Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan tudom lassítani a...

Hogyan tudom lassítani a kovász érését Szobahőmérsékleten?

Figyelt kérdés

Tehát a kérdés Szobahőmérsékletre értendő.

Kovászom etetés után már néhány óra múlva nagyon aktív és mivel nem igen szeretem a kidobást, ezért lassítani szeretnék a folyamaton - mert ha mindig etetném, amikor éhes, akkor rám rohadna belőle készített kenyér.



2021. dec. 26. 22:04
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

csináld sűrűbbre


én amikor nagyon elfolyósodik, a következő etetésnél az 50 kovász, 50liszt, 50 víz helyett csak 40 vagy 45 vizet teszek


a másik lehetőséged a teljes kiőrlésű liszt, az a korpa maitt nehezíti és ezáltal lassíja az érést. használahtod felseben sima liszttel vagy teljesen magában is. én pl mindig csak teljes kiőrléssel etetem mert sajnos sokszor elfelejtem és így 2 napig is kihúzza romlás nélkül (nem felére, de mondjuk 3/-4 vagy 2/3-ára csökken az idő


szintén módszer lehet a huzatos hely és tudom hogy szobahő, de ablaknyílás alatt ahol picit hidegebb van avgy olyan helyen ahol egybe megy rá a hideg amikor szellőztetsz. bár ez utóbbi érheti sokként is és ha kint minuszok vannak, tönkreteheti a kovászt, tehát óvatosan. inkább mérsékelt helyre érdemes tenni

2021. dec. 26. 22:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
Egy kérdés: miért nem teszed hütöbe? Hüvös helyen lassul a folyamat.
2021. dec. 27. 07:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 A kérdező kommentje:

Teljesen logikus! Köszönöm!


Találtam egy helyet is, ahol nagyjából 1°C-kal hidegebb van.


Van tapasztalatod abban, hogy melyik liszttel érik a legkésőbb vagy leghamarabb?


Az én kovászomnak már 1 nap után rumos szaga lesz, 3-4 nap után pedig már acetonos. Lehet, hogy a rumos szag még elfogadható, de erről meg kellene győződjek. Úgy látom, hogy a szagok és illatok a jótékony és a kártékony baktériumok arányát jelentik. Viszont, hogy a rumos szag éppen hova esik, azt nem tudom.


Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a huzatos helyre! Jelenleg sajnos nem tudom huzatos helyre tenni, de információnak jó.


Van ugyan hűtő a háztartásban, de van egy szaga (nem penész) és nem kívánom, hogy azzal legyen átitatódva a kovászom.

2021. dec. 27. 19:52

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!