Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kicsírázott krumplit tényleg...

Kicsírázott krumplit tényleg nem szabad már megenni?

Figyelt kérdés
Rokonom elhűlt, amikor látta, hogy kicsírázott krumpliból készítem a rakott krumplit. Előtte levágtam a csírákat róla, de ő azt mondta, hogy ezt így már nem szabad megenni, mert mérgező lehet. Én erről még nem hallottam, de az is igaz, hogy kicsírázott krumplit csak ritkán főzök, így nem tudom van-e ilyen hatása.

2023. ápr. 17. 00:17
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%

Hát mi évtizedek óta megesszük, és még élünk.


Lehet, hogy csak szerencsénk volt?! :)

2023. ápr. 17. 00:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
96%
A csírázott részt le kell vágni. Ha a héj alatt zöldül, azt is ki kell vágni.
2023. ápr. 17. 00:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 anonim ***** válasza:
95%
Kicsírázott krumpliból készült ételt eszek napok óta. Még élek. Ha nem jelentkezem többé, akkor a rokonodnak volt igaza.
2023. ápr. 17. 00:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/16 anonim ***** válasza:
62%

Gyermekeim! Nem gyilkos galóca. Nem kapsz a torkodhoz az első falat után. Nem fogsz lila füstöt lehelni. Nem fordulsz le a székről.

A lakásban, kertben is sokféle mérgező növény van. Ezek sem gyorsan ölők.

A kicsírázott burgonya elfogyasztása után nem kell gyorsan végrendelkezni, de nem egészséges. Hosszú távon okozhat bajt.

2023. ápr. 17. 00:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 A kérdező kommentje:
Megnyugtató, de ezt hogy érted, hogy nem teljesen egészséges? 😅
2023. ápr. 17. 00:45
 6/16 anonim ***** válasza:
100%

Annyi igaz, hogy a burgonyaféléknek van méreganyaga, a szolanin, ami a krumlinál a csírákban, és a külső felületen (héj) koncentrálódik.

Nem igaz, hogy a kicsírázott krumplit már nem szabad megenni, le kell törni a csírákat, meghámozni a krumplit, úgy megfőzni, megsütni.

A gond inkább az, hogy a csírák a gumókból kivonják a tápanyagot, a nagyszüleim veremben tárolták a zöldségeket, ha a krumpli elkezdett csírákat növeszteni, átválogatták az egész készletet, a csírákat letördelték, ha volt olyan, ami már láthatóan értékvesztett volt, azt nem is tették vissza, nehogy elrontsa a többit.

Mikor lesz még új krumpli?

Addig az ó krumplit kell beosztani, a rokonodat kérdezd meg, milyen az a krumpli, amelyik tavasszal nem csírázik.

Van olyan, sajnos egyre több... léteznek csírázásgátló vagyszerek, amit az élelmiszeripar előszeretettel használ is.

Az azzal kezelt krumpli akkor sem csírázik ki, ha elveted, locsolgatod, csak elrohad.

Viszont a zöldséges standokon jól mutatnak. A csírázásgátló, ha nem is méreg, de vegyszer.

2023. ápr. 17. 01:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
96%
Ameddig nem fonnyad össze nyugodtan meglehet enni. :)
2023. ápr. 17. 01:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim ***** válasza:
100%

Ne lepődj meg az ilyeneken, én naponta találkozom olyanokkal, akik a sötét középkor mítoszai szerint főznek, ráadásul nem csak meggyőzhetetlene bármi másról, de még ők néznek hülyének másokat.

Ez egy ilyen szakma, meg kell tanulni ignorálni az idiótákat.


Természetesen abszolút semmi mérgező nincs egy kicsírázott burgonyában, gondolom, nem a csírát eszed.

A csíra már a következő generáció növény tápanyagforrása, így a krumpliból vonja ki a keményítőt, és a fehérjét. Ezért nem szabad hagyni, hogy nagyra nőjön a csíra, mert attól extra gyorsan fonnyad a krumpli. (sőt, hajlamosabb megrohadni)

De ettől (fonnyadástól, csírázástól) nem lesz mérgező, vagy ehetetlen, csak a biológiai, és élvezeti értéke csökken.

A zöldülés se föltétlenül jellemző, inkább akkor van, ha megsüti a nap a krumplit, de ha mégis zöldülne a csírázás helyén, akkor ott egész egyszerűen vastagabban kell pucolni.

2023. ápr. 17. 06:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
100%
Nekem úgy tanították, hogy azokat a részeket nem szabad megenni, ahol elkezd zöldülni. Szóval a csírázó krumplit vastagabban kell hámozni, ahol ilyen zöld részek vannak a héj alatt.
2023. ápr. 17. 06:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
90%

Elvileg hőkezelés után a zöld rész sem mérgező, mert lebomlik, csak ki a fenének van hozzá gusztusa.

Ahogy a zöld paradicsom is ehető savanyúnak, lekvárnak.

A csirázó krumplival sincs baj, tavasszal már csak ilyenünk van. Letörjük és kész!

2023. ápr. 17. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!