Mit rontottam el a gőzgombóccal?
Gőzgombócokat csináltam, mert nagyon szeretem, de a bolti fahyasztott nagyon drága.
Egészen jól is ment a lekvárig. Beletettem, és pár perc múlva szét is nyílt a lekvár mentén az összes. Összecsíptem, volt amire már egy plusz tésztaréteget is terítettem, mikor láttam hogy rossz lesz. A gombócformálást a harmadiknál fel is adtam, mert bármilyen óvatosan csináltam, kifordult belőle a lekvár. Most ott tartok, hogy 8-ból 7-nél szétnyílt a lekvárnál. Azt az egyet, ami nem, épp gőzölöm, de szétlapult folyamat közben.
Nem értem mi lehet a baj, hogy még ezt is elrontom, de teljesen el vagyok keseredve.
Tudok még valamit kezdeni a többi gombóccal vagy dobjam a kukába.
Egyes nem értem. Van videó a készítésről, de nem is azt kérdeztem, hogy tegyetek fel videót. Egyébként magam is láttam. Azokban ott maradt a lekvár, nekem nem.
A lehetséges hibajelenségekről és azok okáról nem találtam videót. De elhiszem neked, hogy van ilyen. Segítenél megkeresni?
Kettes, Aldis eperlekvárt használtam. A kislányom csak azt eszi meg.
Lehet túl savas volt a lekvár vagy túl folyékony és (házias szakkifejezés következik) megbsztatta a tésztát. Mindenképp olyan lekvár kell bele, ami sütésálló, mert azok sűrűbbek, kevesebb benne a folyadék, amit idő előtt kiengedne magából. Gondolom nem először csinálsz élesztős tésztát, hogy esetleg felmerüljön a nem megfelelő kelesztés.
Ne keseredj el, inkább próbálj egy másik receptet, más alapanyagokkal :) Nekem türelmem sincs belevágni :D (bár most kedvet kaptam hozzá)
Sajnos az élesztős tésztával sincs túl nagy gyakorlatom
Mindig féltem tőle, hogy elrontom, így nem csináltam.
Nem rég kaptam egy kenyérsütőt, azóta csinálok kelt tésztát. Vagyis a gép csinál.
Én hasonló problémánál (igaz, nem gőzgombóc, hanem derelye) azt a választ kaptam a nagyanyámtól, hogy a nyílást kenjem meg tojásfehérjével, úgy nyomjam jól össze. Azóta nincs ilyen gondom, feltételezem ez gőzgombócnál is működik! ... különösen, mivel azt vízbe sem kell tenni, hanem csak gőz fölött elkészíteni.
Közben még az is eszembe jutott, hogyha a gőz fölé teszed szedőkanálban(?), akkor a nyílásával felfelé tegyed és akkor nem tud kifolyni a lekvár.
#9
Mivel ez a "massza" (ahogy nevezted:) már gőzgombócként nem fog funkcionálni, javaslom, hogy szeleteld fel, tedd sütőpapírra és sütőben süsd meg. A gőzgombóc az töltetlen állapotban knédli és szokták sütni is, olyan lesz mint egy kis cipó.
Nem tudom, hogy milyen lesz a végeredmény, de ennél rosszabb már nem lehet és még az is lehet, hogy feltaláltunk egy újfajta süteményt! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!