Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi befolyásolja kenyérnél,hogy...

Mi befolyásolja kenyérnél,hogy "levegős/könnyű" vagy "testes"?

Figyelt kérdés

Szeretnek házilag sütni és nem tudom, hogy min múlik a "testessége". Az hogy ha beleharapok erzem, hogy testes és nem levegős. Az ilyen kenyérből pl 3 harapás annyit kitesz,mint a másikból egy egész szelet.


Liszt ? Sikértartalma? Melyik kell hozzá?


Az élesztő mennyisége? Ha igen, egyáltalán miért kell bele élesztő akkor? Van egyáltalàn, aki a felfújt levegőset szereti?



2023. jan. 28. 16:22
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Nem keleszted meg annyira, vagy kevesebb élesztő/kovász vagy rövidebb kelesztés, alacsony hőmérséklet (szobahőmérséklet már az az élesztőnek), vagy más miatt
2023. jan. 28. 16:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
Első vagyok, hozzátenném én a levegős kenyeret szeretem
2023. jan. 28. 16:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
48%
régen az élesztő befolyásolta, manapság a lisztjavítók
2023. jan. 28. 17:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

A gáz fejlődése, és a tészta gázmegkötő képessége.


Ez egyszerűnek hangzik, de mindkettőt számtalan egyéb dolog befolyásolja.

Tehát az élesztő vagy kovász aktivitásáért is mindent meg kell tenni, és a tészta gázmegkötő képességéért is, amit a sikér tartalom, annak kioldása, és erős szerkezeti háló kialakítása befolyásol.


Otthoni körülmények közt minden erőddel arra törekedj, hogy minél könnyebb, "levegősebb" kenyeret össze tudj hozni!

Így, hogy még csak most fogsz próbálkozni, garantálom, hogy minden erőfeszítésed ellenére is sűrűbb, nehezebb kenyeret fogsz kapni, mint szeretnéd.

2023. jan. 28. 18:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

"miért kell bele élesztő akkor? Van egyáltalàn, aki a felfújt levegőset szereti?"


Igen, mindenki, te is!

Kivéve, ha kenyér helyett pászkát akarsz enni.

2023. jan. 28. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
a szódabikarbóna egyébként nem tudna olyan hatást kifejteni mint egy élesztő?
2023. jan. 28. 18:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
78%
Nem.
2023. jan. 28. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
58%
Aki lepontozta a 7-est, az sok szódabikarbónás kenyeret evett már életében?
2023. jan. 29. 06:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 anonim ***** válasza:
a cigány vakaróba szoktak tenni kicsit mert az is térfogatnövelő
2023. jan. 29. 07:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez tény, de az inkább egy lepény, mai értelemben véve nehezen lehetne kenyérnek nevezni.

Teljesen más mechanizmus alapján működik, az élesztő egy biológiai térfogat növelő, a sütőpor (szódabikarbóna) meg kémiai.

És és föld a különbség a kettő között, a végeredményt nézve.


Nem beszélve arról, hogy egy olyan nagy tömegű tészta, mint egy kenyér, aminek a maghőmérséklete nehezen éri el a megfelelő hőmérsékletet, alapból nem igazán alkalmas sütőporos sütésre.

A cigányok (vagy bárki aki vakarót csinál) se véletlenül nyújtja ki laposra. De ez is csak azért kell, hogy dolgozni tudjon a sütőpor, ettől még az állaga távolról integet egy kenyér állagának.


Kb. akkora a különbség az állagában, mint egy élesztős (pl tepertős) pogácsa, meg egy (sütőporos) sajtos stangli között.

2023. jan. 29. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!