Feketeborsot lehet helyettesíteni fehérborssal, hasonló az íze? Nekem nagyon intenzív a fekete íze.
Első körben próbálj kevesebb feketét használni.
Amúgy igen, lehet helyettesíteni, a másik irányba, fehér helyett feketét használni 1-1 ételben zavaró a színe miatt, ha nagyon kiütközik a fekete szín.
Az íze miatt lecserélni viszont minimum megkérdőjelezhető, mert a fehér sok esetben sokkal intenzívebb, mint a fekete.
Ez a szín szerinti osztályozás nagyon megtévesztő, és abszolút tévhit.
Talán ugyanazon márkán belül , nagy szerencsével ki lehet fogni gyengébb fehérborsot, de pl én dolgoztam olyan fehérborssal, ami kb. 3-4-szer olyan erős volt, mint egy átlag fekete.
Nyilván, ha neked a fekete nem bejövős, lehet keresni helyette másikat.
Az sem biztos, hogy a fehér lesz az, ugyanannak a növénynek a terméséből többféle eljárással különböző fűszereket készítenek.
Van zöld, fekete, piros, és fehér bors, és lehet venni különböző keverékeket, amelyikben mindegyik színből van.
Nem csak a szín más az íze is eltérő a különböző érési folyamatoknak, eljárásoknak köszönhetően, de még a szakácsok is szokták mondani, hogy ki-ki kedvenc bors féleségét teheti az ételbe.
Lehet nem is a fehér lesz nálad a nyerő, hanem a zöld, vagy a piros, esetleg valamelyik keverék.
Borsokról röviden:
A cayenne bors nem tévesztendő össze a piros borssal, az őrölt cayenne-t borsnak nevezik, de az valójában chilli paprika.
Tapasztalatom szerint a fehér kicsit csípősebb,erősebb csak óvatosan vele.
De egyébként kiválóan helyettesíti,a borsikafűnek semmi köze a borshoz inkább a kakukkfűhöz vagy oreganóhoz hasonlít.
Azért "ajánlják" ezt, mert valamiért ez egy elterjedt tévhit.
Én is úgy tanultam 30 évvel ezelőtt, hogy a fehér gyengébb, (szakács vagyok)
és egy dietetikus, akinek a gyakorlati tapasztalata kimerül egy háztartásbeli főzőcskében, az a tanultakat fogja mondani, és ajánlani.
Én meg 3 évtized alatt 20 féle színű, erősségű, aromájú fekete és fehér borssal dolgoztam már, és egy valamit mondok biztosra, hogy ez se szó szerint, se átvitt értelemben nem ilyen "fekete vagy fehér" hogy a fekete erősebb, a fehér meg gyengébb.
Származási hely, gyártó, feldolgozás, évjárat... ez mind igen széles skálán befolyásolja a végeredményt.
és ahogy tapasztaltam, az esetek többségében, mondjuk 2/3 arányban, a fehér volt az erősebb.
Pláne valami tejes, tejtermékes cuccban főzve.
Ennek nem tudom a kémiáját, miért van így, de valami tejes dologban főzve, olyan brutál erős, hogy belehalsz.
Én a saját káromon tanultam ezt meg.
1+9 vagyok, amúgy borsból a rózsabors ami aránylag gyenge, csak az inkább csak egészben van, tekerős fűszerdarálóval nem lehet ledarálni, mert elcsúszik, szóval kézi mozsár, vagy kávédaráló kell hozzá.
Még a zöldbors ami szintén gyengébb a feketénél, az fűszermalomban is darálható.
Kérdés, hogy mennyire éri meg. Mivel ezek azért jellemzően többszörösébe kerülnek, mint a fekete bors.
Ezért volt a legelső mondatom, és tanácsom, hogy próbálj feketéből kevesebbet használni.
Nem nagyon lesz ennél jobb, kifizetődőbb, kényelmesebb megoldás.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!