Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit rontottam el a gőzgombóccal?

Mit rontottam el a gőzgombóccal?

Figyelt kérdés

Gőzgombócokat csináltam, mert nagyon szeretem, de a bolti fahyasztott nagyon drága.

Egészen jól is ment a lekvárig. Beletettem, és pár perc múlva szét is nyílt a lekvár mentén az összes. Összecsíptem, volt amire már egy plusz tésztaréteget is terítettem, mikor láttam hogy rossz lesz. A gombócformálást a harmadiknál fel is adtam, mert bármilyen óvatosan csináltam, kifordult belőle a lekvár. Most ott tartok, hogy 8-ból 7-nél szétnyílt a lekvárnál. Azt az egyet, ami nem, épp gőzölöm, de szétlapult folyamat közben.

Nem értem mi lehet a baj, hogy még ezt is elrontom, de teljesen el vagyok keseredve.

Tudok még valamit kezdeni a többi gombóccal vagy dobjam a kukába.


2023. márc. 17. 09:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
56%
Nincs erről egy videó se a neten, hogy hogyan kéne csinálni? Na ne.
2023. márc. 17. 09:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/14 anonim ***** válasza:
90%
Milyen lekvárt használtál?
2023. márc. 17. 10:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/14 A kérdező kommentje:

Egyes nem értem. Van videó a készítésről, de nem is azt kérdeztem, hogy tegyetek fel videót. Egyébként magam is láttam. Azokban ott maradt a lekvár, nekem nem.

A lehetséges hibajelenségekről és azok okáról nem találtam videót. De elhiszem neked, hogy van ilyen. Segítenél megkeresni?


Kettes, Aldis eperlekvárt használtam. A kislányom csak azt eszi meg.

2023. márc. 17. 11:12
 4/14 A kérdező kommentje:
Egyébként ezt leszámítva nagyon finom lett.
2023. márc. 17. 11:12
 5/14 anonim ***** válasza:
90%
Van az a régi fajta vágható, sütésálló lekvár vagy a szatmári szilvalekvár. Ezek nem szoktak kifolyni. De valószínűleg neked ez nem megoldás, ha a gyerkőc nem szereti. A gombóc összezáráshoz én pizza vagy derelyevágót szoktam használni. A tészta szélét összenyomva végig megyek rajta. Picit levág belőle,de jobban összezárja, mintha kézzel bütyölöm. Aztán kicsit helyrepofozom, hogy ne legyen olyan csámpás.
2023. márc. 17. 11:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/14 anonim ***** válasza:
45%

Lehet túl savas volt a lekvár vagy túl folyékony és (házias szakkifejezés következik) megbsztatta a tésztát. Mindenképp olyan lekvár kell bele, ami sütésálló, mert azok sűrűbbek, kevesebb benne a folyadék, amit idő előtt kiengedne magából. Gondolom nem először csinálsz élesztős tésztát, hogy esetleg felmerüljön a nem megfelelő kelesztés.

Ne keseredj el, inkább próbálj egy másik receptet, más alapanyagokkal :) Nekem türelmem sincs belevágni :D (bár most kedvet kaptam hozzá)

2023. márc. 17. 11:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 A kérdező kommentje:

Sajnos az élesztős tésztával sincs túl nagy gyakorlatom

Mindig féltem tőle, hogy elrontom, így nem csináltam.

Nem rég kaptam egy kenyérsütőt, azóta csinálok kelt tésztát. Vagyis a gép csinál.

2023. márc. 17. 11:45
 8/14 anonim ***** válasza:
91%

Én hasonló problémánál (igaz, nem gőzgombóc, hanem derelye) azt a választ kaptam a nagyanyámtól, hogy a nyílást kenjem meg tojásfehérjével, úgy nyomjam jól össze. Azóta nincs ilyen gondom, feltételezem ez gőzgombócnál is működik! ... különösen, mivel azt vízbe sem kell tenni, hanem csak gőz fölött elkészíteni.

Közben még az is eszembe jutott, hogyha a gőz fölé teszed szedőkanálban(?), akkor a nyílásával felfelé tegyed és akkor nem tud kifolyni a lekvár.

2023. márc. 17. 12:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 A kérdező kommentje:
Betettem a többit a hűtőbe ( a fahéjas tekercsnél működött, csak fél órát utána pihentetni kellett szobahőn). Hát ez egy bkrzalom. Nem csak a nyíláson, de konkrétan az egész elázott. Egy idomtalan lekváros massza az egész.
2023. márc. 17. 15:01
 10/14 anonim ***** válasza:
90%

#9

Mivel ez a "massza" (ahogy nevezted:) már gőzgombócként nem fog funkcionálni, javaslom, hogy szeleteld fel, tedd sütőpapírra és sütőben süsd meg. A gőzgombóc az töltetlen állapotban knédli és szokták sütni is, olyan lesz mint egy kis cipó.

Nem tudom, hogy milyen lesz a végeredmény, de ennél rosszabb már nem lehet és még az is lehet, hogy feltaláltunk egy újfajta süteményt! :)

2023. márc. 17. 15:08
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!