Kaptam egy kiló csülköt karácsonyra. :) Milyen ételekhez lehet felhasználni? Milyen ételekbe raknátok belőle? A csülköt minden esetben meg kell főzni, vagy vannak olyan ételek, amikhez nyersen is lehet, mert egyszerre fő/sül a többi alapanyaggal?
Milyen ötleteitek vannak? Nekem is van egy-két ötletem, de hátha ti mégjobb ötleteket adtok. :) Szoktam főzni,sütni, de csülökkel még nem dolgoztam. :)
Várom a kommenteket! Köszönöm :)
Csülkös bableves.
Csülök pékné módra.
Ha füstölt és sózott, akkor az elvileg tartósít, és ilyenkor azért illdomos kicsit kicsapatni az ízt belőle, mert nagyon tömény tud lenni. Én legalábbis előfőzöm, és mellé már nem sózom, de ha házi, akkor attól függ hogyan trtték el...
Otthon ezeket szoktuk:
-Belerakjuk egy nagy fazékba, dobunk a vízbe sót, borsot, babérlevelet és zöldségeket: hagyma, répa, fokhagyma (persze ezek szétfőnek benne. 3 órát főzzük, utána átrakjuk egy jénaiba és pékné módra elkészítjük: teszünk alá krumplit, hagymát, fokhagymát, répát. Mi meg szoktunk pár szelet szalonnát is és addig sütjük, amíg a zöldségek elkészülnek és a húsnak van egy kis kérge, valamint le lehet fejteni a csontról. Nagyon puha.
-Ugyanezt lehet savanyú káposzta ágyon, sörrel meglocsolva. Mellé jó köret a főtt krumpli bármilyen formája.
-Ha szépen fel tudod darabolni, akkor egy egyszerű pörköltnek is jó.
-Mi nem szoktunk gyakran, de a csülkös bableves vagy babgulyás is nagyon finom!
Füstölt vagy nyers?
Ha füstölt, meg kell főzni előbb, mert nagyon tömény. Ellenben isteni füstölt hús alaplevet kapsz belőle, ha raksz bele babérlevelet, egész borsot, fokhagymát. Na most ebből főzhetsz bab/krumpli/lencselevest, akár belekockázva a csülköt.
Ha nyers, akkor vagy ropogós csülköt csinálsz belőle egybe megsütve. Felkockázva csülökpörkölt is lehet.
Gondolom füstölt csülök, különben nem kérdeznéd a nyers dolgot.
Én a sóletbe is füstölt csülköt teszek.
Le is tol mindig miatta a rabbi, de nem érdekel, a kacsának szerintem ketrecszaga van.
Nem kell előfőzni hozzá, de előtte való este áztasd be, hogy ne legyen túl sós.
Nagyon szerencsés vagy, szuper kis alapanyagot kaptál :)
Én ha csülköt veszek akkor pékné módra szoktam elkészíteni egészben megsütve, esetleg ropogósra sütve, hogy omlós maradjon belül. Vagy mondjuk sörben sütve, egy kis bajor káposztával. De készítheted fokhagymásan is, vagy ha van cserépedényed, akkor abban sütve együtt a krumplival. Nekem van egy szuper római tálam, abban szoktam hagymásan-tejfölösen, de akár kuktába is meg lehet főzni. Főve is nagyon finom, vagy akár töltve.
Szóval sokféleképpen lehet csinálni :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!