveted, locsolgatod, csak elrohad.
Viszont a zöldséges standokon jól mutatnak. A csírázásgátló, ha nem is méreg, de vegyszer.
Ne lepődj meg az ilyeneken, én naponta találkozom olyanokkal, akik a sötét középkor mítoszai szerint főznek, ráadásul nem csak meggyőzhetetlene bármi másról, de még ők néznek hülyének másokat.
Ez egy ilyen szakma, meg kell tanulni ignorálni az idiótákat.
Természetesen abszolút semmi mérgező nincs egy kicsírázott burgonyában, gondolom, nem a csírát eszed.
A csíra már a következő generáció növény tápanyagforrása, így a krumpliból vonja ki a keményítőt, és a fehérjét. Ezért nem szabad hagyni, hogy nagyra nőjön a csíra, mert attól extra gyorsan fonnyad a krumpli. (sőt, hajlamosabb megrohadni)
De ettől (fonnyadástól, csírázástól) nem lesz mérgező, vagy ehetetlen, csak a biológiai, és élvezeti értéke csökken.
A zöldülés se föltétlenül jellemző, inkább akkor van, ha megsüti a nap a krumplit, de ha mégis zöldülne a csírázás helyén, akkor ott egész egyszerűen vastagabban kell pucolni.
Elvileg hőkezelés után a zöld rész sem mérgező, mert lebomlik, csak ki a fenének van hozzá gusztusa.
Ahogy a zöld paradicsom is ehető savanyúnak, lekvárnak.
A csirázó krumplival sincs baj, tavasszal már csak ilyenünk van. Letörjük és kész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!