Mit ronthatok el, mi a gond?
Próbálkoztam értelmes kenyeret sütni otthon, de sose az igazi, az alábbi a problémám.
Pék szakmai könyv szerinti arányokat alkalmazva, kenyérliszttel (de BL55-el is) sem sikerül normálisan. Nyilván technológiai hiba van, csak mi lehet pontosan, ill. miért lesz ilyen a tésztája?
Az előző nap előkészített, immár öregtésztára a lisztet rászitálom, nem porélesztőt használok és megfelelő arányban előtte langyos vízben felfuttatva, sóval nem érintkezik közvetlenül, langyos vízzel dagaszt a gép (erős Bosch gép, szép tésztát dagaszt), ezt is érzéssel adagolva. Még aszkorbinsavat is szoktam tenni bele kicsit. Ettől több egy kenyérhez nemigen kell...
Dagasztóból kivéve egyszer felvirgolom, várok vele, majd úgy mint a pékségben vekni formát vagy még egy virgolással gömbölyűt készítek a tésztából.
Gőzben kelesztem sütőben (van ilyen funkciója, bár nyilván nem egy péküzem kelesztőkamrájának a minősége... sőt), de mégsem felfelé terjed, leginkább ellapul (akár vekni akár ún. parasztkenyér forma). Ha sütőformát használok, akkor persze forma lesz de akkor se az igazi, ugyanis már frissen (jól meg)sülve is morzsálódó a bélzete, nem az a pékségi foszlós levegős, jó tartású. Döng az alja de mégsem olyan.
A kelesztős funkciót csak úgy tudom használni, hogy valami 40-50 fokon megy a sütő, majd - ha kivenném "megfázna" ezért nem teszem - egyből indítom rá a sütést. Előbb felfűti magát - közben a kenyér teteje szárad kissé - és csak utána süti. Na a kenyeret nem így kell, hanem 210 fokos sütőbe bevetni, gőzt rá, majd egyből vissza 190 fokra, és úgy sütni valami 40-45 percet. Ezt itthon nem igazán tudom értelmesen megoldani.
Ez lehet a gond?
Mielőtt még... nem (csak) a magas kenyér árak miatt sütögetek itthon, mást is szoktam, ez amolyan hobbi (meg van ilyen végzettségem is, de sokat nem voltam benne csak gyakorlatra amíg jártam), meg jobban is esik a családnak. Nem mellesleg valóban, olcsóbbra kijön általában darabárra egy-egy péksüti. Levelest nem szoktam, az macera nagyon, majd ha több türelmem lesz (2-3 alkalommal próbálkoztam vele, éppen nem lett rossz, de nem az igazi). Szóval nem kell ekézni hogy okoskodó, magát profi konyhatündérnek gondoló városi lennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!