Megvenni vagy sütni olcsóbb a kenyeret?
Alig eszem pekarut, ezert csak olyankor veszek par friss zsomlet, ha eppen ilyen kajat eszem. Susson a franc kenyeret, erre ott vannak a profi pekek.
Akik ennyire az otthonukert elnek, hogy meg a kenyeret is maguk sutik ... az ilyen emberek vagy maganyosak, vagy a sajat eletuk rabjai es ilyen kozossegi oldalon beszelgetnek, hogy legyen tarsasaguk :)))
"Leveszed a polcról, hűtőből a hozzávalókat 2 perc"
Aha, peeeerszeeeee...
A kenyérreceptek szerinted úgy szoktak kezdődni, hogy vedd ki a hűtőből a hozzávalókat. A világért se úgy, hogy legyen minden alapanyag langyos, de legalább szobahőfok...
Véleményem szerint megvenni.
Hogy miért? Tapasztalat. Mikor volt ez a COVID őrület és elöntöttek mindent a házi kenyérreceptek, na meg a kovászkészítés lehetséges verziói, home office unalom közben gondoltam kipróbálom a kovásznevelést. Már nem emlékszem pontosan hány napig kellett nevelgetni a kovászt, de napokon át etettem, mire elérte az ideális állapotot. (Persze lehet készíteni élesztővel is, na de azért az nem az igazi ;) )
Utána be kellett gyúrni a kenyeret, ideális tésztaállapotot elérni. Aztán pihentetni. Idő, idő, idő :) Persze időből akkor sok volt, de azért egy átlagos rohanós hétköznaptól ez nem mondható el. Az első kenyér borzasztó lett, állaga a megkövült pogácsára emlékeztetett. Maradt még a kovászból, megnéztem közben több "hogyan süssünk házikenyeret" videókat profi pékektől. Pár napra rá nekiálltam újra. Ezúttal sikerült tökéletes kenyeret összerakni, pár óra alatt megettük ketten :) Tényleg olyan íze volt, mint kiskoromban a friss kovászos kenyérnek. Nagy lelkesedésemben gondoltam, nekiállok újra. Talán a kovász nem volt még jó, de valami újra nagyon mellément: a kenyerem keménysége egy féltégláéval vetekedett. Ekkor elegem lett és feladtam. Azóta is a boltban vesszük. Persze ha valaki profi, akkor lehet hogy neki otthon seperc alatt megvan, de egy átlagember számára szerintem ugyanakkor nyűglődés, mint nekem.
Másik példa: Anyukám kb 10 évvel ezelőtt nagyon lelkesedett a házi kenyérkészítésért. Vett egy kenyérsütő gépet, hogy majd ő otthon süti a kenyereket, úgyis ráér. A tészta összeállítása a kovász miatt neki is hosszú előkészülettel járt. A gépbe csak be kellett öntenie a hozzávalókat, az megdagasztotta. Utána pedig pár óra alatt készre sütötte a kenyeret. Pár alkalommal még újra használta, azóta a polcon díszeleg, a kenyeret pedig a boltban veszik. Pontosan azért, mert az előkészületek sokáig tartanak, a kenyér állaga nem mindig lesz olyan, amilyenre az ember szeretné. Egyszerűbb levenni a boltban a "falusi cipót", a "parasztkenyeret" vagy a "sokmagvas veknit", mikor melyiket kívánja az ember.
Szerintem ez gyakorlat kérdése is.
Én évek óta sütök kenyeret otthon, nekem tényleg annyi, hogy összedobálom a hozzávalókat, már nem is méregetek, csak ránézésre, bedagasztom pár perc alatt, aztán mikor megkelt, megformázom, odakészítem és 1 óta múlva beteszem a sütőbe.
A vele töltött érdemi munka nem több 15 percnél, nálunk ennyi idő alatt gyalogolok le a legközelebbi boltba, ahol a legócskább, mindennel teli kenyér is 300-nál kezdődik. Nemhogy a jobbfélék.
Most az, hogy várni kell a kelésre, mindegy, nem kell ott állni mellette.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!