Hogy főzitek a vadast?
Én marhahúsból szoktam készíteni, ha tényleg szépet látok. Rendesen megfőzöm húslevesnek, de sok-sok zöldséggel. A levest megesszük tésztával, a húst egyben főzöm meg, és ha megfőtt, hagyom kihűlni és akkor szeletelem fel, úgy könnyebb.
Egy nagyobb lábosba öntök olajat, és sok-sok zöldséget villával összetörve, vagy kézi mixerrel pürésítve sütögetem, hogy le se égjen, de piruljon. Kevés cukrot öntök rá, hogy karamellizálódjon rajta. Só, bors, mustár, citromlé, tejföl, mindez ízlés szerint, majd a húslevessel megfelelő sűrűségűre hígítom. A végén beleteszem a leszeletelt husikat, zsemlegombóccal tálalom, vagy gombóc, szósz, szelet husi mellette, de ez egyéni ízléstől függ.
Úgy, ahogy az előző, de bármilyen húsból, vagy inkább csirkéből, pulykából.
Grillcsirke maradékát is hasznosítom ily módon.
A szószba a tejföllel kevés lisztet is teszek, tésztával tálalom.
kb. úgy, ahogy az első+BABÉRLEVÉL!
zöldségek: répa, hagyma, fokhagyma, fehérrépa, esetleg zeller
arányok: tényleg nem lehet mit írni. zöldségből rengeteget, ha sok szószt akarsz, nyilván igen:)
tejföl mondjuk 2 dl, mustár, cukor, só ízlés szerint, kóstolgatod a szószt közben.
van ilyen vadas fűszerkeverék, én azzal is csináltam már, az is jó.
Kicsit macerás, de szerintem a vadas legjobb receptje!!!
•
Elkészítés: A zöldségeket és a hagymát karikára vágjuk, pár szem borssal, a babérlevéllel, a borókabogyóval és sóval 1,5 l vízben feltesszük főni. Ha félpuhára főtt, levesszük, és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, a felszeletelt húsra öntjük. Legalább 3 napra a hűtőbe tesszük, és naponta legalább kétszer megforgatjuk. Elkészítéskor a húst kivesszük a pácból, megtűzdeljük a vékony csíkokra vágott szalonnával. Zsírral bekenjük, és tepsiben félig megsütjük. Ekkor ráhalmozzuk a zöldségeket a pácléből, ügyeljünk arra, hogy a bors, a boróka és a babér ne kerüljön bele, kevés páccal felöntjük, és letakarva puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. A húst kivesszük, letakarjuk, és melegen tartjuk. A zöldségekhez adunk 2 kanál lisztet, elkeverjük, majd egy lábasban jól átsütjük. Hozzáadunk egy kis páclevet, és pár percig tovább főzzük. Villával vagy botmixerrel összetörjük. 2 dkg cukrot barnára pirítunk, felengedjük vízzel, és a mártáshoz öntjük. Beletesszük a tejfölt, jól elkeverjük, közben a sóval, citromlével, porcukorral és a mustárral ízlésünknek megfelelően ízesítjük. Zsemlegombóccal, szalonnás zsemlegombóccal vagy csőtésztával tálalhatjuk. A szalonnás zsemlegombóc elkészítése annyiban különbözik a hagyományostól, hogy egy kevés apróra vágott petrezselymet és apró kockára vágott füstölt szalonna pörcöt keverünk hozzá.
ma 15:44-es!
Ezt utána meg is eszitek?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!