Muszáj a túrosrétes töltelékébe zsemlemorzsát, vagy darát és sót tenni? ha igen, akkor miért?
Én is szoktam úgy készíteni, a túró töltelék alá szórjuk a morzsát vagy darát, rá a tésztára vékony csíkban.
Mindezt azért, hogy a nedvességet felszívja, és ne ázzon el a tészta.
Igen, kell bele mindkettő.
Só: Nyilván ebből csak nagyon kevés kell. A célja az, hogy segítsen kiemelni a sütemény édeskés ízét. Ez bevett szokás a sütemények esetében.
Zsemlemorzsa: Nedvszívó és állagjavító egyben. Egyrészt felszívja a túróból kijövő nedvességet, így nem a réteslapok fognak vizesedni, megpuhulni, hanem ropogósak maradnak. Másrészt pedig a túró rögökből áll, amit teljesen nem lehet kiküszöbölni töréssel. A zsemlemorzsa ezeket a rögöket fogja össze, és tölti ki köztük a helyet. Az arány attól függ, mennyire nyílik a bukszád. A szegényebb családokban több zsemlemorzsát szoktak használni, mivel jelentősen olcsóbb mint a túró.
A túró önmagában is ereszt ki vizet magából sütés közben, úgy meg ha cukros (már ha édes tölteléket csinálsz) az még plusz vízelvonó hatású, teljesen elvizesíti előbb a tölteléket, az meg utána a tésztát, így kezelhetetlen, és gusztustalan lesz.
Úgyhogy ezt nem a szegények szokták csinálni, hanem azok, akik nem akarnak moslékot enni.
Valami lékötő mindenképpen kell a túróba.
Olyat is szoktam csinálni, hogy vaníliás pudingport, (vagy hidegen keverhetős vanília krémport ) teszek a túróba.
Mindegy, csak valami kösse meg a levet.
Morzsa nem annyira jó, legalábbis én kevésbé szoktam használni.
A búzadara jó, az nagyon aktívan szívja a nedvességet.
A só... hát egy hangyányi elmegy, igazából minden ízt kiemel, én is majdnem mindenbe teszek, de a túrótöltelékbe őszintén szólva nem szoktam.
Amúgy ha pl hidegen keverhető krémport teszel bele kötőanyagnak, abban van cukor is, vanília aroma is, meg ízfokozó is, tehát némileg a só szerepét is részben ki tudja váltani. És értelem szerűen cukorból és vaníliából is kevesebb kell.
"Több mint 50 éve sütök, "
Jó pap, holtig tanul! :)
NEM, ez nem az, amit meg akarnék tanulni, mert eddig ezek nélkül is müködött, jó lett a rétes, szóval számomra továbbra is fölösleges.
(Elvileg nem zárkóznék el új dolgok megtanulásától, söt rengeteg új receptet szoktam kipróbálni, de ezt nem tartom olyannak, ami pozitív ötlet lenne)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!