Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit ronthatok el, mi a gond?

Mit ronthatok el, mi a gond?

Figyelt kérdés

Próbálkoztam értelmes kenyeret sütni otthon, de sose az igazi, az alábbi a problémám.


Pék szakmai könyv szerinti arányokat alkalmazva, kenyérliszttel (de BL55-el is) sem sikerül normálisan. Nyilván technológiai hiba van, csak mi lehet pontosan, ill. miért lesz ilyen a tésztája?


Az előző nap előkészített, immár öregtésztára a lisztet rászitálom, nem porélesztőt használok és megfelelő arányban előtte langyos vízben felfuttatva, sóval nem érintkezik közvetlenül, langyos vízzel dagaszt a gép (erős Bosch gép, szép tésztát dagaszt), ezt is érzéssel adagolva. Még aszkorbinsavat is szoktam tenni bele kicsit. Ettől több egy kenyérhez nemigen kell...


Dagasztóból kivéve egyszer felvirgolom, várok vele, majd úgy mint a pékségben vekni formát vagy még egy virgolással gömbölyűt készítek a tésztából.


Gőzben kelesztem sütőben (van ilyen funkciója, bár nyilván nem egy péküzem kelesztőkamrájának a minősége... sőt), de mégsem felfelé terjed, leginkább ellapul (akár vekni akár ún. parasztkenyér forma). Ha sütőformát használok, akkor persze forma lesz de akkor se az igazi, ugyanis már frissen (jól meg)sülve is morzsálódó a bélzete, nem az a pékségi foszlós levegős, jó tartású. Döng az alja de mégsem olyan.


A kelesztős funkciót csak úgy tudom használni, hogy valami 40-50 fokon megy a sütő, majd - ha kivenném "megfázna" ezért nem teszem - egyből indítom rá a sütést. Előbb felfűti magát - közben a kenyér teteje szárad kissé - és csak utána süti. Na a kenyeret nem így kell, hanem 210 fokos sütőbe bevetni, gőzt rá, majd egyből vissza 190 fokra, és úgy sütni valami 40-45 percet. Ezt itthon nem igazán tudom értelmesen megoldani.


Ez lehet a gond?


Mielőtt még... nem (csak) a magas kenyér árak miatt sütögetek itthon, mást is szoktam, ez amolyan hobbi (meg van ilyen végzettségem is, de sokat nem voltam benne csak gyakorlatra amíg jártam), meg jobban is esik a családnak. Nem mellesleg valóban, olcsóbbra kijön általában darabárra egy-egy péksüti. Levelest nem szoktam, az macera nagyon, majd ha több türelmem lesz (2-3 alkalommal próbálkoztam vele, éppen nem lett rossz, de nem az igazi). Szóval nem kell ekézni hogy okoskodó, magát profi konyhatündérnek gondoló városi lennék.


2022. júl. 14. 10:51
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
#9 Érzésre szoktam, de bő két deci mindenképp szerintem, nem szokott száraz, kemény lenni a tészta, olyan jó gyúrhatós.
2022. júl. 14. 17:31
 12/14 anonim ***** válasza:
100%
Fel kg liszthez legalabb 3 dl víz kell..
2022. júl. 14. 17:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/14 anonim ***** válasza:
100%
Én ezt az egész gőzös kelesztést kihagynám. Dolgoztam egy péknél, aki otthon sütött kenyeret, ő konkrétan sütés előtti nap bedagasztotta, majd hűtőbe rakta a tésztát. Sütés előtt egy órával vettük ki melegedni, utána sült. 2000-ért vitték kilóját, szóval annyira nem lett rossz.
2022. júl. 14. 22:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/14 A kérdező kommentje:
#13 Csak mivel minden pékségben kelesztőkamrát használnak, gondoltam az a módja itthon is... de nem igazán. Ott szinte csöpög, folyik a víz mindenhol és mindenről, meg meleg is van. De gondolom a gyorsítása a folyamatnak a cél.
2022. júl. 15. 06:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!