Szerintetek lehet baja a kovászomnak,ha nem vettem el belőle,csak etettem?
Te sosem szellőztetsz? Az elhasznált levegőt hova teszed? Vagy a baba alól a pelust sosem dobod ki? Csak eteted és eteted a babát? A pelus meg telik? És ez így jó lesz?
A kovászt úgy etetjük, hogy tisztába is tesszük közben.
Azaz friss üvegbe, sok kaja közzé tesszük egy részt belőle. A többit meg felhasználjuk, vagy kidobjuk. Készíthetsz belőle kisadag amerikai palacsinttát vagy omlettet, ha sajnálod kidobni. De a kovásznak nem jó, ha mindig csak hozzáteszel...
Konyhában van simán a pulton.
Úgy kezdem,hogy 30g liszt,30g víz,előtte meleg vízzel kiöblítem ugye a befőttes üveget,a tetejét csak rá rakom.
Másnap csak 30 grammot hagyok az üvegben,és ami megmaradt 30 gramm magot etetem 30g liszttel és vízzel.Minden nap ez a felállás,3 napig tök jó a kovászom,utána már csak egy krémes valami van.Kevés a 30 gram kovásznak a 30g liszt és 30g víz?
De, kevés egy napi (24 óra hosszára) kajának a 22 fokos konyhában 30 gramm kovásznak 30 gramm liszt!
Egy olyan javaslatom van, hogy állj át séf-kovászra, ott nem csak a buborékosságból látod, hogy jól dolgozik a kovász, hanem fel is növekedik az üvegben a 3-4-szeresére, mert sokkal sűrűbb, mint az átlagos kovász. És egyszerű a hogyléte felől érdeklődni, mert a látvány egyértelmű. Ha növekedő félben van, és domború a teteje, akkor minden oké, ha már a táplálék javát megette, és összeeső félben van, és homorú a teteje, akkor meg éhes, és minél hamarabb meg kell etetni.
Én 3 éve tartok fenn kovászt [anyakovászt].
Amikor megetetem, akkor dzsemes üveget (2 dl) használok, és 10 g aktív kovászhoz teszek 40 g lisztet [5 g teljes kiőrlésű rozsliszt és 35 g búzaliszt] és 33 ml vizet. Egy hosszú villával, vagy egy kínai evőpálcikával dolgozom el alaposan, mert olyan sűrű, hogy dagasztani lehet.
Na, ez nyáron a 25 fokban 8 óra alatt, télen a 22 fokban a konyhapulton 8+4=12 óra alatt nő fel minimum a 3-szorosára.
Ha a konyhapulton marad, minimum 12 óránként megetetem. Még egyszer elmondom, míg növekedik, addig van elég tápláléka, domború a teteje, jól érzi magát. Fejlődik benne a széndioxid és fújja felfelé a sűrű kovászt. Ekkor a vad Saccharomyces gombatörzsek élik világukat leginkább. És bár savakat termelő baktériumok is szaporodnak benne, de a vadélesztőké a főszerep. Mikor a szénhidrát tápanyag elfogyóban van, akkor a kovász növekedése megáll, és elkezd összeesni a kovász, homorú lesz felülről a teteje. Ekkor éhezik. Ekkor már a Saccharomycesek logaritmikus növekedése megáll - és a közeg olyan, hogy a további fejlődése során savanyodik a kovász, mert az ecetsav, tejsav és más hasonló baktériumok szaporodását nem annyira hátráltatja, hogy elfogyott a szénhidrát.
Ha nem akarom egyből használni, akkor nem hagyom 8 órát a konyhapulton, hanem 2 óra múlva (amikor elindult) beteszem a hűtőbe, 5 fokra. 5 fokon sokkal lassabb a növekedése, és van úgy, hogy 4-5 nap múlva kell csak megetetni. De a hűtőben is naponta ránézek, és míg felülről domború a teteje, és növekedésben van, addig minden rendben van. Amikor megáll a növekedés, és elkezd horpadni a teteje, akkor aznap megetetem. Egy két napot amúgy még ekkor is kibír, éhezve is. Nem hal meg azonnal.
Ha használni akarok belőle másnap reggel, akkor este etetek.
Készítek elő 2 üveget, egy kicsit az anyakovász etetésére, és egy nagyobb 8 decis, vagy literes befőttes üveget a kenyérhez/süteményhez való aktív kovász elkészítésére.
A kicsibe 10 g kovász 40 g liszt 33 ml víz megy, a nagyba meg az előző anyakovász megmaradt teljes része (ami 83 g volt mielőtt kivettem a 10 grammot, lett 73 g , na ebből 50-60 g-ot lehet szépen kiszedni az üvegből. Szóval a sütihez való kovász úgy indul, hogy 60 g kovászhoz adok 200 g lisztet és 150 g vizet. És keverem, dagasztom alaposan össze. Néha egy teáskanál mézet is teszek bele. Ezt ha megcsinálom este, reggelre a 3-4-szeresére feljön, és lehet kelt tésztához használni. Ez az aktív kovászom. Ez a nagyüveges.
Tehát az esti nagyüvegesből lesz a süti. Illetve a kisüveges fenntartó (anya) kovászt is megetetem még egy új üvegbe 10g kovász 40g liszt 33g víz módszerrel, és a ezen új kovászt 2 óra múlva beteszem a hűtőbe. A kisüvegben etetéskor kimaradt kovászt meg hozzáteszem a sütis nagyüveges kovászhoz és elhasználom.
Ha valamit túl bonyolult módon mondtam, kérdezz nyugodtan.
De amúgy ha Debrecenben laksz, tudok adni egy adag kovászt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!