Nekem Hausmeister 1301-es kenyérsütőgépem van. Kérhetnék kenyér és kalács recepteket?
Kakaós kalács
A tésztához:
500500 g liszt (BL80)
100100 ml kefir, vagy joghurt
100100 ml tej
100100 g cukor
1010 g vaníliás cukor
5050 g kókuszreszelék
22 db egész tojás
7070 g olvasztott vaj
11 csapott teáskanál só
1515 g élesztő
11 késhegynyi aszkorbin sav (elhagyható, patikában beszerezhető)
5050 g mazsola (elhagyható)
A kakaós tészta ízesítéséhez:
11 evőkanál keserű kakaópor
11 evőkanál langyos víz
Elkészítés
1. A kenyérsütőgépbe rakjuk, a tejet, a kefirt, a cukrot, vaníliás cukrot, a kissé felvert tojást, valamint az élesztőt. Aztán a lisztet, az aszkorbinsavat, a kókusz reszeléket, és a sót.
Elindítjuk a dagasztást, és mikor kissé összeállt a tészta, akkor adjuk hozzá lassan az olvasztott vajat.
2. Kb 20 percig dagasztjuk a tésztát, majd 20 percig a gépben kelesztjük, és újra 20 percig dagasztjuk. A második dagasztás 15. percében kivesszük a tésztát a gépből. Megfelezzük, és az egyik felét a vízzel kikevert kakaóval visszarakjuk a gépbe és további 5 percig dagasztjuk.
Ezalatt a fehér tésztát kinyújtjuk.
3. Kivesszük a kakaós tésztát, és azt is kinyújtjuk.
4. A két tésztát egymásra fektetjük, a világos legyen alul. Ezután feltekerjük a tésztákat.
5. S alakban meghajtjuk, és visszatesszük a kenyérsütőgépbe, a kikapcsolt gépben hagyjuk megkelni kb 70 perc alatt.
6. Mikor az üst tetejétől kb 2 cm-re érne, rákapcsoljuk a sütést. Kb 50-60 percig sütjük - közepes szín programon. Az 50. percnél ellenőrizzük, és ha szükséges, még 10 percig tovább sütjük.
Torta rácson hagyjuk kihűlni,állítva, mert ha oldalára fektetjük behorpadhat.
Nekem bevált ez a recept.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!