Hogyan kell finom rizst csinálni?
a keményítő nagy részét kimosom a riszből
2:1 arányban adok adok vizet a rizshez
felforr a víz, várom hogy beszívja az összeset, majd megpörkölöm ?
nagyon idegesítő hogy az enyém összeragad miután felszívta a vizet, és nem is tudom rendesen megpörkölni, mert akkor meg megég, ha pedig alacsony hőfokon van, akkor az életben nem szárad meg a rizs a főzés után
mi a titka, ti hogy csináljátok?
(most kezdtem el főzni magamra, miután elkezdtem az egyetmet és új városba költöztem)
Megmosod a rizst és ha mondjuk egy bögre rizst használsz, akkor 2 bögre vizet kimérsz.
Begyújtod a sütőt, és olyan közepes lángra teszed.
A rizst ráöntöd egy kevés olajra vagy zsírra, átfuttatod, aztán ráöntöd a kimért vizet. Sózod, ha szereted, tegyél bele frissen vágott petrezselyemzöldet. Aztán ha felforrt a gázon, lefedve beteszed a sütőbe. Sütőfüggő, de nekem olyan 15-20 perc alatt kész. Akkor kiveszed, és átkevered, és még tehetsz rá megint friss petrezselyemzöldet.
Fütyis konyhaördögként szeretem a gyorsan elkészülő dolgokat, és, ha ez a lustasággal is párosul, akkor különösen jó dolgok készülnek. Szeretem a ragacsos rizst, így nekem épp beválik a recept.
Én nem főzöm lapon és nem pirítom, hanem:
2dk rizs
5dl víz
3evőkanál olaj
1 lapos mokkáskanál só
8-10cm-es csík tubusos vöröshagyma krémből (ez nagyon fontos)
Beteszem az egészet egy (minimum dupla magas) hőálló üvegtálba
fedővel, majd mikróban készregyártom. Egyszer menet közben megkeverem.
Ha nincs tubusos krémed, akkor értelemszerűen egy kicsit több olajban megdinszteled a kicsi fél hagymát, de én kifejezetten ezért tartok tubusosat, hogy emiatt a kevés hagyma miatt ne kelljen pucolnom, meg dinsztelnem.
Összesen ennyi a dolog vele.
Nem kell pörkölni :D
Ha felforrt, akkor vissza kell venni a hőfokot, közepesnél kisebbre, fedőt rá, és megpárolódik. Kb. 15 perc. Utána leveszem a lapról vagy félrehúzom és még hagyom kb. 10 percet. Sose ragad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!