Ettetek már savanyúkáposztás tésztát?
Hát most így hirtelen a kapustnica, gombás tészta, bryndzové halušky, gombás-káposztás leves (ebbe frissen kerül a káposzta)...én inkább a kelet-szlovákiai recepteket ismerem (Záhorie), ahol ugyebár káposztán, krumplin meg borókafenyőn kívül mást nem nagyon lehet ültetni :D Ha akarjátok, leírom majd a receptet, de csak estefelé, mert apu most dolgozik :) Addig is linkelek pár cikket:
Jujj most jutott eszembe még a bryndzové pirohy. Ez olyan, mint a magyaroknál a barátfüle, csak lekvár helyett bryndzás töltelék kerül bele. Találtam hozzá receptet is (gyorsan lefordítom:)):
Hozzávalók:
200 g bryndza
600 g krumpli (kb. 9 közepes darab)
fél kiló liszt
fél evőkanál só
2 deci víz
snidling
kevés tej
A krumplit héjában megfőzzük. Ha megfőtt, 3 darabot kiveszünk, és a 2 deci vízzel összeturmixoljuk. Hozzátesszük a lisztet és a sót, tésztát gyúrunk belőle. Lehet bele tenni tojást is, akkor kifőzés után keményebb lesz. A maradék krumplit a tejjel botmixerrel pürésítjük, belekeverjük a bryndzát és a snidlinget is. Lisztezett deszkán 1 milliméter vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 8 cm átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. Kávéskanállal teszünk egy adag tölteléket a tésztakorong közepére, majd kettéhajtjuk, villával lenyomkodjuk a szélét. Sós, forrásban lévő vízben kifőzzük. Ha megfőtt, tálra szedjük, és meglocsoljuk olvasztott vajjal, vagy sütünk ki szalonnát, és a zsírjával locsoljuk meg (persze mehet rá a szalonna is :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!