A recepteknél miért 15 percet írnak a legtöbb zöldséglevesre?















Hosszas főzésnél a zöldségek vitamintartalma nagy része tönkre megy. Viszont az íze belefő a levesbe.
Távol-Keleten utólag teszik a levesbe a zöldséget, csak "roppanósra" főzik.
Sőt adott esetben csak a tányérban teszik bele a forró levesbe az apróra vágott zöldségeket.
1# Nem, mert a leírásban is úgy van, hogy 15 percig főzzük, majd elzárjuk.
2# Mikor főzni kezdtem, akkor mindig kóstolgattam, és kitapasztaltam már, hogy mennyi idő kell neki. Én nem szeretem úgy a levesben lévő zöldségeket, ha csak annyira vannak megfőzve mint ahogyan a 3. válaszoló is írja.
Senki nem szereti rajtam kívül azt, ha nagyon puhára főnek a zöldségek?





Mert elég a 15 perc főzés. A másfél óra túl sok? A sima zöldségleves 15-20 perc alatt kész van nálam, gyűlölöm, ha vajpuha benne a zöldség. Szeretek ráharapni, és nem utolsó szempont, hogy mindnek meglegyen a külön íze. Ha sokáig főne, mind egyízű lenne.
És ahogy írta a #3-as, az ázsiai ételekben éppen csak megfőzik a zöldséget, hogy ropogós maradjon.
A húsleves esetén a lé a lényeg, nem a zöldség, azért főzzük 4 órán keresztül, ami igazából csak gyöngyöző "főzés". Itt pont az a szempont, hogy a húsból, csontból a lassú főzéssel lehet kinyerni az ízeket, amikhez a zöldségBŐL kifőtt ízekkel lesz kerek egész.
A zöldséglevesnél meg a zöldségeken van a hangsúly, legalábbis nálam, a lé íze másodlagos.










Gyakorlatilag a főzési időt forrástól kezdve számolják.
Innentől kezdve 15 perc alatt, lassú pötyögéssel általában minden megfő.
Sőt, pl a zöldborsónak nem is kell ennyi, mert egy fokon túl csak keményedik.
Én szeretem a jól megfőtt zöldségeket, de nem hiszem, hogy valaha főztem volna az aprítottat 1-1,5 órát.
A húslevesben legfeljebb, de ott egyben, vagy vastag hasábban vannak.





De miért főzöd másfél órán át...???
GYakorlatilag MINDEN hasznos anyagot sz.rrá főzöl így...
Répa, borsó, egyéb zöldségek mind pont jó állagúra főnek 15-20 perc alatt.





Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!