Mi az egészséges a főzelékben?
Gyerekkoromban állandó vitatéma volt, hogy nem szeretem a főzelékeket.
Mindig azzal akarták rám erőltetni, hogy egészséges. Még ma is sok helyen látom, hogy ezt hajtják. Mégis mi egészséges a lisztes rántással/habarással sűrített főtt zöldségben?
Annyi egyéb módon lehet zöldséget készíteni, ami sokkal táplálóbb, finomabb.
Aki még a főzeléket sem eszi meg, az mit eszik?
Wagyu steaket szarvasgombás édesburgonyával?
Majd most az áremelkedések miatt leszokik róla, aztán jó lesz neki a lencsefőzelék is...
#9: elolvastad a 7-es kommentemet????
A franciák is szerencsétlen történelmű népek...???
Vagy... Ugyan nem főzelék, de hasonlóan besameles: az olaszok lasagne-ja. Eleve a tészta is lisztből van ugyebár, és még a rétegek között ott van jócskán a besamel... Tehát mintha tésztára tennél rántást/habarást...
És bőven tudnék még más népek konyhájából is ételeket felsorolni.
Továbbra is az a véleményem, hogy nem kell a magyar főzeléket a világból kiátkozni és úgy beállítani, mintha az lenne az egészségtelen étkezés netovábbja....
A többit már leírták, nem mindenki csinálja csirizesre és fél kiló liszttel a sűrítést.
13: ezzel az erővel az összes többi zöldséges ételben se marad... Tehát nem maga a főzelék a rossz.
De egyébként csak a C vitamin bomlik le hő hatására... És van még benne elég sok másféle vitamin is.
#13
Konkrétan a C vitamin semmisül meg.
Nyomelem, ásványi anyag, és a többi vitamin benne marad.
Sőt, pl. sárgarépa főzelékből jobban felszívódik az A vitamin, mintha nyersen ennéd a répát.
Amennyi szénhidrát és zsír van pl. a rántásban, annak simán többszöröse lehet bármilyen más ételben. Ha jól van elkészítve és nincs elúsztatva, semmilyen hátránya nincs. Sőt: én barna liszttel készítem mindet és így még egészségesebb is marad.
Saját életemből hozok erre jó tapasztalatot. Ugyan mindig is szerettem a főzelékeket, miközben a kevés húst fogyasztó és válogató életem mellett anyum gyakran csak miattam készített főzeléket. Általában kb. másfél hét alatt egyet. Azonban 1 évvel ezelőtt pont Karácsony körül ágynak dőlt valamitől és rákényszerültem főzni. Lencsével kezdtem december miatt, azóta hetente 1-szer vagy 2-szer főzök magamnak főzeléket, havonta egyszer lencsét eszek. Volt egy rejtélyes méreg-lerakódás a hasamon egy régi betiltott gyógyszer miatt, amire jósoltak 15 éves felszívódást és nem szívodott fel teljesen. Leadtam 10 év alatt 25 kilót, de maradt még kb. 10 kiló és semmi sem használt. Közben immunbetegségem is lett és nem nyúlhattam akármihez. Amióta én főzök magamnak hetente főzelékeket, leadtam kb. 6 kilót a maradék lerakódásból és az immunbetegségem a vérképemből eltűnt. (Külső jelek még maradtak.) Konkrétan jobban nézek ki és önbizalmam lett. Semmi mást nem változtattam az életemben. Nyilván nem pont csak főzeléket kell enni, inkább teljes értékű gabona és egyéb növényi táplálék a lényeg. De hülyeség a kis liszttel szidni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!