Hogyan kell finom rizst csinálni?
a keményítő nagy részét kimosom a riszből
2:1 arányban adok adok vizet a rizshez
felforr a víz, várom hogy beszívja az összeset, majd megpörkölöm ?
nagyon idegesítő hogy az enyém összeragad miután felszívta a vizet, és nem is tudom rendesen megpörkölni, mert akkor meg megég, ha pedig alacsony hőfokon van, akkor az életben nem szárad meg a rizs a főzés után
mi a titka, ti hogy csináljátok?
(most kezdtem el főzni magamra, miután elkezdtem az egyetmet és új városba költöztem)
Nem kell megmosni.
Kevés olajon fehérre pirítós de ha rárakod a tenyered és már jó forró akkor dupla mennyiségű sós vízzel felöntöd.
Ha forró fedőt rá és kis lángon addig főzöd amíg egy nagyon kis víz marad rajta..akkor zárd el és hagyd rajta a fedőt kb20percig.
Utána felkavarhatod és kész.
Ízlés szerint pici ételízesítőt és egész hagymát is tehetsz béke.
"Hogyan kell finom rizst csinálni?"
Ha csak a finomsag a lenyeg, akkor 'illatos' rizsfajtat kell hasznalni (jazmin, bashmati) vagy ugy kell elkesziteni mint a torok etteremben, hogy piritott rizsteszta is van a rizs mellett.
Na, ahány válasz erre a kérdésre, annyi féle.
Ezért szoktam át a zacskós gyorsrizsre, azt csak belevágom a forró vízbe, rizsfüggően 15-20 perc múlva leszűröm, és kész. :D Az nem nagyon tud félremenni, ha betartod a főzési időt.
Felesleges az elkészítésen pörögni, amikor semmit sem írsz az alapanyagról. Szarból nem lehet várat építeni.
Vegyél keleti élelmiszerboltokban basmati rizst, elronthatatlan, finom és remekül fűszerezhető, receptekben hozzávalóként felhasználható. Én a Sella aranyrizst szeretem, az egy alkategória a basmatin belül.
Őszintén szólva én úgy érzem, leginkább a rizsen múlik.
Én így csinálom:
- rizs átmos
- fazék víz felforr, só bele
- bele a rizs
- kevergetem 10-15 percig
- leszűröm
kész.
Innentől a konkrét rizsen múlik hogy milyen lesz, van amelyik ragad, van amelyik nem.
Rizsen mulik
De oblites, szaradas, piritas, es víz rá
Főzés előtt! kell kevés olajon kicsit rápirítani, ha kedved van.
Aztán felöntöm 2x vízzel, ha felforrt, visszaveszem a hőfokot, lefedem, és 10-15 perc alatt megpárolom, majd továbbra is fedő alatt még 10-15-percet pihentetem.
Én sem mosom le...
Ahogy átforgatom pici olajon, és 2x-es víz, pici só. Esetleg egy fél hagyma + gerezd fokhagyma. FEdő alatt 20 perc.
Ez a "hagyományos" pergős rizsköret.
Az illatos rizseket csak vízben csinálom.
köszönöm a sok választ
egyébként jázminrizsből csinálom
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!