Létezik rántott kalbász?
Az ötlet onnan jött, hogy amikor kint voltam a konyhába és muter épp ott volt, akkor vacsorára azt ette. Megkérdeztem tőle, hogy rántva el lehetne e készíteni, de azt mondta, hogy ilyet csak hagymával meg kenyérrel szoktunk enni mink.
Ki is lehetne rántani, ilyen létezik, vagy én vagyok invertor akinek eszébe jutott először a rántott kalbászvég?
Van értelme kirántani?
Így is elég zsíros.
6-os, ha jól sütöd, akkor egy jó bunda minimális zsiradékot vesz fel, szinte jelentéktelen.
A kolbász meg átlagosan zsíros, de a legtöbb nem annyira zsíros, mint mondjuk egy parizer, vagy virsli. Vagy egy májkrém.
Csak ezekben kötöttebb formában van a zsiradék, és sokan azért, nem nem látják, azt hiszik, hogy soványabb.
Rántott sajtról gondolom hallottál már, meg arról is, mennyire népszerű!
A legjobb , mikor úgy kérik egy étteremben a rántott sajtot, hogy "valami könnyűt", aztán még kérnek hozzá egy kis tartármártást.
(Szintén egy olyan dolog, amiben kötött formában van a zsiradék, és az emberek jó részének fogalma sincs róla, hogy a tartár 2/3 tömény olaj.
Már ha van a szakácsnak annyi affinitása, hogy megcsinálja tartármártásnak. Mert ha csak majonéz, hogy kívánság szerint olyan legyen, mint a gyorséttermes, akkor annak a 4/5-e olaj!!!)
Na szóval, tény hogy a kolbász zsírosabb nyesedékből készül, de ha összességében nézzük, akkor konkrétan a zsír aránya ritkán megy 30% fölé.
És láss csodát, egy rántani való sajt zsírtartalma, ugyanúgy pont 30% körül van!
De!
Ha már belekezdtem, akkor befejezem, #2-es válaszoló vagyok, szóval az "ilyesmi" recept a következő:
Gyakorlatilag hús hússal töltve, tehát:
Nyitott szeleteléssel levágott karajt, vagy esetleg felsálat kell jó vékonyra klopfolni.
Ezt kell megkölteni (nem túl vastag rétegben) kolbász hússal.
(tehát nem füstölttel, hanem sütni való alapanyaggal, csak nem bélbe töltjük, hanem szelet húsba.
Szépen összehajtogatjuk, bundázzuk, sütjük.
Nem kell bele sok töltelék, hiszen tömény hús, ennek igazából az ízesítés a jelentősége, hogy sült kolbász ízű szerű lesz a rántott hús.
De a zsír tekintetében a lényeg:
Ezt a tölteléket általában direkt erre szoktuk bekeverni, és nem a klasszikus 30%-os zsírtartalommal, hanem simán mondjuk s.comb van ledarálva.
Mivel sütés közben sok zsír kisülne belőle, és az tönkre tenné a bundát is, a sütő zsiradékot is, a töltelék összeesne, a helyére esetleg könnyebben befolyna a sütő zsiradék, stb, szóval nem kívánatos a zsíros töltelék.
És így, mondjuk "tized annyi" zsírt fog tartalmazni, mint pl egy rántott sajt.
7es
Ezt rohadtjòl megfogalmaztad!!
Làtom teis konyhai ròka vagy màr :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!