Miért hívják sokan brassóinak a borsós húst?
Az eredeti, igazi recept
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb,
80 dkg krumpli,
5 cikk fokhagyma,
3 ágacska friss majoránna (esetleg morzsolt),
só,
bors,
olaj a sütéshez.
A húst kockára vágjuk, kevés olajon megfuttatjuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a majorannát és fedő alatt puhára pároljuk. Ha szülséges, kevés vizet önthetünk alá. Időközben a krumplit megmossuk, megpucoljuk, kockákra vágjuk és forró olajban megsütjük. A párolt húst végül lepirítjuk és összekeverjük a sült krumplival. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és azonnal tálaljuk.
9-es vagyok. :D
Lelehet pontozni. Nyilván van eredeti recept. Valahol, valamikor, valaki csinált egy ilyet, aminek a brassói lett a neve. De azt hittem 2022-ben már ott járunk, hogy nem állunk le ezen vitázni. Neked ez a brassói, nekem meg az. Azt a k*rva, le ne ugordjatok a Lánchídról. :O
Nagyjából úgy készítem, ahogy a Kérdező “eredeti” receptje írja, annyi különbséggel, hogy nyers, húsos kolozsvárit pirítok alá.
(Zöld)borsós húst is szoktam csinálni, de az inkább pörköltes jellegű.
Nem olvastam alaposan végig az egész topikot, így ha volt már, akkor elnézést kérek.
Szóval egy kis adalék a brassói kultúrtörténetéhez:
Nem írom le szavakkal, a tanulság annyi talán, hogy többféle dolog lehetséges ezen a néven, és lehet köztük borsós is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!