Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mitől lapos a kovászos kenyeret?

Mitől lapos a kovászos kenyeret?

Figyelt kérdés
Tudtok tippeket adni mit ronthatok el? Ilyen lapos a kovászos kenyerem. Pedig párszor már sikerült szép nagy, gömbölyűre sütni.

2022. dec. 19. 22:04
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
2022. dec. 19. 22:05
 2/14 A kérdező kommentje:
2022. dec. 19. 22:09
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Milyen hidratáltsággal dolgozol? Tehát a liszthez viszonyítva hány % a víz?
2022. dec. 19. 22:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Plusz:

Milyen a liszt? BL... ?

Hány percig dagasztod, hány percig keleszted, kelesztés közben hányszor hajtogatod át, milyen időközönként...

2022. dec. 19. 22:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/14 A kérdező kommentje:

Bl80 Gyermelyi

300 g liszt 120 g kovász 2 deci víz

Dagasztom egy 5-10 percig víz+ liszt, aztán egy órát állni hagyom majd hozzá dagasztom 10-15percig a kovászt, hagyom állni 10 percet és hozzá adom a sót és azzal is dagaszzom 10 percig.

Aztán óránként 3 szor áthajtogatom. Majd kb 2 óráig hagyom állni. Ezzel az ujjal nyomkodós próbával szoktam nézni mikor van megkelve. Aztán sütőbe rakom jenaiba először 240 fokon 20 percig aztán 200 fokon tovább légkeverésen 20-35 percig még.

2022. dec. 20. 07:47
 6/14 anonim ***** válasza:

És jénaiban sütve lesz ilyen formája?

Azt hogy???

Abszolút nem látszik az oldalán a jénai nyoma, végig íves, mint ami teljesen forma nélkül sül.

Egyébként amiket leírtál az jó, elvileg ennek így működnie kéne, még sima bl55-ből is magasabb kenyeret lehet sütni, instant élesztővel.


Elég aktív a kovászod?

Ha igen, akkor erre a hajtogatásra, meg a végső formázásra kéne jobba ráállni.


Amit csinálsz, az amúgy majdnem fölösleges, hogy minden külön, órás késésekkel raksz bele.

Én ha a legprimitívebb módon csinálom, (mert nem igazán szoktam sütni, így nem fektetek bele sok energiát)

liszt, egyből bele az instant élesztő, só, elkeverve, hozzá a melegvíz, (hogy az egész langyos legyen) se kovász, se felfuttatás, se semmi.

10 perc gyurmázás, utána másfél óra kelesztés, negyed óránként áthajtogatva. Utána végső formázás, fél óra utókelesztés, és mehet a sütőbe.

Az első 10-15 perces fázisban mindenképpen telített gőzbe, különben rögtön olyan kéreg sül rá, hogy nem tud dagadni a tészta.


Na ezt csak azért mondom, hogy a tiednél jóval egyszerűbben is lehet jobb eredményt kapni, ezért nem nagyon értem, miért nem sikerül.

Amit tanácsolok:

-Ne tökölj ennyit a külön gyurmázással, nem éri meg, ha aktív a kovász, akkor nem lesz rá hatással a só, ha a só el van vegyítve a lisztben, vagy fel van oldva a vízben. Csak tömény koncentrációban teszi tönkre, úgyhogy ez fölösleges időpocsékolás.

- Hajtogasd át többször!

Másfél 2 órás kelesztés közben, negyed óránként áthajthatod. Nem keményen gyúrva, nem szaggatva, hanem jó hosszúra kihúzva, amit elbír szakadás nélkül! Ettől fogja megtartani a formáját!

Körbe, körbe, végig, kihúzod, ráhajtod, kihúzod, ráhajtod.

-A végső formázás:

borítsd ki a tésztát, húzd ki teljesen laposra, vékonyra.

Majd hajtogasd mint a leveles tésztát, a "szimpla hajtogatásnál" tehát harmadolva, mindkét irányból.

-Ezt a formázást egyébként akár 2-szer is megcsinálhatod, mondjuk nem keleszted annyit húzogatva, hanem helyette 2-szer hajtogatod. Utána, sütés előtt fél óra utókelesztés!

- Nem föltétlenül kell a jénai!

Mivel úgy az oldala nem kap rögtön hőt, ami gátolja a térfogat növekedést.

-Sütés előtt spricceld le vízzel!

-Mindenképpen telített gőzben kezd a sütést, tehát már az előmelegítésnél tegyél a sütő aljába egy tepsi forró vizet!


Itt, jól meg lehet nézni, miért fontos a hajtogatás, és hogy milyen egyszerűen is lehet magas cipót csinálni.

https://www.youtube.com/watch?v=vngYKmdb5nc


Itt egy másik, szintén kitér fontos dolgokra, plusz látható, mire képes egy igazán aktív kovász.

https://www.youtube.com/watch?v=__Ld0qAbKQQ


Ez egy hosszan érlelt kenyér, sok általánosságot lehet tanulni, és igaz ugyan, hogy ez egy vekni formájú kenyér, de érdemes megnézni a hajtogatás fontosságát:

https://www.youtube.com/watch?v=QDCRqIsWstQ&t=882s

2022. dec. 20. 08:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/14 A kérdező kommentje:

Utolsónak, üzenem köszönöm a választ.

A nagyobb Jénaiba rakom bele, nem a forma miatt, hanem mert sokan írják, hogy egy nagy vasedénybe vagy zárt jenaiba érdemes sütni az egyenletes meleg és pára miatt, És az minden videón nagyobb mint a tészta, csak bele rakják. Másrészt a legtöbb recept először azt írja a vizet és a lisztet kell előbb összedagasztani, utána hagyni egy óráig hogy beinduljon a fermentáció, a legtöbb recept ezt írja és a legtöbb pék is ezt mondja majd utána nem órás késésekkel rakom bele a hozzávalókat, hanem utána egy óra után megy bele a kovász, azzal áll 10-15 percet aztán utána a só. Óránként csak hajtogatom. A többit meg Nemsokára elolvasom meg megnézem amit írtál.

2022. dec. 20. 15:35
 8/14 anonim ***** válasza:

Igen, nézd meg, mert az a lényeg.


A külön összegyúrás nem annyira lényeg, csinálhatod, ártani nem árt, viszont ahogy tapasztalod, túl sokat nem is használ.


Húzogatás, hajtogatás, többszöri formázás! Ez a lényeg, hogy ne lapuljon el.

Mint a rétesnél is, a sok húzástól kapcsolódnak össze a fehérjék, ettől lesz tartása.

A formázástól, hajtogatástól meg formája.


Majd meglátod pl az első videóban is, mennyire egyszerű, összekeveri, szinte majdnem egyszerre az egészet, mégis jó a végeredmény, mert sokat húzogat és hajtogat.

A 3. videóban is (az egy sűrűbb, kisebb lyukú tészta) vagy 3-szor formára hajtogatják, de alkalmanként több irányból.


Egyébként pont a 3 videóban van ez a zárt sütés, itt ugye maga a kenyér párolgása csinál gőzt.

Így is lehet, bár én tepsin szoktam, és az egész sütőben csinálok gőzt.

2022. dec. 20. 16:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/14 anonim ***** válasza:
Amúgy az összes válaszoló én voltam eddig. :)
2022. dec. 20. 16:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/14 anonim ***** válasza:
Az amúgy érdekes, hogy pont a 3. videóban, a zárt edényben sütést, hideg sütőben kezdi! Ez meglepett, de tény, hogy a pali nem szokott hülyeségeket mondani!
2022. dec. 20. 16:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!