Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Más is van itt aki nem sírja...

Más is van itt aki nem sírja vissza anyukája főztjét mert nem volt olyan jó?

Figyelt kérdés
kicsit szégyenben érzem magam mert visszamenőleg sokan szokták emlegetni a családi kosztokat, hogy az anyjuk mennyire jó étkeket főzött. én sem panaszkodhatom, hisz ezen nőttem fel, mégis észrevételem hogy az én anyum bizony keveset használt mindenből, és minimálisan főzött. sosem volt elég fűszer rakva a "magyaros" ételekhez sem, kevés volt a paprika, elfelejtődött a só, satöbbi dolgok. próbáltam jelezni, gondolhatjátok hogy csak hatalmas besértődés lett a vége. sokminden van amit nem tudnék még olyan jól sem, de bizony akadnak amit jobban is, pedig nincs több tíz év konyhai tapasztalatom... oké, azt mondják rá kell hagyni. de néha összeütök modernebb vagy idegenebb gasztronómiájú dolgokat pasiként több/kevesebb sikerrel, és az van bennem mit rontottam el, hogyan lehetne jobb legközelebb
2022. aug. 29. 23:53
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Én szeretem anyukám főztjét, de a párom mindig mondja, hogy ő bizony nem sírja vissza a gyerekkori kosztot. Úgy hozta az élet, hogy pár hónapig együtt kellett laknunk anyósomékkal, és bizony rájöttem, hogy igaza van. Az ő "konyhaművészetétől" ugyanis sokszor a hajam égnek állt.


Pár példa, hogy miket szokott kutyulni:

- Bolognai spagetti: konzerv löncshús villával szétnyomkodva, leöntve vízzel kikevert bolognai porral, összemelegítve, tésztára öntve.

- Tokány: parizer kockára vágva, összefőzve tömlős sajttal és tejföllel

- Palacsinta: kb 1 kg liszthez egyetlen tojás, csapvízzel folyós állagúra higítva. Papírvékony, a széle száraz és törik. Ja és mivel szar a sütője, ezért minden adag után vastagon kiolajozza. Amihez nyugodt szívvel felhasználja azt az olajat is, amiben előtte rántott hús vagy krumpli sült.

- Krumplipüré: főtt krumpli összetörve, higítva egy kis vízzel, és tesz hozzá egy kanál dobozos margarint.

- Desszert: cukros tejbe áztatott kenyér megsütve, megszórva némi kakaóporral

- Grízes tészta lekvár helyett cukros citromlével


Ezen kívül nem használ más fűszert, csak sót borsot és pirospaprikát, ezért az ételei vagy íztelenek vagy ehetetlenül sósak. A habarás nála pedig sosem lát tejet vagy tejfölt, sima vízzel keveri ki a lisztet, úgy rakja az ételbe. Szinte mindenből kispórolja, amit csak tud, pl egy kondér babgulyásban jó, ha van 4-5 kocka hús és 3 marék bab, a többi csak lé.


Ezek után nem csodálkozom, hogy a páromnak nem hiányzik a főztje. Én vendéglátós családban nőttem fel, apám és anyám is szakács, mindig megadták a módját a főzésnek és engem is úgy tanítottak, hogy nem szabad kispórolni az alapanyagot, mert csak akkor lesz finom az étel, ha mindenből jó minőségűt a kellő mennyiségben teszünk bele. Én is ezt az elvet követem. Az ő kajái közül viszont egyiket sem tudtam jóízűen megenni, néhány hét után inkább rendeltem ebédet a munkahelyemre.

2022. aug. 30. 14:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Az enyém olyan szarul főz, hogy nemes egyszerűséggel kitúrtam a konyhából. Az "otthon íze" az ő szótárában a tömény nátrium-glutamát, a higiéniát hírből sem ismeri, modellt állhatna az igénytelenség szobrához. A fűszerezéshez nem ért, akármiket kever is össze találomra, a végeredmény valahogy mindig pontosan ugyanolyan lesz. A minőségre igénye sincs, idézem: "engem az se érdekel, ha téglapor van a pirospaprikás zacskóba', csak olcsó legyen". Hát, mondhatom, olyan is a végeredmény. A nagyanyáim sem főztek ehetően.
2022. aug. 30. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:
100%
Nincs ezen mit szégyellni, az én anyám is legendásan carul főz, higiénia nála is nulla. Legyet is találtam már az ételében. Összecsap mindent, merjóvanazúgy. Egyszer kérdem tőle miért fekete majdnem a rántotthús, azt mondta mert kicsit ideges volt mikor elkezdte csinálni, hát mondom lenyugodhattál volna, mert ez szinte ehetetlen.
2022. szept. 9. 22:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat ,kicsit talán azért volt meglepő nekem hogy sokaktól hallani hogy visszasírnak egy-egy családi ételt. hogy jajj az anyukám töltöttkáposztája és hasonlók. hogy nem ettek jobbat. hát én ettem sok jobbat. még ha lehet hasonlót sem tudnék összehozni. az enyém nem főz ehetetlent, nem botrányos, talán csak kicsit egysíkú és alulfűszerezett, tudom hogy sok éves tapasztalattal tudná jobbra csinálni, csak nem akarja
2022. szept. 9. 22:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!