Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan kell készételkonzervet...

Hogyan kell készételkonzervet sütőben tartósítani?

Figyelt kérdés

Pl. pörköltet krumplival, bablevest, stb.

Addig megy, hogy csírátlanított forró üvegbe, forró étel kerül,teletöltöm az üveget, ecettel áttöm az üveg száját, lezárom, sütőbe teszem...és itt vagyok bizonytalan hány fokra, mennyi időre? Azután mehet a szárazdunsztba.



2022. ápr. 4. 18:02
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Utánanéztem az összes létező oldalon amit a kereső feldobott (magyaron és külföldin egyaránt) és azt találtam hogy míg gyümölcsök és zöldségfélék esetén van megoldás a tartósításra, addig a készételeknél még egyenlőre nincs (ami pedig van, az se megbízható).


Pl. zöldségre, gyümölcsre: [link]


Én legalábbis eddig azt olvastam, hogy a sütőben való konzerválást azért sem egyszerű kivitelezni, mert nehezebben nyomon követhető a folyamat, ill. nincsenek meg azok a körülmények, amik a konzervet hosszú ideig eltarthatóvá teszik.

(Persze ki lehet kísérletezni úgy, hogy az ember a nedves dunsztolás és a nyomás alatti főzés ideje és a két módszer közötti hőfokot választva betesz a sütőbe egy fazekat, amit csak 1/3-ad részben tölt meg vízzel, majd lefed és legalább annyi ideig és olyan hőfokon (vagy több ideig, magasabb hőfokon, mivel a főzés nem nyomás alatt történik) főz, mint ami a nedves dunsztolás és a befőző fazék közötti érték hozzávetőlegesen.

Én legalábbis ilyen, vagy ehhez hasonló módszert tudnék elképzelni. De mivel erre hivatalos eljárást eddig nem találtam, vm. magam sem próbáltam, ezért ajánlani sem tudom.


Viszont én ebben az esetben inkább javasolnám a nagy nyomás alatt történő konzerválást (akár befőző géppel, akár kuktafazékkal) mert sokkalta megbízhatóbb és nyomon követhetőbb a befőzési folyamat, mint bármilyen más módszer esetén, ráadásul a konzervipar is elsősorban ezt használja.


Pl. itt a "Hogyan készült" sorozat egyik epizódja, ahol azt mutatják be, hogyan készül az egyszerű húskonzerv, mindenféle adalékanyagot és tartósítószert nélkülözve: https://www.youtube.com/watch?v=p40gaCou2Qs

Egyébként a fenti videóban szereplő "Keystone" márka pont azért népszerű a piacon, mert semmilyen extra adalékanyagot nem tartalmaz a són és a húson kívül. Azért mutattam meg, hogy láttassam hogy a nyomás alatt történő befőzés az egyik legjobb és legmegbízhatóbb módszer.


De ennek természetesen van olyan változata is, amihez elég egy nagyobb fazék: https://www.youtube.com/watch?v=vLIXnIDboio


Ami viszont a valódi készételeket illeti, arra itt van ez az oldal, ami egyaránt ad tippet a kuktában és a fazékban történő konzerváláshoz: [link]


Minden esetre Kedves Kérdező, ha esetleg a fenti példák közül sikerült megtalálnod a megfelelőt (esetleg magad kísérletezted ki) és ha utólag megosztanád itt az oldalon, annak én rendkívül hálás lennék, ugyanis engem szintén érdekelnének a különféle konzerválási módszerek.


(Bármikor jöhetnek ínséges idők és ilyenkor nem árt, ha az embernek vannak tartalékai.)

2022. ápr. 5. 02:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 A kérdező kommentje:

Hogy Te milyen aranyos vagy! Milyen alaposan utánanéztél ❤ köszönöm!


Fogok kísérletezni, ide feltöltöm majd az eredményeket, ilyen előmunka után ez a minimum!


Kuktám, befőző gépem nincs, de sütőm van. Azt gondolom működnie kell a hőkezelésnek így is.


Az első eredmények után jelentkezem helyzetjelentéssel. 😉

2022. ápr. 5. 12:40
 3/4 anonim ***** válasza:

Nos ez többtényezős dolog.


1. Alapvető feltétel, hogy az adott eszköz jól zárjon, mert ha nem zár, mindegyik hőkezelés hatástalan lesz idővel.


2. Ha készételeket szeretnél tartósítani, akkor nyilván fertőtlenített üvegekbe kell tölteni (bár inkább valami rendes fertőtlenítőt ajánlanék pl. sörfőző boldtból), és ha abba töltöd bele a forrásban lévő (>90 Celsius) ételt, majd rögtön lezárod, és dunsztolod, nincs szükség egyéb csírátlanító módszerekre, ennek ki kell ölnie minden romlást okozo mikroorganizmust.

2022. ápr. 6. 12:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
Én inkább fagyasztanám vagy fagyasztva szárítanám, de az utóbbi jelentős beruházást igényel.
2023. febr. 16. 20:29
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!