Ki mivel ízesiti a rizst? :O kipróbálnék valami jót
"Ha mindenbe vegetát használsz, minden ételednek ugyanaz lesz az íze..."
Igen, a bolt vegeta valóban olyan amilyen, de akinek van rá lehetősége, az már házilag is elő tudja állítani.
9: akkor csinálj olasz rizottót! Kerekszemű rizst vegyél hozzá, de még jobb, ha arborio vagy vialone nano-t tudsz venni...
Én most nagyon rá vagyok kattanva a tahinire (szezámmagpaszta).
A falafelhez szoktak adni joghurtos mártást, na én azt öntöttem legutóbb a natúr főtt rizsre, kétpofára toltam be, annyira ízlett.
2 dl görög joghurt + 1 evőkanál tahini + 1 kávéskanál citromlé + só
Nálam mondjuk alapból szaftos a rizsköret, így készítem:
Kevés olívaolajon nagyon apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítok, majd mehet rá az apró kockára vágott sárgarépa, és mini csiperke szeletek, 5 perc múlva mehet rá a nyers rizs, átpirítás után apránként felöntöm vízzel (vagy alaplével) Kvázi mint a rizottót. De ez persze nem lesz rizottó. A vége előtt 5 perccel egy marék mirelit zöldborsót is küldök bele. Majd a végén sózom, ha alaplével csináltam. Ha vízzel, akkor már az elején rakok bele sót, és zöldfűszereket. Legújabban lestyánt és snidlinget.
Köretként általában nem szoktam túlbonyolítani: fokhagyma-só-fehérbors, de a sáfrányos rizs is isteni. Friss fűszereket csak a végén teszek rá, amikor már megfőtt. Személy szerint vegetát, vagy más bolti fűszerkeveréket nem használok, de ha szereted akkor miért ne.
Ha szaftos rizst akarsz, akkor a rizottó a legjobb választás. Az alap a fehérbor, zöldség alaplé, arborio rizs és a végén parmezán, ezen felül annyiféleképpen variálhatod ahányféleképpen csak szeretnéd. Nálunk visszatérő kedvenc a citromos-bébispenótos (hal mellé köretnek) vagy a gombás (több fajta gombából), illetve a milanese amit korábban is linkeltek.
Paellával is megpróbálkozhatsz, annyira nem bonyolult és nagyon finom.
Rizottót csinálj
Az vajtol es tejszintol lesz kremesebb
A rizs megpiritasa elott meg pirithatsz zoldsegeket, kockazva vsgy kisebbeket siman pl repa, paprika, paradicsom. Ezutan piritod a rizst majd fozod. Ala sok vaj, vegen tejszin es sajt
11. vagyok, ez most jutott eszembe. Ha nem szeretnlé bele kolbászt, akkor szerintem helyetesítheted gombával. Én egyiket sem raktam bele, mégis finom lett.
17: a klassszikus rizottóba nem kell tejszín... Maga a rizs ereszti ki a keményítőt, amitől az a krémes állag előáll.
Ja, és kérdező! Nehogy valami magyar sajtot keverj bele (trappista és társai...) - ehhez a parmezan vagy grana padano szükséges. Nagyon kevés elég belőle, ízben 5 dkg parmezán sokkal többet tesz hozzá, mint 5x ennyi ízetlen trappista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!