Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell készíteni a...

Hogyan kell készíteni a bormártást? Fehérborból?

Figyelt kérdés

Nem találok semmilyen jó receptet a neten! Libamájhoz kellene.

Ez még tetszik is, kérdés, hogy a sült libamájhoz jó?



Hozzávalók:

2 dl édes tokaji bor

2 dl tejszín

2 tojássárga

2 evõkanál porcukor


Elkészítés:

A tojássárgákat fehéredésig keverjük a porcukorral, majd vízgõz fölött, a tokaji bort apránként hozzákeverve, sûrûre fõzzük. Ezután beleöntjük a tejszínt, amivel még tovább keverjük, egészen forráspontig. A bormártást hagyjuk kihûlni, majd zárható edényben, a hûtõszekrényben tartjuk felhasználásig. Csak aznap fogyasztható, nagyon hamar romlik!


2008. dec. 19. 15:47
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez tényleg nem egyszerű kérdés, én is utánanéztem, és a libamájhoz a barnamártást és azon belül az egri mártást ajánlják. Ez jóval bonyolultabb, mint amit leírtál, de azért hátha hasznodra válik:)


EGRI MÁRTÁS Végy 4 dl barna mártást, 1,5 dl egri bikavért és 2 dkg vajat. A bort keverd a barna mártáshoz és addig forrald, amíg nem sűrűsödik 4,5 dl térfogatúra. Ekkor a vajat morzsold a tetejére.


BARNA- (SPANYOL) MÁRTÁS (egyszerűen) Végy 7 dkg füstöltszalonnát, 3 dkg zsírt, 5 dkg cukrot, 30 dkg leveszöldséget, 1 kis fej vöröshagymát, 15 dkg paradicsompürét, 10 dkg lisztet, 2 dl vörösbort, 2 babérlevelet,1 kávéskanál kakukkfüvet, 1 kávéskanál mustárt, 1 csipet sót, 1 liter erőlevest. (A levest csinálhatod 2 kockából is.) A felkockázott, kisütött szalonna zsírján pirítsd barnára a cukrot, majd add hozzá a vékony karikára vágott zöldséget és az apróra vágott hagymát. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve pirítsd 5-10 percig (míg zsírjára nem sül, vagyis míg a kiengedett leve el nem párolog). Ekkor add hozzá a paradicsomot, a fűszereket, és pirítsd további 2-3 percig. Közben a zsíron készíts barna rántást, engedd fel a borral és a húslevessel, majd ezt add a zöldségekhez. E mártásalapot hosszan forrald ki, szedd le a zsírját, szűrd le (lehetőség szerint törd át a szitán a zöldség javát is), majd lassú tűzön főzd, míg eléggé be nem sűrűsödik.

(Mivel a barnamártás sok mártás alapja is, érdemes nagyobb tételben csinálni, s kisebb adagokban lefagyasztani.)

2008. dec. 19. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok, még annyit hogy ha nincs időd ennyit pepecselni a barnamártással, akkor vehetsz barnamártásport is.
2008. dec. 19. 18:18
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!