Másnak is rosszul főztek a szülei, nagyszülei, ezért nincsenek szép emlékei a főztjük kapcsán?
Gyakran olvasom, ahogy mások áradoznak, hogy hú, de jó volt az anyjuk vagy nagyanyjuk húslevese, töltött káposztája vagy bármije, meg van is egy ilyen nosztalgia, a nagyi főztje kapcsán, elismerés, hogy de finomakat tudtak főzni a semmiből is..
Hát nem tudom, nekem olyan furcsa ezeket olvasni/hallani, mert az én családom egyáltalán nem főzött finomakat, nincs egyetlen olyan étel sem, amit visszakívánnék. Oké, mi alapvetően elég csórók voltunk, ezért nagyon egyszerű kajákat ettünk és 20 éve talán nem is volt ennyi alapanyag, pl. cukkini, jégsaláta vagy csak nekünk nem telt rá, passzolom, de valahogy borzasztóan főzött nálunk mindenki a családban, nagyanyám meg a lányai is (a férjek nem főztek sosem).
El sem tudom képzelni, hogy tudja valaki visszakívánni pl. a nagymamája káposztás kockáját vagy rakott krumpliját, nekem ezek sosem ízlettek. De valahogy az sem, amit most felnőttként megfőzök magamnak, pl. tök ízetlen volt a gulyásleves.
És tényleg nagyon alapkajákat főzött mindenki a csalàdban, liszttel berántott zöldséglevesek (ez a halálom a mai napig), paprikás krumpli, rizses hús, rántott hús, káposztás kocka, ezek ismétlődtek folyamatosan, a legextrémebb kaja talán a bolognai spagetti volt, amit ettem otthon.
De sokàig nem is tudtam, hogy léteznek pl. majonézes saláták, az már annyira különlegesnek számított, hogy soha nem is találkoztam hasonlóval. Fűszerekből a só, bors, pirospaprika szentháromságon kívül kb. semmit nem is használtak.
Én felnőttként teljesen máshogy főzök, teljesen máshogy étkezem. Más is van így, hogy nagyon rosszul főztek a felmenői?
A lényeg az eddigi kommentekből is kiolvaható: van, aki jól főz(ött), és van, aki pocsékul.
Ez az "örök igazság" viszont nem köthető korosztályokhoz, gyanítom, hogy százalékosan mostanság van több főzni nem tudó.
A nagyszüleimről nekem egyáltalán nem az jut eszembe, hogy ők mennyire másképpen főztek.
Nem rosszul főzött egyik sem, voltak olyan ételek amit az unokák is kedveltek, szerettek, de voltak olyan ételek, amelyek a gyerekeknek nem ízlettek.
Egyszerűen mások voltak a lehetőségek akkor, amikor ők megtanultak főzni, egyszerű alapanyagokból, és nem is biztos, hogy az akkoriban rosszul volt elkészítve, csak mások voltak a szokások, elvárások.
Mondok konkrét példát.
Nagymamám a toros káposztaba maguknak a disznó fejét, farkát főzte bele.
A fűszerezése rendben volt, de nekünk gyerekeknek a zsíros, bőrös húsok miatt az nem jött be.
Tudta azt ő is ha ott voltak az unokák nem főzött olyat, de maguknak az megfelelt, meg is ették, az értékesebb húsokat nem a toroskáposztába tette bele.
Anyu toroskáposztája viszont szinte mindenkinek ízlik, a nagymamámtól tanulta de módosított rajta, nincs benne semmi bőrös, csontos, színhús lapocka, comb van benne.
Nagymamán főzött krumlis tésztát, ami kb krumli nokedlivel összefőzve, sütött dübbencset (disznózsírral készült zsíros sós kelt tésztából), amit a szüleink is jóízűen ettek, nekünk, unokáknak már az sem volt kedvenc.
Soha nem volt olyan gondolatok velük kapcsolatban, hogy ne tudtak volna főzni, sütni, csak ők még egy régi ma már nagyon távoli világba születtek, és az emlegetett időszak is régen volt már, amikor még napi szinten faltuk a zsíros deszkákat.
A mostani gyerekek már chipset esznek nem zsíros kenyeret és azt sem tudják mi az a papsajt.
Régen jól, vagy kevésbé jól, de megtanultak sütni, főzni.
Mostanság meg sokan az alapokat sem tudják - róluk sem az lesz majd az unokáik emléke, hogy a mama mennyire szörnyű volt a konyhában
De még mennyire! Az egyik nagyanyám menzás színvonalon főzött, ha nagyon éhes voltam és nem gondolkodtam túl sokáig azon, hogy mit látok a tányéron, többnyire meg lehetett enni a főztjét, de az aprósüteményeken kívül semmi sem volt finom. A másikuk főztjét szerintem már a spanyol inkvizíció is használta vallatáshoz és kínzáshoz, az ecetes fejes salátán kívül egyszerűen semmit nem tudott ehetően elkészíteni, a legemlékezetesebb hányingereim ahhoz a konyhához kapcsolódnak. Sajnos meg volt róla győződve, hogy világelső szakács, és a nemleges válaszokat sem ismerte, így mindent meg kellett enni nála, a romlott, megbarnult főtt tojást is.
A nagynénik, nagybácsik, unokatestvérek főztjéből szerencsére nem sokszor kellett ennem, de mindegyik erősen negatív élmény volt.
Anyám is olyan pocsékul főz, hogy évekkel ezelőtt végérvényesen kitúrtam a konyhából, azonnal meg is szűntek a rendszeres rosszulléteim. A higiéniát hírből sem ismeri, minőségi alapanyagokat nem is hajlandó használni, mert minek; mindent leveskockával indít, újabban már a Vifon levest is Vegetéval eszi, a fűszerezéshez egyátalán nem ért. Egyszer főzött nekem tejberizst: bő, sós vízben megfőzte a rizst, többé-kevésbé leszűrte, aztán ráborított egy pohár hideg tejet. Mit ne mondjak, akármennyi időt pazarlok is vele, inkább főzök minden nap, de nem engedem vissza a konyhába.
Én pl abban követem csak anyàm receptjeit, h igen, abból van, és az a neve.
Se a fűszerezés, sem az elkészítés módja nem követi az övét.
Az ünnepi menü is pl töltött paprika volt, amit hótmàshogy csinàlok.
Igen, az én anyósom is nagyon jól főz, szóval valami elképzelhetetlen, hogy ha neki ment ez, az én családomnak miért nem? :D
Ott nem szimplán arról volt szó, hogy pár dolog nem ízlett, hanem minden olyan rossz volt, hogy kifejezetten gebe gyerek voltam, mert alig ettem otthon az ételből. Nyilván, volt 1-2 dolog, amit normálosan meg tudtak csinálni, de nem rendszeresen volt, csak alkalmanként, pl. húsleves.
De az a fura, hogy ugye màr nagyanyám is olyan borzasztóan főzött szerintem, és hogy a lányai sem változtattak, nekik ez megfelelt és ők is így főztek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!