Hogyan tudom lassítani a kovász érését Szobahőmérsékleten?
Tehát a kérdés Szobahőmérsékletre értendő.
Kovászom etetés után már néhány óra múlva nagyon aktív és mivel nem igen szeretem a kidobást, ezért lassítani szeretnék a folyamaton - mert ha mindig etetném, amikor éhes, akkor rám rohadna belőle készített kenyér.
csináld sűrűbbre
én amikor nagyon elfolyósodik, a következő etetésnél az 50 kovász, 50liszt, 50 víz helyett csak 40 vagy 45 vizet teszek
a másik lehetőséged a teljes kiőrlésű liszt, az a korpa maitt nehezíti és ezáltal lassíja az érést. használahtod felseben sima liszttel vagy teljesen magában is. én pl mindig csak teljes kiőrléssel etetem mert sajnos sokszor elfelejtem és így 2 napig is kihúzza romlás nélkül (nem felére, de mondjuk 3/-4 vagy 2/3-ára csökken az idő
szintén módszer lehet a huzatos hely és tudom hogy szobahő, de ablaknyílás alatt ahol picit hidegebb van avgy olyan helyen ahol egybe megy rá a hideg amikor szellőztetsz. bár ez utóbbi érheti sokként is és ha kint minuszok vannak, tönkreteheti a kovászt, tehát óvatosan. inkább mérsékelt helyre érdemes tenni
Teljesen logikus! Köszönöm!
Találtam egy helyet is, ahol nagyjából 1°C-kal hidegebb van.
Van tapasztalatod abban, hogy melyik liszttel érik a legkésőbb vagy leghamarabb?
Az én kovászomnak már 1 nap után rumos szaga lesz, 3-4 nap után pedig már acetonos. Lehet, hogy a rumos szag még elfogadható, de erről meg kellene győződjek. Úgy látom, hogy a szagok és illatok a jótékony és a kártékony baktériumok arányát jelentik. Viszont, hogy a rumos szag éppen hova esik, azt nem tudom.
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a huzatos helyre! Jelenleg sajnos nem tudom huzatos helyre tenni, de információnak jó.
Van ugyan hűtő a háztartásban, de van egy szaga (nem penész) és nem kívánom, hogy azzal legyen átitatódva a kovászom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!