Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit lehet főzni rókagombából?

Mit lehet főzni rókagombából?

Figyelt kérdés
2008. dec. 19. 17:47
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Rókagombás sonkasaláta recept

Kategória:

Saláták, öntetek


Hozzávalók:

10 dkg főtt sonka

15 dkg rókagomba

10 dkg majonéz

2 dl tejföl

2 tk mustár

2 tk citromlé

1 ek borecet

őrölt bors


Elkészítés:

A gombát megmosom, sós vízben enyhén megpárolom (nem több, mint 5 percig) és hűlni hagyom. A sonkát csíkokra vágom. A majonézből, tejfölből, mustárból, citromléből, fehérborból, egy csipet sóból és borsból mártást keverek és a szilárd alkotórészekre öntöm. Néhány órára a hűtőbe teszem.


Elkészítési idő: 30 perc

2008. dec. 19. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Gombás tojás (rántotta)


A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb recept, a tojás gombával. Són kívül egyéb fűszer nem kell bele, így jól kihozza a gomba fűszeres ízét.

Vajon meg kell párolni az összeaprított gombát. Eleinte sok levet enged, de pár perc múlva elfövi. Egy percig még pároljuk, aztán beleöntjük a sóval elkevert tojást.

Két személyre kb. két maréknyi gombából kítűnő vacsora.

Sárga rókagomba még a tepsiben

Quiche Lorraine gombával


Kissé macerásabb recept, de kiadós és nagyon finom. A Martin Knoop féle könyvben találtam.

Hozzávalók (4 személyre):

A tésztához: 250 dkg liszt, kis só, 125 dkg hideg vaj, 4 evőkanál víz

A töltelékhez: 250 g Sárga rókagomba, 6 tojás, 1/4 l tejszín, só, fekete bors, 100 g szalonna vékony szeletekben


A tésztához szükséges alapanyagokat összegyúrjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Egy nem túl magas falú sütőformát kizsírozunk, az alját és az oldalát befedjük a tésztával, alját megszurkáljuk és kb. fél órára hidegre teszzük.

A sütőt előmelegítjük 175 C fokra. A tojást és a tejszínt összehabarjuk, sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük a kissé összeaprított gomát.

A tésztával kibélelt sütőformát kb. 5 percig sütjük. Ezután kivesszük és az aljára helyezzük a szalonnaszeleteket. Ráöntjük a gombás-tojásos masszát, vissszatesszük a sütőbe, és kb. 30 perc alatt aranysárgára sütjük.

Sárga rókagomba elkészítve, friss bazsalikommal díszítve

Provancei rókagomba


Hozzávalók (4 személyre):

20 dkg rókagomba, 1-2 cukkini, 1 padlizsán, 3-4 paradicsom, néhány olajbogyó,

olaj, kis vaj, vöröshagyma, fokhagyma, bazsalikom, só, bors


A hagymát felaprítjuk és üvegesre pároljuk az olajon. Hozzáadjuk az apróra vágott gombát, kicsit pároljuk majd rátesszük a felaprított padlizsánt, cukkinit és az olajbogyót. Sóval, borssal , tört fokhagymával valamint bazsalikommal fűszerezzük. Kicsit összepároljuk, majd belerakjuk az összevágott paradicsomot. Ha a leve elpárolgott, lepirítjuk és hozzáadunk egy evőkanál vajat. Kifőtt tésztán forrón tálaljuk.

2008. dec. 19. 18:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Rókagombás csirkecsíkok bazsalikompestoval


Hozzávalók (4 személyre):

60 dkg csirkemellfilé

20 dkg rókagomba

1 fej vöröshagyma

2-3 cikk fokhagyma

5-6 evőkanálnyi bazsalikompesto (lehet konzerv is)

2 evőkanálnyi extra szűz olívaolaj

bors


A csirkét csíkozd fel, a gombát kockázd, a vörös és a fokhagymát vágd apróra.

A csirkemellfilét (az olajon) pirítsd össze a hagymával és a fokhagymával. Szórd rá a rókagombát, és erős tűzön pirítsd tovább. Ha elfőtte a levét, locsold meg a pestoval, sózd, borsozd, s kissé átmelegítve (de nem főzve) tálald.

2008. dec. 19. 19:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Rókagombás-vargányás tejszínes taiglatelle

Hozzávalók:

# 30 dkg rókagomba

# 10 szelet szárított vargánya (lehet frissből is, aki hozzájut)

# 1 doboz taigtelle tészta

# 1 fej vöröshagyma

# 1,5 gerezd fokhagyma

# petrezselyem

# só, bors, olívaolaj, tejszín, liszt


Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük. Rányomjuk a másfél gerezd megtisztított fokhagymát, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, majd rögtön (nehogy megégjen a fokhagyma) a megtisztított, és ízlés szerint összevágott rókagombát, valamint a szárított vargányát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Majd hagyjuk, amíg enged egy kis levet (én egy pici vizet szoktam ráönteni). A legvégén besűrítjük tejszínnel. Egy kávéskanál lisztet kikeverek tejszínnel, és ízlés szerinti sűrűségűre készítem el. Tésztához jobb, ha nem annyira sűrű, hogy jobban át lehessen forgatni. No persze ne feledjük, hogy közben kifőzzük a tésztát. Lehet hozzá különféle husikat is enni, például szójaszószos-mézes csirkemellet vagy oldalast. Steakhez is passzol, s bármilyen furán hangzik, de ettünk már lazachoz is.


Megjegyzés:

Remélem nem hagytam ki semmit. Jó étvágyat hozzá! :-)

2008. dec. 19. 19:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
82%

Csõben sült rókagomba recept

Kategória:

Egytálételek


Hozzávalók:

60 dkg rókagomba

1 nagy fej hagyma

só, bors

4 dkg olaj

3 dl tejföl

1,5 dl tejszín

3 dkg reszelt sajt

1/2 csokor petrezselyem

3 tojás

1 tojássárgája

néhány darabka vaj meghinteni

zsemlemorzsa és vaj a tûzálló tálhoz


Elkészítés:

-A gombát megtisztítjuk, megmossuk és vastagabb csíkokra vágjuk

-A petrezselymet megmossuk és finomra vágjuk

-A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és forró olajban világosra pirítjuk

-Hozzáadjuk a gombát, sóval, borssal ízesítjük

-Addig pirítjuk míg levet nem enged, ezután leszûrjük, de a levét megõrizzük

-A gomba levét simára keverjük a tejszínnel, a tejföllel, a sajttal, a petrezselyemmel, a tojással és a tojássárgájával. ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük

-Egy tûzálló tálat kivajazunk és körbeszórjuk zsemlemorzsával

-Beletesszük a gombát és leöntjük a tejszínes tojással

-Meghintjük reszelt sajttal, vajdarabkákat teszünk a tetejére és elõmelegített sütõben, 220 ºC-on fél órán át sütjük.


Tanácsok:

Mi friss salátával szoktuk tálalni.

2008. dec. 19. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Füstölt pisztráng spenótos rókagomba szósszal

Hozzávalók 6 személyre:

# 6 füstölt szivárványos pisztrángfilé (á kb. 10 dkg)

# A szószhoz:

# 30 dkg friss rókagomba

# 20 dkg friss spenót

# 2 db mogyoróhagyma

# 1 evőkanál vaj

# 1 teáskanál liszt

# 1,5 dl tejszínhab

# fél dl portói bor

# 1,5 dl főzőtejszín

# só

# fehér bors

# kevés apróra vágott lilahagyma díszítéshez


Elkészítés: Mossuk meg a gombát és a spenótot. Pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra a hagymát. Süssük meg vajban a rókagombával, de ne hagyjuk hogy megbarnuljon. Szórjuk rá a lisztet. Keverjük meg. Adjuk hozzá a tejszínhabot és a portói bort. Főzzük néhány percig. Keverjük hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a spenótot, mielőtt felszolgáljuk. Távolítsuk el a pisztráng bőrét. Öntsük a spenótos gombás szószt előmelegített tányérokra. Helyezzünk mindegyikre egy-egy halszeletet. Díszítsük finomra vágott lilahagymával.

2008. dec. 19. 19:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Rókagombás őzpörkölt


Hozzávalók:


(10 személy részére) 2 kg gondosan megtisztított, apró kockákra vágott őzhús, 50 dkg gondosan megmosott és csíkokra szeletelt rókagomba, 25 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sertészsír, 50 dkg vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, őrölt borókabogyó, vagy őrölt bors, tárkony.


Elkészítéa módja:


A megolvasztott zsírban először a felcsíkozott füstölt szalonnát, majd a vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, melyen az őzhúst lassú tűz felett gondosan átpároljuk.


Fűszereinkkel ízesítjük, és hozzáadjuk a rókagombát. Rövid, gondos kevergetéssel, a tejföl hozzáadásával egységes állományúvá főzzük. Forrón, tarhonya, vagy galuska körettel tálaljuk.

2008. dec. 19. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Rókagomba saláta

Hozzávalók:

4 személyre:

600 g rókagomba, 4 szál kakukkfű, 5-6 szál bazsalikom, 8 db ringligyűrű, 2 gerezd fokhagyma, 50 g vöröshagyma, 1 db tojássárgája, 2 dl olaj, 1 csomag petrezselyem, só, törött bors, 1 citrom leve


Elkészítés:

A rókagombát megmossuk, 3 dl vizet felforralunk, belerakjuk a kakukkfüvet, sót, kb. 5 percig forraljuk. Belerakjuk a rókagombát, 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük, egy mély üvegtálba tesszük. A bazsalikomot, ringligyűrűket, fokhagymát, vöröshagymát, petrezselymet finomra vágjuk. A tojássárgáját elkeverjük a citrom levével, és lassan hozzáadjuk az olajat, majd az összevágott fűszervagdalékokat. Sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük és a gombára öntjük. Hűtőbe tesszük, és egy óra múlva tálalhatjuk.

2008. dec. 19. 19:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Aszalt paradicsommal és rókagombával töltött mangalica szűzpecsenye


# hány főre szól a recept: 4 fő

# elkészítés nehézsége: csak profiknak

# elkészítés ideje: 1 óra 30 perc

# árkategória: 3.000 - 5.000 között


A finom hús mellé tálaljunk vajban párolt friss zöldségeket, kakukkfüves snidlingmártással. Inycsiklandó...

2008. dec. 19. 19:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!